Android O: acht onmisbare features om naar uit te kijken

Android O komt er alweer bijna aan om het over te nemen van mr Nougat. Tijd dus om te bekijken wat er allemaal gaat veranderen. We bespreken acht nieuwe features van het besturingssysteem om alvast een voorproefje te krijgen. Over het algemeen heeft Google opruiming gehouden en alles wat strakker en georganiseerd gemaakt.

Picture-in-Picture modus voor multitaskers

Deze feature is vooral voor mensen met een wat groter display. Zoals de naam al aangeeft heb je met de picture-in-picture modus de mogelijkheid om een tweede beeld in het hoofdbeeld te gebruiken. Handig voor wanneer je meerdere dingen tegelijk wil doen zoals het volgen van een Youtube tutorial, terwijl je de handelingen nog uit kunt voeren op het hoofdscherm.

Android O picture-in-picture

Minder achtergrondacitiveit, meer batterij

In Android O gelden er strengere regels voor achtergrondprocessen. Voor gebruikers is het fijn want hoe minder apps op de achtergrond bezig zijn, hoe soepeler je toestel draait en hoe langer je batterij meegaat. Voor app ontwikkelaars is het natuurlijk wat minder fijn dat ze beperkt worden in hun ontwikkel kunsten. In de Android update zullen onder andere locatie updates op de achtergrond en andere achtergrond diensten veel meer gelimiteerd worden.

Interface gaat op dieet

Behalve de achterkant van het systeem is ook de voorkant aangepakt. Het ziet ernaar uit dat Android O gaat voor minder rommel en een meer strakke stijl zonder al teveel franje. Er is onder andere in het settings menu gesneden en alleen het hoofd noodzakelijke komt in eerste instantie tevoorschijn. Dit zorgt ervoor dat het geheel er wat meer georganiseerd uitziet, maar aan de andere kant moet je soms wel wat langer zoeken naar bepaalde opties.

Android O settings

Notificaties filters

In het kader van minder rommel zullen ook notificaties in het gareel gehouden worden. Iedere notificatie valt onder een bepaald type en in Android O zal het mogelijk zijn hierop te filteren. Dus als je wel notificaties wilt ontvangen over berichten maar geen alerts, kunnen de alerts onderdrukt worden. Ook zullen bepaalde notificaties gesnoozed kunnen worden. Je mag dus zelf kiezen waardoor je wordt lastiggevallen.

Eindelijk notificatie badges

iOS gebruikers maken er al jaren gebruik van en zelfs sommige Android apps hebben ze al een tijdje. Maar officieel zijn app badges eigenlijk niet een Android thing. Daar komt met de nieuwe Android update verandering in. Voortaan krijgen ook Androiders een klein bolletje bij apps die iets te melden hebben. Een beetje vreemd is dat je ook echt alleen een bolletje krijgt. Er staat niet zoals bij iOS een getalletje erin om aan te geven hoeveel notificaties er zijn.

Android O notificatie badges

Meer waar uit je tekst

Normaal gesproken selecteer je een tekst en krijg je een paar standaard opties om het te kopiëren, knippen etc. Met smart text kun je voortaan veel meer met je tekst doen. Selecteer je bijvoorbeeld een URL, dan krijg je ook de optie om deze in Google Maps te bekijken. Door machine learning weet het systeem wat voor soort tekst het is en kan daarbij de bijbehorende app zoeken.

Android O smart text

Android O Hi-Res Bluetooth audio

Samen met Sony is Google bezig geweest met een verbeterde audiokwaliteit tijdens het streamen via Bluetooth. Sony heeft hiervoor de eigen LDAC Bluetooth codec ter beschikking gesteld. Hiermee zou HiRes Audio via Bluetooth gestreamd kunnen worden.

Sony LDAC codec

 

Toestel bepaalt de vorm van je app iconen

Met Android O zullen app iconen niet op alle toestellen hetzelfde eruit zien, maar op hetzelfde toestel wel. Met de adaptive app feature leveren ontwikkelaars één app icoon aan en Android zorgt ervoor dat deze wordt verkleind waar nodig of een andere vorm krijgt afhankelijk van het gebruikte toestel. Op de Pixel zouden iconen bijvoorbeeld vierkant kunnen zijn, terwijl ze rond zijn op en Galaxy S8. Hiermee krijgen alle apps op een toestel dezelfde vorm, waar ze voorheen variërende vormen konden hebben. Je krijgt hierdoor een netter ogend display, maar wel ten koste van diversiteit en creativiteit.

Android O adaptive apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Google Maps Go

Bespaar nu data en batterij met Google Maps Go: nieuwe app nu beschikbaar lees verder

Samsung Galaxy S8 Plus design

Samsung bevestigt uitroldatum Android Oreo voor Samsung Galaxy S8 lees verder

Social Media

Zo helpt autofill in Android Oreo je om makkelijk overal in te loggen lees verder

iOS 12 en Android 9.0 krijgen zeer innovatieve feature: omkeerbare emoji 😱 lees verder

Samsung Galaxy S8

‘Deze Samsung Galaxy smartphones krijgen Android 8.0 Oreo’ lees verder

Google komt binnenkort met Project Treble

Waarom je nu moet wachten met het kopen van een Android smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters