Minder dan 1 procent van alle Android smartphones draait op Android Oreo

Android fragmentatie blijft een groot probleem. Google is druk bezig met het introduceren van Treble: dat is een systeem dat het makkelijker maakt om Android smartphones te updaten. Sterker nog, de zoekgigant beweert dat het slechts een dag duurt. Het besturingssysteem wordt als het ware in tweeën opgedeeld. Maar wat heeft dat opgeleverd voor Android Oreo?

Android fragmentatie blijft belabberd: Android Oreo

Maar goed, het effect daarvan gaan we pas in 2019 en later merken. Op dit moment blijft de fragmentatie belabberd. Dat bleek deze week maar weer eens. Google heeft eens in de zoveel tijd data vrij over Android. Uit de nieuwste release blijkt dat slechts 0.5 procent van alle actieve Android smartphones op Android Oreo draait. Dat is de nieuwste versie van de software.

De Google Pixel, Pixel 2 en HTC U11 draaien op de software, maar verder blijft het schaars. Ja, ook zeer oude toestellen in landen als India worden meegerekend, maar dat compenseert bij verre na niet de discrepantie. Android 7.0 en Android 7.1 zijn te vinden op 23.3 procent van alle smartphones.

Android Oreo fragmentatie

Met het oog op de toekomst

Maar ja, dat is nog steeds minder dan Android 6.0 Marshmallow (29.7 procent) en Android Lollipop (26.3 procent). Veel low-end en mid-range Android toestellen ontvangen nooit updates, waardoor de fragmentatie alsmaar erger wordt. Hopelijk slagen Google’s plannen, en lijken de distributiedata over enkele jaren meer op die van iOS.

Apple heeft het wat dat betreft maar makkelijk, met een gering aantal modellen. Er zijn miljoenen verschillende Android smartphones actief. Dat neemt echter niet weg dat jammer is voor de consument, want die is de dupe. Sure, je kunt prima vooruit met Lollipop, maar deze features moet je dan allemaal missen.

De Motorola p30 mixt het beste van Apple en Huawei lees verder

Samsung Galaxy Note 9 S Pen

Vijf verschillen tussen de Samsung Galaxy Note 8 en Note 9 lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Samsung Galaxy S10 geen achter vingerafdrukscanner

‘Samsung Galaxy S10 krijgt geen vingerafdrukscanner achterop’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters