Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo

Elke maand deelt Google de distributiecijfers van Android. De zoekgigant doet er alles aan om de notoire fragmentatie van Android te verhelpen. Alle smartphones die nu bijvoorbeeld met Android Oreo uitkomen, moeten gebruik maken van Project Treble. Lang verhaal kort: fabrikanten kunnen binnen een dag nieuwe versies van Android klaarzetten voor hun toestellen. Nu kost dat maanden aan ontwikkeling.

1.1 procent draait op Android Oreo

Voor we daar het effect van gaan merken, blijven de cijfers dramatisch. Android 8.0 Oreo is ondertussen alweer zes maanden beschikbaar. Nu pas is de op zich zelf al belabberde mijlpaal bereikt: 1.1 procent van alle Android smartphones draaien op Android Oreo. Dat is geen typfout: 1 procent, een honderdste. Android 7.0 Nougat deed er exact een jaar geleden even lang over.

Android Oreo Google Update

Android Oreo draait dus op 1.1 procent van alle Android smartphones. Android Nougat laat zien dat vooral na een jaar het tempo wordt opgepakt: 28.6 procent van alle actieve Android smartphones draait op Android Nougat. Android Marshmallow houdt vol met 28.1 procent en ook Android Lollipop is met 24.6 procent nog goed vertegenwoordigd.

Vergeleken met iOS is het een belabberde situatie. Aan de ene kant is dat grote verschil logisch: Apple hoeft slechts een paar modellen zelf een update te geven. Google heeft met duizenden modellen te maken, van duizenden verschillende fabrikanten. Fabrikanten die elk hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Als consument hoef je er gelukkig lang niet altijd last van te hebben. Vooral de meest prominente fabrikanten worden steeds beter in het updaten van hun smartphones. Bovendien zullen de komende maanden de cijfers drastisch veranderen: voor veel smartphones staat de update naar Oreo op de planning. Hier kun je checken of jouw toestel de grote update gaat ontvangen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters