Android P officieel onthuld: zes dingen die je moet weten

Google heeft eindelijk de eerste Developer Preview van Android P vrijgegeven. Dat is de volgende grote update voor het mobiele besturingssysteem. De opvolger van Android 8.0 Oreo dus. Ontwikkelaars kunnen nu alvast met de software aan de slag. De komende maanden zal Google verschillende previews uitrollen, en daarmee een voorproefje geven op de nieuwe features en veranderingen. We zetten zes dingen op een rijtje die je moet weten.

Accuraat indoor navigeren met Android P

Google Maps kan je natuurlijk buiten altijd de weg wijzen. Google wil nu echter ook dat de dienst je exact de weg kan wijzen in gebouwen. Android P zet een grote stap in die richting. De software ondersteunt voor het eerst WiFi Round-Trip-Time (RTT). Zonder je lastig te vallen met de technische werking, komt het erop neer dat apps exacter kunnen bepalen hoe ver je van je WiFi-punt bent. Je router dus, in de meeste gevallen. Daardoor kan je indoor-locatie accuraat bepaald worden. Helaas zijn er op dit moment weinig toestellen met chips die deze feature zullen ondersteunen. Met de volgende Pixels en Galaxy’s kun je hier waarschijnlijk wel van profiteren.

Android P nieuwe features

Verbeterde notificaties

Ook worden notificaties verder verbeterd. Ontwikkelaars krijgen meer vrijheid om conversaties beter in notificaties te verwerken. Stickers en afbeeldingen verschijnen nu in notificaties, waardoor je ze meteen kunt bekijken. In Android Oreo krijg je dan in de meeste gevallen simpelweg een melding dat die persoon je een bijlage heeft gestuurd. Nu kun je die dus meteen bekijken.  De keerzijde hiervan is dat notificaties meer ruimte innemen, wanneer ontwikkelaars hier te gretig mee omspringen.

Android P nieuwe features

Nog interessanter zijn de quick replies, die je op dit moment enkel in Google Allo en Duo kunt gebruiken. Dat zijn automatisch bepaalde antwoorden, die je zonder de notificatie te openen kunt versturen. Google’s software bepaalt op basis van de context welke antwoorden het meest geschikt zijn. Met Android P komen die snelle en slimme antwoorden ook naar andere apps. Al met al worden notificaties dus een stuk robuuster! Vergeet bovendien niet dat dit pas de eerste Developer Preview is. Er zullen nog een hoop features volgen dus.

Privacy en beveiliging

 

Iets minder merkbaar voor de gebruiker, maar wel zeer belangrijk: je privacy. De beveiliging en privacy van je toestel wordt met Android P nog beter beschermd. Op de achtergrond. Sensoren, camera’s en microfoons kunnen niet zomaar stiekem aan blijven staan, wanneer je een app niet actief op je scherm open hebt staan. Stiekem meekijkende malafide partijen hebben vanaf Android P dus pech. Daarmee wordt Android iets geslotener, maar op een goede manier. Ook worden backups nu nog veiliger versleuteld verstuurd.

Daarnaast krijgen individuele apps op een verbeterde manier toegang tot de vingerafdrukscanner. Daardoor gaat het er bijvoorbeeld in elke app hetzelfde uitzien, wanneer je met je vingerafdruk inlogt. Dat zorgt ervoor dat gebruikers een beter beeld hebben van wanneer ze met een betrouwbare bron te maken hebben.

Android P nieuwe features

Multi-Camera ondersteuning

Bijna elk nieuwere Android toestel heeft een dubbele camera aan de achterkant. Sterker nog, de Huawei P20 krijgt er zelfs drie! Maar weinig toestellen kunnen die dubbele camera’s echter tegelijkertijd gebruiken. Google voegt met Android P een API toe waarmee ontwikkelaars de camerasensoren flexibeler kunnen inzetten. Dat kan alle kanten opgaan. Van het registreren van diepte, tot het combineren van een standaard camera en een hittecamera. Nu moeten dat soort foto’s nog na elkaar genomen worden, met Android P kan dat tegelijkertijd.

Daarnaast kunnen apps van derde partijen nu ook beeldstabilisatie en scherm-gebaseerde flash gebruiken, net zoals de primaire camera-app op je telefoon. Uiteindelijk komt het er simpelweg op neer dat camera-apps van derde partijen een stuk beter gaan worden. Waar nu je primaire camera-app bijna altijd de beste keuze is, kun je met Android P uit een breder scala kiezen.

Support for Dat Notch

Tja, we kunnen er niet omheen. Na de iPhone X storten Android-fabrikanten zich ook massaal op de notch. Hier hebben we al vijf toestellen voor je op een rijtje gezet. Maar ja, de software moet daar wel handig mee omspringen. Android P voegt ondersteuning voor notches/inhammen toe. Voor ontwikkelaars van apps wordt het ook makkelijker om er automatisch rekening mee te houden. De interface past zich dan gewoon aan. Om ontwikkelaars te helpen zit er een notch-simulator in Android P ingebouwd.

Dat waren de meest opvallende nieuwe features van de eerste Developer Preview! Verder zijn er tientallen kleine aanpassingen. Bovendien komen er de komende maanden nog meer Developer Previews uit. Er kan dus nog een hoop veranderen, en er zullen ongetwijfeld meer opvallende features bijkomen. Onthoud echter dat het hier om een onstabiele, bèta-versie voor ontwikkelaars gaat. Gebruik deze software dus niet op je eigen smartphone, die je elke dag gebruikt. Durf je het toch aan? Dan kun je hier aan de slag.

🔥Lees ook: ‘Bitcoin is een bubbel, en dat is fantastisch voor Bitcoin’

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters