Android breekt opnieuw record terwijl Apple verder afzakt

Uit onderzoek blijkt dat Android in het tweede kwartaal van 2016 op maar liefst 86.2% van alle verkochte smartphones draaide, waarmee het besturingssysteem opnieuw een record breekt.

Record

Uit recent onderzoek van marktonderzoeksbureau Statista draaiden maar liefst 86.2% van alle in de eerste helft van 2016 verkochte smartphones op Android, Google’s mobiele besturingssysteem. Dat is een nieuw hoogtepunt, waarmee het vorige record van 84.7%, behaald in het derde kwartaal van 2015, verbroken wordt. Apple’s iPhone’s hebben met 12.9% zoals verwacht flink moeten inleveren. De techgigant hoeft zich voorlopig in ieder geval er niet zorgen om te maken dat een ander mobiel platform zijn positie komt innemen. Windows Phone en BlackBerry zijn nog verder de vergetelheid ingegleden met een minuscuul marktaandeel.

Contrast

Het contrast met slechts zeven jaar geleden kan bijna niet groter zijn. In het tweede kwartaal van 2009 was Symbian nog het leidende mobiele besturingssysteem met 51% van alle verkochte smartphones. BlackBerry stond destijds op de tweede plek met 19%, terwijl Apple het met 13% en daarmee de derde plek moest doen. Android moest zichzelf nog bewijzen: Google’s besturingssysteem stond garant voor 2% van alle verkochte smartphones. Windows Phone deed het een stuk beter met 9%. Apple is de enige blijvende grote speler, terwijl alle andere merken stilletjes het strijdtoneel hebben verlaten. Naast Android natuurlijk, het besturingssysteem dat op dit moment de smartphonemarkt domineert.

Explosieve groei

Tijdens het tweede kwartaal van 2016 werden er 296.91 miljoen Android smartphones verscheept, tegenover 44.4 miljoen iPhone exemplaren. Windows Phone duikt net onder de twee miljoen met 1.97 miljoen exemplaren, terwijl BlackBerry maar net de 400,000 weet aan te tikken. De smartphonemarkt is explosief gegroeid sinds het derde kwartaal van 2009. Toen werden er 20.88 miljoen Symbian smartphones verscheept, en wist BlackBerry 7.78 miljoen exemplaren aan de man te brengen. Dan hebben we het dus over de grootste spelers. Slechts 760.000 verscheepte smartphones draaiden destijds op Android.

Transformatie

Met de lancering van de Motorola DROID werd er in november 2009 een nieuw tijdperk ingeluid. Het model wordt vaak als de katalysator voor de razendsnelle groei van Android gezien. Het was de eerste Android smartphone die met Android 2.0 verscheept werd. Voor de DROID werden er dus 760,000 Android smartphones verscheept. Slechts twee kwartalen later waren dat er maar liefst 5.23 miljoen. De rest is geschiedenis. Het laat zien hoe snel de smartphonemarkt totaal kan transformeren. Wie zijn de grote spelers over tien jaar?

Bron: Statista

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Bart -

    Dit had ik voorspeld en het komt uit, Steve Jobs was de kracht achter het succes en de strategie van het aan de man te brengen ook. Innovatief zijn ze niet meer, duurder zijn ze ook geworden, keer om keer. Ik ben een Apple fan en blijf dat ook wel maar zet een andere CEO aan het hoofd want Cook bakt er toch niks van. Hij wil een kopie van Steve zijn maar komt veel tekort, veel te soft en te goedgelovig. En dat Android om méér toestellen draait, das normaal, 101 toestellen tegen een handvol. Daar zou ik nog niet naar kijken maar naar de verkoopcijfers van Apple zelf. Dat is belangrijk en van de 10 mensen dat je op straat of op tv tegenkomt zijn er zeker 8 met een iPhone. Wel meer en meer met toestellen die niet het laatste nieuw zijn, bvb de 5S zie je nog veel en de 6 maar de 5SE en de 6S zie je veel minder omdat de verschillen verwaarloosbaar zijn, jammer Tim maar je moet het over een heel andere boeg gaan gooien.

  2. Stanislaw -

    Momenteel heb ik een Lumia 950 maar de aniversary update van WIndows 10 is slecht. Vooral de store ziet er nu lomp uit met nog maar 2 apps naast elkaar en veelste veel ruimte tussen de apps. Echt lelijk! Verder is Windows op zich best wel fijn maar heb er niet meer zon vertrouwen in aangezien er veel apps ook uit de store verdwijnen. Morgen een Huawei P9 aanschaffen voor 359 euro (winkel in ons dorp gaat failliet) en dan maar eens over op Android 🙂

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters