Android breekt opnieuw record terwijl Apple verder afzakt

Uit onderzoek blijkt dat Android in het tweede kwartaal van 2016 op maar liefst 86.2% van alle verkochte smartphones draaide, waarmee het besturingssysteem opnieuw een record breekt.

Record

Uit recent onderzoek van marktonderzoeksbureau Statista draaiden maar liefst 86.2% van alle in de eerste helft van 2016 verkochte smartphones op Android, Google’s mobiele besturingssysteem. Dat is een nieuw hoogtepunt, waarmee het vorige record van 84.7%, behaald in het derde kwartaal van 2015, verbroken wordt. Apple’s iPhone’s hebben met 12.9% zoals verwacht flink moeten inleveren. De techgigant hoeft zich voorlopig in ieder geval er niet zorgen om te maken dat een ander mobiel platform zijn positie komt innemen. Windows Phone en BlackBerry zijn nog verder de vergetelheid ingegleden met een minuscuul marktaandeel.

Contrast

Het contrast met slechts zeven jaar geleden kan bijna niet groter zijn. In het tweede kwartaal van 2009 was Symbian nog het leidende mobiele besturingssysteem met 51% van alle verkochte smartphones. BlackBerry stond destijds op de tweede plek met 19%, terwijl Apple het met 13% en daarmee de derde plek moest doen. Android moest zichzelf nog bewijzen: Google’s besturingssysteem stond garant voor 2% van alle verkochte smartphones. Windows Phone deed het een stuk beter met 9%. Apple is de enige blijvende grote speler, terwijl alle andere merken stilletjes het strijdtoneel hebben verlaten. Naast Android natuurlijk, het besturingssysteem dat op dit moment de smartphonemarkt domineert.

Explosieve groei

Tijdens het tweede kwartaal van 2016 werden er 296.91 miljoen Android smartphones verscheept, tegenover 44.4 miljoen iPhone exemplaren. Windows Phone duikt net onder de twee miljoen met 1.97 miljoen exemplaren, terwijl BlackBerry maar net de 400,000 weet aan te tikken. De smartphonemarkt is explosief gegroeid sinds het derde kwartaal van 2009. Toen werden er 20.88 miljoen Symbian smartphones verscheept, en wist BlackBerry 7.78 miljoen exemplaren aan de man te brengen. Dan hebben we het dus over de grootste spelers. Slechts 760.000 verscheepte smartphones draaiden destijds op Android.

Transformatie

Met de lancering van de Motorola DROID werd er in november 2009 een nieuw tijdperk ingeluid. Het model wordt vaak als de katalysator voor de razendsnelle groei van Android gezien. Het was de eerste Android smartphone die met Android 2.0 verscheept werd. Voor de DROID werden er dus 760,000 Android smartphones verscheept. Slechts twee kwartalen later waren dat er maar liefst 5.23 miljoen. De rest is geschiedenis. Het laat zien hoe snel de smartphonemarkt totaal kan transformeren. Wie zijn de grote spelers over tien jaar?

Bron: Statista

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters