‘Meer dan helft Android smartphones is in gevaar’

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle Android smartphones kwetsbaar is voor een aanval die de complete encryptie van je toestel kan passeren, simpelweg omdat ze niet meteen de veiligheidsupdates van Google ontvangen hebben. Onderzoeksbureau Duo Labs raadt consumenten dan ook aan om enkel Samsung en Nexus toestellen te gebruik.

Snapdragon

De veiligheidsonderzoeker Gal Beniamini, vooral bekend dankzij zijn werk op het gebied van veiligheid in smartphones, heeft een nieuwe kwetsbaarheid gevonden op de meeste Android smartphones. Zijn methode werkt alleen op Android smartphones die gebruik maken van een Snapdragon chipset, maar zoals de onderzoeker zelf al opmerkt is Qualcomm’s chipset in vrijwel elke Android smartphone te vinden.

De aanval van Beniamini kan de volledige encryptie van een smartphone passeren en gevoelige informatie verzamelen. De onderzoeker wil logischerwijs niet bekend maken hoe hij het heeft gedaan, maar het staat buiten kijf dat ook hackers met minder nobele bedoelingen vroeger of later de kwetsbaarheid zullen ontdekken. Google heeft gelukkig al een oplossing voor de kwetsbaarheid in de veiligheidsupdate van mei verwerkt, maar volgens berekeningen van de onderzoeker heeft pas 43% van alle Android smartphones de update ontvangen. Dat betekent dat dus nog 57% van alle Android smartphones nog blootgesteld zijn aan het gevaar.

Veiligheidsupdate

Zijn onderzoeksbureau genaamd Duo Labs heeft berekend hoeveel vlaggenschepen de update al ontvangen hebben. Nexus en Samsung modellen staan eenzaam aan de top. 75% van de Samsung Galaxy S6 exemplaren die op dit moment op de markt zijn heeft de veiligheidsupdate uit mei ontvangen, terwijl de Galaxy S5 het met 45% moet doen. 75% van alle Nexus toestellen die actief zijn hebben de update ook ontvangen.

Android smartphones

Duo Labs raadt smartphonegebruikers dan ook aan om elke veiligheidsupdate onmiddellijk te installeren. Daarnaast geeft het onderzoeksbureau het advies om je als consument enkel tot Samsung en Nexus smartphones te beperken als je een nieuwe Android smartphone uit wil kiezen: “Zoals altijd komen we tot de conclusie dat Nexus en Samsung toestellen de enige Android smartphones zijn die we zonder grote twijfels aan kunnen raden, mits de fabrikanten in kwestie de updates zo snel blijven uitrollen.”

Bron: Duo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. ikke -

  HTC wordt niet eens genoemd? Dies veel snellerdan Samsung hoor dusdie hadden er op zijn minst bij moeten staan! MIjn smartphone (HTC10) is dus echt niet in gevaar….

 2. Bart -

  Het kan veel simpeler, ze zijn allemaal in gevaar zonder degelijke anti virus en malware scanner en een serieus opkuisprogramma, dat houd mij juist tegen om een Android te nemen want er zijn heel mooie en goede Android toestellen maar er zou minstens een derde serieuze concurrent moeten komen, nu zijn Android en iOS het en Windows maar dat is nu vind ik nog niet noemenswaardig, sorry. Die hinkelen maar wat achterop ondanks dat ze zeggen dat ze zo inovatief zijn, met wat dan wel?

  1. Bart -

   En, tevreden over? Want ik heb hier nog een oude Note 8 tablet en wil er toch nog iets mee doen, zijn die nighly versies enz…. zo belangrijk?

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Google Location History Android

Android verzamelt veel meer informatie over je dan je denkt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters