‘Meer dan helft Android smartphones is in gevaar’

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle Android smartphones kwetsbaar is voor een aanval die de complete encryptie van je toestel kan passeren, simpelweg omdat ze niet meteen de veiligheidsupdates van Google ontvangen hebben. Onderzoeksbureau Duo Labs raadt consumenten dan ook aan om enkel Samsung en Nexus toestellen te gebruik.

Snapdragon

De veiligheidsonderzoeker Gal Beniamini, vooral bekend dankzij zijn werk op het gebied van veiligheid in smartphones, heeft een nieuwe kwetsbaarheid gevonden op de meeste Android smartphones. Zijn methode werkt alleen op Android smartphones die gebruik maken van een Snapdragon chipset, maar zoals de onderzoeker zelf al opmerkt is Qualcomm’s chipset in vrijwel elke Android smartphone te vinden.

De aanval van Beniamini kan de volledige encryptie van een smartphone passeren en gevoelige informatie verzamelen. De onderzoeker wil logischerwijs niet bekend maken hoe hij het heeft gedaan, maar het staat buiten kijf dat ook hackers met minder nobele bedoelingen vroeger of later de kwetsbaarheid zullen ontdekken. Google heeft gelukkig al een oplossing voor de kwetsbaarheid in de veiligheidsupdate van mei verwerkt, maar volgens berekeningen van de onderzoeker heeft pas 43% van alle Android smartphones de update ontvangen. Dat betekent dat dus nog 57% van alle Android smartphones nog blootgesteld zijn aan het gevaar.

Veiligheidsupdate

Zijn onderzoeksbureau genaamd Duo Labs heeft berekend hoeveel vlaggenschepen de update al ontvangen hebben. Nexus en Samsung modellen staan eenzaam aan de top. 75% van de Samsung Galaxy S6 exemplaren die op dit moment op de markt zijn heeft de veiligheidsupdate uit mei ontvangen, terwijl de Galaxy S5 het met 45% moet doen. 75% van alle Nexus toestellen die actief zijn hebben de update ook ontvangen.

Android smartphones

Duo Labs raadt smartphonegebruikers dan ook aan om elke veiligheidsupdate onmiddellijk te installeren. Daarnaast geeft het onderzoeksbureau het advies om je als consument enkel tot Samsung en Nexus smartphones te beperken als je een nieuwe Android smartphone uit wil kiezen: “Zoals altijd komen we tot de conclusie dat Nexus en Samsung toestellen de enige Android smartphones zijn die we zonder grote twijfels aan kunnen raden, mits de fabrikanten in kwestie de updates zo snel blijven uitrollen.”

Bron: Duo

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters