Waarom sommige Android-toestellen zoveel sneller opladen dan de iPhone

Zoals we weten is er al sinds het begin der tijden een onofficiële strijd gaande tussen Android- en iOS-gebruikers. In beide kampen wordt driftig opgeschept over features die beter zouden zijn aan het desbetreffende besturingssysteem. Eén van de argumenten die Android-gebruikers vaak naar voren halen is dat sommige Android-toestellen veel sneller opladen dan welke iPhone dan ook. Helaas voor iPhone-liefhebbers is dit toevallig één van de argumenten, die daadwerkelijk hout snijdt dankzij Qualcomm’s Quick Charge technologie

iPhone 7 laadt een uur langer op dan Galaxy S8+

Op Youtube zijn talloze video’s waarin dit fenomeen uitgebreid wordt gedemonstreerd. Een populaire vergelijking is tussen de oplaadtijd van de Samsung Galaxy S8 en de iPhone 7. In deze video heeft de iPhone 7 zelfs een uur langer nodig om van een lege batterij naar 100 procent te gaan dan Samsung’s Galaxy S8+.

iPhone 7 vs Galaxy S8+ opladen

Qualcomm’s Quick Charge technologie zorgt voor snellere oplaadtijd

Maar wat hebben sommige Android-toestellen dan precies, dat zoveel sneller werkt dan bij de iPhones? Het antwoord is de Quick Charge technologie van de bekende chipset maker Qualcomm. Bij deze technologie wordt een andere combinatie van voltages en ampères gebruikt dan bij het standaard opladen. Door deze combinatie wordt er een hoger wattage bereikt, waardoor je toestel sneller vol is.

Als we kijken naar de standaard iPhone-oplader, zien we dat deze een output heeft van 5 volt tegen 1 ampère, wat resulteert in 5 watt. Een oplader welke gebruik maakt van de Quick Charge technologie, Heeft een output van 9 volt tegen 1,67 ampère, wat goed is voor 15 watt. Bij sommige Quick Charge opladers wordt zelfs een wattage van 20 watt bereikt.

Qualcomm Quick Charge technologie

Apple maakt geen gebruik van Qualcomm chipsets

Deze Quick Charge technologie is dus alleen beschikbaar als een toestel een Qualcomm processor gebruikt. Overigens zijn niet alle processoren van Qualcomm met de technologie uitgerust. We vinden de technologie over het algemeen bij chipsets die je in de meer premium toestellen vindt, zoals Samsung’s vlaggenschepen. Apple’s toestellen zijn helaas niet uitgerust met een Qualcomm processor, en kunnen dus ook niet gebruik maken van de Quick Charge technologie. Apple gebruikt standaard een eigen ontworpen A-serie processor.

Apple iPhone 8 scherm aan

Binnenkort ook Apple Quick Charge?

Het is wel zo dat je een iPhone een stuk sneller kunt opladen, wanneer je de oplader van je iPad gebruikt. Deze snelheid komt echter nog steeds niet in de buurt van Android toestellen met een Quick Charge oplader. Gefluisterd wordt wel dat Apple ook binnenkort zal komen met een eigen Quick Charge technologie bij de aankomende iPhone 7s, 7s Plus en iPhone 8. Dus wie weet dat Apple binnenkort in ieder geval één argument vóór Android hiermee schrapt.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters