Android-telefoons leren je stem kennen

Google gaat een stapje verder met de spraakherkenning op Android-telefoons. Het wordt mogelijk om woorden en namen te oefenen voor een betere herkenning.

voice search

Het spraakprofiel wat je zo opbouwt, wordt gekoppeld aan je Google-account, en wordt automatisch op een nieuwe Android-telefoon gezet als je die aanschaft. Zo hoef je niet steeds opnieuw te oefenen.

De herkenning van Voice Search is nu vaak nogal brak. Waar spraakherkenning voor de pc de perfectie al nadert, staat het op de mobiel nog in de kinderschoenen. Sommige woorden herkent Google Voice Search wel, maar het is steeds weer een verrassing met welke suggesties de software komt. Dat komt omdat iedereen woorden anders uitspreekt. Een beetje oefenen is dan ook niet slecht om het luisterprogramma aan je stem te leren wennen.

In Amerika zijn er mensen die wijzen op de privacy-aspecten van het stemprofiel, dat je zo aanmaakt en dat aan je Google-account wordt gekoppeld. Voor mensen die niet willen dat Google data bijhoudt van je stem, kan de optie straks worden uitgeschakeld.

De stemherkenning is alleen nog in het Engels te proberen, en dan ook nog alleen op apparaten die op Froyo lopen. Maar het zal waarschijnlijk ook in andere talen beschikbaar komen. Zoeken op internet, in je contacten, of navigeren met de stem wordt na een tijdje een eitje, als je er genoeg mee oefent en het zoekprogramma zo aan je stem leert wennen. Analisten in Amerika weten het al: de spraakherkenning wordt straks de volgende ‘battleground’ voor de makers van telefoons, tablets en besturingssystemen om zich van elkaar te onderscheiden.

Bron: into mobile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Guus -

  Ben ik weer. Bedankt voor je reactie DaannO.
  Al begrijp ik het niet. Aangezien de stemgeluiden op google servers verwerkt worden tot zoekopdrachten zou het OF bij iedereen moeten werken, OF bij niemand. Klinkt logisch toch?

  En: in augustus (6 maanden na de introductie van voice search) was al 25% van alle mobiele zoekopdrachten van android telefoons een voice search (zie: http://techcrunch.com/2010/08/12/googles-hugo-barra-25-of-android-queries-are-voice-based/). Dit zou natuurlijk nooit zo zijn wanneer dit niet goed zou functioneren.

  Hebben jullie wel een android telefoon? Of een ander OS met voice search?

  1. Dominick -

   Ik heb er ook niet echt geweldige ervaringen mee hoor. Korte dingen van één of twee woorden gaat prima, maar als het langer wordt wordt het snel minder. Zeker het inspreken van sms'jes, Tweets en mail werkt brak. Inspreken en verbeteren duurt langer dan alles typen. Dat hoort natuurlijkt niet tot Voice Search, maar werkt wel met dezelfde servers en software.

 2. Guus -

  "De spraakherkenning is nu vaak nogal brak"?? Sorry maar dat is complete nonsense. Ik gebruik het dagelijks toch zeker 30 to 50 keer, en het zit er misschien 3 tot 5 keer langs. En in die gevallen staat de juiste opdracht toch nog in de pull down lijst met andere mogelijke opdrachten.
  De moeilijkste woorden en combinaties waarvan ik verwacht dat ze mis zullen gaan gaan meestal toch goed. En dan zoek ik met mijn zwaar brabantse accent bijvoorbeeld op 'afbeeldingen van een zwarte mercedes clk', 'voordelen van achterwielaandrijving', 'de derdemachtswortel van 4782' of 'de meest bekende mythologische weergoden'. Het gaat allemaal fouloos.

  Het punt zit in de techniek: het uitpluizen van wat je zegt gebeurd op de google servers, NIET op de telefoon. Zodoende leren de google servers door elke spraakopdracht van elke gebruiker. Dus hoe langer het systeem in gebruik is, hoe beter het functioneerd.

  Daarnaast werkt het systeem niet alleen op FroYo, maar ook op Gingerbread en Honeycomb.

  1. Danijel -

   Zelf loop ik er ook al een hele tijd mee te spelen en bij mij wil het niet maar werken. Bij Bart zelf ook niet heb ik gehoord. Vandaar deze, misschien wat kort door de bocht, conclusie van hem..

   1. bartvuijk -

    Met spraakherkenning, waar ik op de pc zelf al 11 jaar meer werk, is het zo dat hoe moeilijker de woorden zijn, hoe makkelijker ze worden herkend. En hoe makkelijker de woorden (en/in/om etc) hoe moeilijker ze worden herkend. Vergeleken met bijvoorbeeld Dragon NaturallySpeaking staat de spraakherkenning op mobieltjes nog volstrekt in de kinderschoenen. Maar dat kan snel veranderen. Hoop ik tenminste van harte 🙂 Ik zal binnenkort veel dieper ingaan op deze materie.

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters