Android vreet netwerkcapaciteit van providers

Gebruikers van Android-telefoons, zoals de Samsung Galaxy S, gebruiken meer data dan mensen met andere smartphones. De Android-gebruikers verstoken zoveel data dat ze de netwerkcapaciteit erdoor dreigen te verstikken, blijkt uit een rapport.

Android logo

De groeiende populariteit van Androidtelefoons, gemaakt door Aziatische bedrijven zoals HTC en Samsung, gebeurt op een moment dat telefoons de computers inhalen als meestgebruikt apparaat om op het web te surfen.

De telco’s zijn happig om te verdienen aan internetgebruik en het gebruik van sociale netwerken, nu de inkomsten uit traditionele telefoontjes teruglopen. Maar ze kampen daardoor wel met congestie op hun netwerken, en dat probleem wordt steeds groter.

Bang als ze zijn om klanten te verliezen, hebben slechts een paar telco’s in alle openheid toegegeven dat ze het dataverbruik van hun klanten nauwelijks kunnen bijbenen. Maar bijna elke telco heeft hetzelfde probleem.

Dit blijkt allemaal uit een studie die netwerktechnologiebedrijf Arieso heeft gedaan. Klanten met Androidtelefoons gebruiken vooral meer data omdat hun toestellen betere camera’s en videorecorders hebben, en software om de opgenomen beelden te bewerken. “Als je meer met zo’n ding kunt doen, wordt er ook meer mee gedaan”, becommentarieert Michael Flanagan, hoofd van de afdeling technologie van Arieso. “Het aantal smartphone-abonnementen groeit en zo ook de lust van klanten om meer mobiele data te verbruiken. Die trend gaat doorzetten.”

Android, het mobiele besturingssysteem van Google dat gratis aan telefoonfabrikanten ter beschikking wordt gesteld, heeft een sterke groei doorgemaakt sinds het twee jaar geleden op de markt werd gebracht. Wereldwijd scoorde Android tweede in het afgelopen kwartaal, en daarmee versloeg het OS Apple´s iPhone en het besturingssysteem van RIM´s Blackberry. De enige die Android nog voor zich moet dulden, is Nokia´s Symbian. Analisten verwachten dat Android Symbian volgend jaar inhaalt en nummer één wordt in de wereld.

Mobiel dataverbruik is sterk gestegen sinds de introductie van de eerste iPhone in 2007. Het verbruik verdubbelt ruwweg elk jaar.

“Telco´s lijden onder het feit dat het succes van de smartphones wat te snel voor ze kwam”, zegt Lance Hiley, vicepresident van de marketstrategieafdeling van provider Cambridge Broadband Networks.

Allerlei telefoonmakers waar het de laatste tijd wat minder goed mee ging, zoals Ericsson, Nokia Siemens en Alcatel Lucent, verwachten dat het stijgende dataverbruik leidt tot nieuwe orders voor ze. De afgelopen jaren zijn deze merken nogal van de markt gedrukt door de agressieve concurrentie van laaggeprijsde Aziatische telefoons.

Ondertussen laat Andy Rubin, topman van Android, op zijn Twitter-pagina weten dat er dagelijks 300.000 Android-telefoons geactiveerd worden bij Google. De groei van Android lijkt voorlopig dan ook niet te stuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters