Android vreet netwerkcapaciteit van providers

Gebruikers van Android-telefoons, zoals de Samsung Galaxy S, gebruiken meer data dan mensen met andere smartphones. De Android-gebruikers verstoken zoveel data dat ze de netwerkcapaciteit erdoor dreigen te verstikken, blijkt uit een rapport.

Android logo

De groeiende populariteit van Androidtelefoons, gemaakt door Aziatische bedrijven zoals HTC en Samsung, gebeurt op een moment dat telefoons de computers inhalen als meestgebruikt apparaat om op het web te surfen.

De telco’s zijn happig om te verdienen aan internetgebruik en het gebruik van sociale netwerken, nu de inkomsten uit traditionele telefoontjes teruglopen. Maar ze kampen daardoor wel met congestie op hun netwerken, en dat probleem wordt steeds groter.

Bang als ze zijn om klanten te verliezen, hebben slechts een paar telco’s in alle openheid toegegeven dat ze het dataverbruik van hun klanten nauwelijks kunnen bijbenen. Maar bijna elke telco heeft hetzelfde probleem.

Dit blijkt allemaal uit een studie die netwerktechnologiebedrijf Arieso heeft gedaan. Klanten met Androidtelefoons gebruiken vooral meer data omdat hun toestellen betere camera’s en videorecorders hebben, en software om de opgenomen beelden te bewerken. “Als je meer met zo’n ding kunt doen, wordt er ook meer mee gedaan”, becommentarieert Michael Flanagan, hoofd van de afdeling technologie van Arieso. “Het aantal smartphone-abonnementen groeit en zo ook de lust van klanten om meer mobiele data te verbruiken. Die trend gaat doorzetten.”

Android, het mobiele besturingssysteem van Google dat gratis aan telefoonfabrikanten ter beschikking wordt gesteld, heeft een sterke groei doorgemaakt sinds het twee jaar geleden op de markt werd gebracht. Wereldwijd scoorde Android tweede in het afgelopen kwartaal, en daarmee versloeg het OS Apple´s iPhone en het besturingssysteem van RIM´s Blackberry. De enige die Android nog voor zich moet dulden, is Nokia´s Symbian. Analisten verwachten dat Android Symbian volgend jaar inhaalt en nummer één wordt in de wereld.

Mobiel dataverbruik is sterk gestegen sinds de introductie van de eerste iPhone in 2007. Het verbruik verdubbelt ruwweg elk jaar.

“Telco´s lijden onder het feit dat het succes van de smartphones wat te snel voor ze kwam”, zegt Lance Hiley, vicepresident van de marketstrategieafdeling van provider Cambridge Broadband Networks.

Allerlei telefoonmakers waar het de laatste tijd wat minder goed mee ging, zoals Ericsson, Nokia Siemens en Alcatel Lucent, verwachten dat het stijgende dataverbruik leidt tot nieuwe orders voor ze. De afgelopen jaren zijn deze merken nogal van de markt gedrukt door de agressieve concurrentie van laaggeprijsde Aziatische telefoons.

Ondertussen laat Andy Rubin, topman van Android, op zijn Twitter-pagina weten dat er dagelijks 300.000 Android-telefoons geactiveerd worden bij Google. De groei van Android lijkt voorlopig dan ook niet te stuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Android O Developer Preview 2

OnePlus maakt bekend wanneer OnePlus 3 en OnePlus 3T Android O ontvangen lees verder

Philips Hue

Dit zijn de vijf beste Android apps om je Philips Hue lampen te besturen lees verder

WhatsApp taggen

WhatsApp rukt op: Facebook wordt steeds minder als nieuwsbron gebruikt lees verder

WhatsApp taggen

WhatsApp laat je binnenkort elk type bestand delen lees verder

Android Oreo Google I/O

Geen Oreo: volledige naam van Android O duikt op lees verder

Snap Map

Stalk je vrienden met de Snapchat’s Snap Map lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters