Android weer onder vuur van sms-malware

Criminelen hebben weer een nieuwe manier gevonden om Androidtelefoons zo te hacken, dat ze ongemerkt op kosten van hun eigenaar peperdure sms-jes gaan sturen naar buitenlandse betaalnummers.

Android malware

Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben dit gemeld. De malware zou zich richten op Android 2.3 Gingerbread, Android 4.0 Ice Cream Sandwich en Android 4.1 Jelly Bean. Waarmee de overgrote meerderheid van alle actieve Androidtoestellen in de wereld wordt bestreken.

Het fenomeen sms-phishing is niet nieuw; criminelen hacken al sinds jaren Androidtelefoons om er geld aan te verdienen door ze sms-jes naar hun eigen dure betaalnummers te laten sturen. De meeste gaten in de software zijn de afgelopen jaren wel gedicht, maar er is een nieuwe. Androidgebruikers die een gehackte app downloaden, geven de criminelen daarmee automatisch toegang tot alle functies van de telefoon waarna het sms-en naar de betaalnummers kan beginnen. Zonder dat de gebruiker dat in de gaten heeft, want alle notificaties worden uitgezet.

Wie een geïnfecteerde app heeft geïnstalleerd, krijgt allereerst zelf een sms, meestal van een betrouwbaar geachte bron zoals een bank of iemand op de contactenlijst. Er wordt gevraagd om het invullen van een wachtwoord of iets anders. Nooit doen dus; banken gaan nooit zo te werk.

De onderzoekers hebben Google een oplossing aan de hand gedaan waar de softwaregigant nu mee aan de slag is gegaan. Om begrijpelijke redenen wordt de werking van die fix niet aan de grote klok gehangen. Google zou de beveiligingsfix opnemen in een toekomstige update van Android. De onderzoekers drukken Androidgebruikers op het hart om even geen apps van iets anders dan de Google Play Store te downloaden en vooral erg op te passen met sms-jes van een bank of iemand anders waarin om wachtwoorden of persoonlijke informatie wordt gevraagd.

Bron: Slashgear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Samsung Galaxy X

Samsung Galaxy X: meer details over de komst ‘opvouwbare’ smartphone lees verder

iPhones van 2018 komen met geheim wapen tegen Android lees verder

Samsung Galaxy A5 2017 hands-on

Vijf redenen om (niet) voor de Samsung Galaxy A5 (2017) te kiezen lees verder

Samsung Galaxy S9

Meer details Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus opgedoken! lees verder

Samsung klaptelefoon

Samsung W2018 gelekt: high-end klaptelefoon met specificaties Galaxy S8 lees verder

Android Oreo OnePlus 3 OnePlus 3T

Surprise: Android 8.0 Oreo is nu beschikbaar voor de OnePlus 3 en OnePlus 3T lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters