Android weer onder vuur van sms-malware

Criminelen hebben weer een nieuwe manier gevonden om Androidtelefoons zo te hacken, dat ze ongemerkt op kosten van hun eigenaar peperdure sms-jes gaan sturen naar buitenlandse betaalnummers.

Android malware

Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben dit gemeld. De malware zou zich richten op Android 2.3 Gingerbread, Android 4.0 Ice Cream Sandwich en Android 4.1 Jelly Bean. Waarmee de overgrote meerderheid van alle actieve Androidtoestellen in de wereld wordt bestreken.

Het fenomeen sms-phishing is niet nieuw; criminelen hacken al sinds jaren Androidtelefoons om er geld aan te verdienen door ze sms-jes naar hun eigen dure betaalnummers te laten sturen. De meeste gaten in de software zijn de afgelopen jaren wel gedicht, maar er is een nieuwe. Androidgebruikers die een gehackte app downloaden, geven de criminelen daarmee automatisch toegang tot alle functies van de telefoon waarna het sms-en naar de betaalnummers kan beginnen. Zonder dat de gebruiker dat in de gaten heeft, want alle notificaties worden uitgezet.

Wie een geïnfecteerde app heeft geïnstalleerd, krijgt allereerst zelf een sms, meestal van een betrouwbaar geachte bron zoals een bank of iemand op de contactenlijst. Er wordt gevraagd om het invullen van een wachtwoord of iets anders. Nooit doen dus; banken gaan nooit zo te werk.

De onderzoekers hebben Google een oplossing aan de hand gedaan waar de softwaregigant nu mee aan de slag is gegaan. Om begrijpelijke redenen wordt de werking van die fix niet aan de grote klok gehangen. Google zou de beveiligingsfix opnemen in een toekomstige update van Android. De onderzoekers drukken Androidgebruikers op het hart om even geen apps van iets anders dan de Google Play Store te downloaden en vooral erg op te passen met sms-jes van een bank of iemand anders waarin om wachtwoorden of persoonlijke informatie wordt gevraagd.

Bron: Slashgear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Tim Cook iPhones 2018 iPhone X

Touch ID en meer: trefzekere analist deelt Apple’s plannen volgende iPhones lees verder

iOS 11 wallpapers

iOS 11 brengt legendarische lockscreen en homescreen eerste iPhone terug lees verder

Google Pixel 2 Pixel 2 XL

Google Pixel 2 en Pixel 2 XL: prijzen, design en specificaties gelekt lees verder

OnePlus 5 JCC+

OnePlus heeft nieuwe smartphone onthuld: OnePlus 5 JCC+ lees verder

HTC U11 design

HTC komt dit jaar nog met drie smartphones: specificaties opgedoken lees verder

iPhone X inham Android

Deze briljante app brengt gratis de lelijkste feature van iPhone X naar Android lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters