Android weer onder vuur van sms-malware

Criminelen hebben weer een nieuwe manier gevonden om Androidtelefoons zo te hacken, dat ze ongemerkt op kosten van hun eigenaar peperdure sms-jes gaan sturen naar buitenlandse betaalnummers.

Android malware

Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben dit gemeld. De malware zou zich richten op Android 2.3 Gingerbread, Android 4.0 Ice Cream Sandwich en Android 4.1 Jelly Bean. Waarmee de overgrote meerderheid van alle actieve Androidtoestellen in de wereld wordt bestreken.

Het fenomeen sms-phishing is niet nieuw; criminelen hacken al sinds jaren Androidtelefoons om er geld aan te verdienen door ze sms-jes naar hun eigen dure betaalnummers te laten sturen. De meeste gaten in de software zijn de afgelopen jaren wel gedicht, maar er is een nieuwe. Androidgebruikers die een gehackte app downloaden, geven de criminelen daarmee automatisch toegang tot alle functies van de telefoon waarna het sms-en naar de betaalnummers kan beginnen. Zonder dat de gebruiker dat in de gaten heeft, want alle notificaties worden uitgezet.

Wie een geïnfecteerde app heeft geïnstalleerd, krijgt allereerst zelf een sms, meestal van een betrouwbaar geachte bron zoals een bank of iemand op de contactenlijst. Er wordt gevraagd om het invullen van een wachtwoord of iets anders. Nooit doen dus; banken gaan nooit zo te werk.

De onderzoekers hebben Google een oplossing aan de hand gedaan waar de softwaregigant nu mee aan de slag is gegaan. Om begrijpelijke redenen wordt de werking van die fix niet aan de grote klok gehangen. Google zou de beveiligingsfix opnemen in een toekomstige update van Android. De onderzoekers drukken Androidgebruikers op het hart om even geen apps van iets anders dan de Google Play Store te downloaden en vooral erg op te passen met sms-jes van een bank of iemand anders waarin om wachtwoorden of persoonlijke informatie wordt gevraagd.

Bron: Slashgear

Samsung Galaxy S10 leak Ice Universe

Notchloze Galaxy S10 opgedoken met opvallend smalle randen lees verder

Samsung patent twee displays

Samsung denkt na over toestel met twee displays lees verder

Render Google Pixel 3 XL Phone Designer

Dit is de Pixel 3 XL in verschillende kleurtjes lees verder

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoken lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters