Android weer onder vuur van sms-malware

Criminelen hebben weer een nieuwe manier gevonden om Androidtelefoons zo te hacken, dat ze ongemerkt op kosten van hun eigenaar peperdure sms-jes gaan sturen naar buitenlandse betaalnummers.

Android malware

Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben dit gemeld. De malware zou zich richten op Android 2.3 Gingerbread, Android 4.0 Ice Cream Sandwich en Android 4.1 Jelly Bean. Waarmee de overgrote meerderheid van alle actieve Androidtoestellen in de wereld wordt bestreken.

Het fenomeen sms-phishing is niet nieuw; criminelen hacken al sinds jaren Androidtelefoons om er geld aan te verdienen door ze sms-jes naar hun eigen dure betaalnummers te laten sturen. De meeste gaten in de software zijn de afgelopen jaren wel gedicht, maar er is een nieuwe. Androidgebruikers die een gehackte app downloaden, geven de criminelen daarmee automatisch toegang tot alle functies van de telefoon waarna het sms-en naar de betaalnummers kan beginnen. Zonder dat de gebruiker dat in de gaten heeft, want alle notificaties worden uitgezet.

Wie een geïnfecteerde app heeft geïnstalleerd, krijgt allereerst zelf een sms, meestal van een betrouwbaar geachte bron zoals een bank of iemand op de contactenlijst. Er wordt gevraagd om het invullen van een wachtwoord of iets anders. Nooit doen dus; banken gaan nooit zo te werk.

De onderzoekers hebben Google een oplossing aan de hand gedaan waar de softwaregigant nu mee aan de slag is gegaan. Om begrijpelijke redenen wordt de werking van die fix niet aan de grote klok gehangen. Google zou de beveiligingsfix opnemen in een toekomstige update van Android. De onderzoekers drukken Androidgebruikers op het hart om even geen apps van iets anders dan de Google Play Store te downloaden en vooral erg op te passen met sms-jes van een bank of iemand anders waarin om wachtwoorden of persoonlijke informatie wordt gevraagd.

Bron: Slashgear

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters