Androidtelefoons erg vaak stuk, hoge kosten voor de telco's

Telco’s wereldwijd hebben last van een onverwachte kostenpost aan smartphones die op Android lopen. Die apparaten worden vaak teruggebracht met een defect. De kosten van reparaties zijn torenhoog: de onderzoekers schatten zo’n twee miljard dollar per jaar.

android

De cijfers zijn afkomstig van WDS, dat wereldwijd reparatieteams heeft klaarzitten om de klachten te verhelpen. De anderhalf miljard euro (of twee miljard dollar) komt dus voor een belangrijk deel bij dit bedrijf terecht. Onder de klanten van WDS bevinden zich onder meer Vodafone, Orange en het Engelse Three.

Van alle hulp- en reparatieverzoeken die WDS ontvangt, wat er zo’n 600.000 per jaar zijn, is veertien procent afkomstig van de eigenaar van een Androidtelefoon. Elf procent van de hulpverzoeken gaat over een defecte Windows Phone, zeven procent voor een iPhone en zes procent voor een BlackBerry.

WDS analyseert dat de fragmentatie van Android, dat in vele versies op vele toestellen staat, goeddeels verantwoordelijk is voor de defecten in deze toestellen. Vooral om die reden zouden Androidtelefoons veel hoger dan het gemiddelde scoren met defecten.

Toch meldt vice-president marketing van WDS Tim Deluca-Smith dat de analyses van WDS niet hebben uitgewezen dat Android op zich niet zou voldoen. In het OS zijn geen fouten aangetroffen. ”De openheid van het platform heeft het ecosysteem van Android in staat gesteld om fenomenaal te groeien, in een fenomenaal tempo, en dit succes biedt uitdagingen”, zegt hij in een verklaring.

Vooral de introductie van goedkope hardwarecomponenten zou zorgen voor defecte Androidtoestellen, plus de grote varieteit aan software-aanpassingen die fabrikanten aan Android hebben toegevoegd. Die schillen werken lang niet allemaal even vlekkeloos.

Hierdoor is Android op bijna geen enkel toestel hetzelfde. WDS adviseert dat telco’s Androidtoestellen gedegen testen voordat zij ze in hun aanbod opnemen. Op die manier wordt het risico geminimaliseerd dat ze stukgaan. Ook raadt WDS telco’s aan om het publiek beter voor te lichten over de mogeijkheden en het gebruik van een smartphone. Iets wat Vodafone Nederland inmiddels heeft gedaan.

Bron: Fierce Wireless

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters