App-ontwikkelaars beschuldigen Apple

App-ontwikkelaars voor de iPhone en de iPad beschuldigen Apple ervan dat het bedrijf opzettelijk web apps langzamer maakt, zodat de officiële apps uit de App Store van Apple aantrekkelijker zijn. Dat blijkt uit een rapport van The Register.

iPhone 3GS piano

De apps die binnen een browser werken, doen dat bijvoorbeeld met behulp van Javascript en HTML. Die apps zouden stelselmatig door Apple worden vertraagd om ze onaantrekkelijk te maken voor de gebruikers, die zich er dan van afkeren en overstappen op een officiële app uit de App Store. De apps die onder Javascript zijn gemaakt, werken erg langzaam als ze als icoon aan het homescreen worden toegevoegd en vandaar worden gestart. Dat gaat veel sneller als de app wordt gestart als het een bookmark in een browser is.

De mogelijkheid om een icoon van een web-app aan het homescreen toe te voegen, is voordelig voor gebruikers die zo’n app vaak gebruiken en hem uit tijdbesparing niet via het bookmarklijstje van de browser willen starten. De opvallende vertraging van deze wijze van starten van zo’n app is volgens de ontwikkelaars bewust. Aan dergelijke web-apps verdient Apple namelijk niets. En Apple is niet in staat om dergelijke web-apps te onderwerpen aan de strenge controle waar normale apps mee te maken krijgen.

Apps die snel zouden moeten werken, en dat ook doen op andere telefoons, krijgen op de iPhone in de Safari-browser te maken met aanzienlijke vertragingen. Als dezelfde app wordt gemaakt voor de App Store en geschreven in de ontwikkeltaal Cocoa, bestemd voor iOS-apps, werkt het veel sneller.

Browser-makers maken de laatste tijd echter steeds betere Javascript-engines waardoor het ook steeds aantrekkelijker wordt om via deze weg apps te verspreiden. Dat Apple hier op geniepige wijze een stokje voor steekt door die apps te vertragen, is iets waar de developers zeker van zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Pokémon Go

Legendarische Pokémon komen naar Pokémon Go: zo vang je ze lees verder

AirConsole spelletjes

De vijf beste spelletjes voor op tv met je smartphone als controller lees verder

Dit zijn de vijf beste mobiele dating-apps van dit moment lees verder

Pure nostalgie: RuneScape komt naar je smartphone! lees verder

Eindelijk: WhatsAppp maakt terugtrekken berichten mogelijk en meer lees verder

Pokémon Go

Er is een nieuwe fysieke Pokémon Go accessoire, maar we hebben slecht nieuws lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters