App-ontwikkelaars beschuldigen Apple

App-ontwikkelaars voor de iPhone en de iPad beschuldigen Apple ervan dat het bedrijf opzettelijk web apps langzamer maakt, zodat de officiële apps uit de App Store van Apple aantrekkelijker zijn. Dat blijkt uit een rapport van The Register.

iPhone 3GS piano

De apps die binnen een browser werken, doen dat bijvoorbeeld met behulp van Javascript en HTML. Die apps zouden stelselmatig door Apple worden vertraagd om ze onaantrekkelijk te maken voor de gebruikers, die zich er dan van afkeren en overstappen op een officiële app uit de App Store. De apps die onder Javascript zijn gemaakt, werken erg langzaam als ze als icoon aan het homescreen worden toegevoegd en vandaar worden gestart. Dat gaat veel sneller als de app wordt gestart als het een bookmark in een browser is.

De mogelijkheid om een icoon van een web-app aan het homescreen toe te voegen, is voordelig voor gebruikers die zo’n app vaak gebruiken en hem uit tijdbesparing niet via het bookmarklijstje van de browser willen starten. De opvallende vertraging van deze wijze van starten van zo’n app is volgens de ontwikkelaars bewust. Aan dergelijke web-apps verdient Apple namelijk niets. En Apple is niet in staat om dergelijke web-apps te onderwerpen aan de strenge controle waar normale apps mee te maken krijgen.

Apps die snel zouden moeten werken, en dat ook doen op andere telefoons, krijgen op de iPhone in de Safari-browser te maken met aanzienlijke vertragingen. Als dezelfde app wordt gemaakt voor de App Store en geschreven in de ontwikkeltaal Cocoa, bestemd voor iOS-apps, werkt het veel sneller.

Browser-makers maken de laatste tijd echter steeds betere Javascript-engines waardoor het ook steeds aantrekkelijker wordt om via deze weg apps te verspreiden. Dat Apple hier op geniepige wijze een stokje voor steekt door die apps te vertragen, is iets waar de developers zeker van zijn.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters