App-ontwikkelaars beschuldigen Apple

App-ontwikkelaars voor de iPhone en de iPad beschuldigen Apple ervan dat het bedrijf opzettelijk web apps langzamer maakt, zodat de officiële apps uit de App Store van Apple aantrekkelijker zijn. Dat blijkt uit een rapport van The Register.

iPhone 3GS piano

De apps die binnen een browser werken, doen dat bijvoorbeeld met behulp van Javascript en HTML. Die apps zouden stelselmatig door Apple worden vertraagd om ze onaantrekkelijk te maken voor de gebruikers, die zich er dan van afkeren en overstappen op een officiële app uit de App Store. De apps die onder Javascript zijn gemaakt, werken erg langzaam als ze als icoon aan het homescreen worden toegevoegd en vandaar worden gestart. Dat gaat veel sneller als de app wordt gestart als het een bookmark in een browser is.

De mogelijkheid om een icoon van een web-app aan het homescreen toe te voegen, is voordelig voor gebruikers die zo’n app vaak gebruiken en hem uit tijdbesparing niet via het bookmarklijstje van de browser willen starten. De opvallende vertraging van deze wijze van starten van zo’n app is volgens de ontwikkelaars bewust. Aan dergelijke web-apps verdient Apple namelijk niets. En Apple is niet in staat om dergelijke web-apps te onderwerpen aan de strenge controle waar normale apps mee te maken krijgen.

Apps die snel zouden moeten werken, en dat ook doen op andere telefoons, krijgen op de iPhone in de Safari-browser te maken met aanzienlijke vertragingen. Als dezelfde app wordt gemaakt voor de App Store en geschreven in de ontwikkeltaal Cocoa, bestemd voor iOS-apps, werkt het veel sneller.

Browser-makers maken de laatste tijd echter steeds betere Javascript-engines waardoor het ook steeds aantrekkelijker wordt om via deze weg apps te verspreiden. Dat Apple hier op geniepige wijze een stokje voor steekt door die apps te vertragen, is iets waar de developers zeker van zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Modern Combat 5

De vijf beste iPhone shooters met 3D Touch lees verder

Telegram vs. Whatsapp

Vijf redenen waarom Telegram beter is dan Whatsapp lees verder

11 Telegram features die je nog niet kende lees verder

YouTube Go

Google rolt YouTube Go verder uit: offline video’s kijken lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters