Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat

Het is geen geheim dat Apple’s Tim Cook behoorlijk enthousiast is over augmented reality mogelijkheden. En hoewel er nu al gebruik wordt gemaakt van AR in apps, is het nog niet een wijd verspreide technologie. Daar gaat binnenkort echter verandering in komen met de lancering van iOS 11 later in het jaar. Het lijkt erop dat Apple degene is die AR eindelijk groot zal maken in de mobiele wereld, waar het verschillende Android projecten de afgelopen jaren niet is gelukt.

ARKit maakt ontwikkeling AR content toegankelijker

Met de komst van iOS 11 zullen ontwikkelaars een nieuw AR speeltje erbij krijgen. Met de ARKit die met het besturingssysteem wordt geïntroduceerd wordt het maken van AR content namelijk een stuk makkelijker dan voorheen. Zelfs dagen na het uitbrengen van de eerste iOS 11 bèta verschenen al meerdere voorbeelden online van wat er met de kit allemaal mogelijk is.

ARKit

Ook oudere iPhones ondersteunen de nieuwe augmented reality apps

Het voordeel van ARKit boven andere augmented reality projecten zoals Google’s Project Tango, is dat er geen speciale hardware nodig is om van de verrijkte beelden te kunnen genieten. Hoewel de iPhone 8 uitgerust zou zijn met speciale 3D laser sensoren om de ervaring extra immersief te maken, zullen ook oudere iPhone modellen kunnen werken met ARKit content. Zo zullen de iPhone SE, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, alle iPad Pro’s en de 9.7 inch iPad zonder problemen hiermee kunnen werken. Dat betekent dat er opeens heel wat mensen zijn waarvoor ontwikkelaars content kunnen maken met de kit.

AR content voor Android ontwikkelen niet aantrekkelijk

Het probleem met Project Tango, dat drie jaar geleden door Google werd geïntroduceerd, is dat je speciale hardware nodig hebt om van de technologie gebruik te maken. Nieuws en analyse website Bloomberg wijst erop dat er maar twee toestellen zijn, welke Project Tango ondersteunen: de ZenFone AR en de Phab 2 Pro. Gezien dit niet de meest populaire Android toestellen zijn is het zo dat de meeste Android gebruikers niet eens toegang hebben tot Project Tango content. Dit maakt het niet aantrekkelijk voor app ontwikkelaars om ook maar iets te ontwerpen voor het platform, aangezien bijna niemand hiervan gebruik zal maken.

Project Tango Google's AR platform

Apple creëert in één keer massale AR markt

Aan de andere kant heb je Apple met meer dan een miljard actieve iOS toestellen. Zelfs wanneer maar een een kwart van de toestellen de iOS 11 upgrade zou installeren, zou dit al een markt van 250 miljoen gebruikers creëren om ARKit content voor te maken. Om AR even groot te maken voor het Android systeem zullen smartphone makers wat meer afspraken moeten maken over consistentie van zowel software en hardware. Voorlopig lijkt het er dus op dat Apple de mobiele AR wereld zal gaan domineren.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters