'Apple bestelt 20 procent minder iPhones bij Chinese fabrieken'

Apple bestelt het komende halfjaar twintig procent minder iPhones bij de Chinese fabrikanten waar het toestel wordt gemaakt, zo meldt een marktanalist van Wedge Partners. Het nieuws is afkomstig van toevoerbedrijven die componenten voor het toestel fabriceren.

iPhone 5
Apple iPhone 5

Als Apple aanzienlijk minder of juist meer iPhones nodig heeft, moet het bedrijf dat de toeleveranciers tijdig vertellen. Wedge Partners heeft van die toeleveranciers vernomen dat Apple niet, zoals eerder gepland, tussen 115 en 120 miljoen iPhones nodig heeft in de tweede helft van dit jaar, maar veel minder: 90 tot 100 miljoen exemplaren.

Apple zou tot de stap gekomen zijn door het nieuws over concurrent Samsung, die ineens veel minder telefoons verkoopt dan voorheen. Ook bij de Koreaanse producent zijn de verwachtingen van de verkoop van topmodel Galaxy S4 flink naar beneden bijgesteld. Apple zou hieruit concluderen dat de markt voor high-end smartphones een beetje over zijn top is.

De analist deed ook een voorspelling over de toekomstige ‘budget-iPhone’, waarvan velen vermoeden dat Apple hiermee bezig is. Wedge Partners denkt dat dit een soort iPhone 4 wordt, maar dan met een plastic achterkant. De iPhone 4 heeft er een van glas. Ook andere componenten zouden worden vervangen door goedkopere, om de winkelprijs van het toestel te drukken. Maar ook is dit nodig omdat de componenten in de iPhone 4 alweer vier jaar oud zijn en nieuwe componenten die hetzelfde bieden, zijn tegenwoordig goedkoper.

Bron: CNBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Herman Stokbrood -

  ai ai, 'n 4 jaar oude telefoon als budget aanbieden en dan ook nog van plastic.
  Er is niks mis met plastic maar deze combinatie is toch wel erg armoede. En dat waarschijnlijk voor een prijs van over de 300,00. Als klap op de vuurpijl: er gaan nog mensen intrappen ook.

  1. Eddddd -

   Lijkt me een wat voorbarige reactie. En "intrappen" is helemaal onzin. Wanneer iOS je voorkeur heeft en de functies en gebruiksvriendelijkheid van het toestel op hoog niveau ligt, dan kan het voor menigeen een prima toestel zijn. De iPhone 5 is ook niet bepaald goedkoop, maar in vergelijking met (Android-)concurrenten simpelweg erg goed en ook nog erg fraai. Samsung brengt zijn topmodel ook met een plastic achterkant. Ik heb het ding in handen gehad en die achterklep, die je gewoon los moet rukken, lijkt meer op de achterkant van een toestel van een tientje. Desalniettemin is het natuurlijk een erg goed toestel.

   1. Herman Stokbrood -

    Is zeker niet voorbarig. De ervaring leert namelijk dat Apple veel kost maar weinig levert.

    Ik heb verschillende malen het genoegen gehad om te spelen met een iPhone en ben elke keer weer verbaast waarom mensen er zo mee weglopen. Ik ervaar het als enorm beperkt. Maar dat mag iedereen anders vinden uiteraard.

    Het klepje is uiterst dun gehouden, eenmaal geplaatst doet het wat het moet doen. Ik heb op mijn vorige toestel het ding wel tig keer verwijderd maar nooit is het kapot gegaan of los gaan zitten.
    Als dat argument je pleidooi kracht bij moet zetten is het wel uiterst zwak in mijn ogen. Ben blij dat het klepje verwisselbaar/verwijderbaar is.

   2. Eddddd -

    Jij begon je betoog met "en dan ook nog van plastic". Vervolgens geef je aan dat plastic prima voldoet bij een high-end toestel van Samsung… Maar bij een Apple voor de helft van het geld spreek je over "intrappen"….

    Waarom ben je blij dat het klepje verwisselbaar/verwijderbaar is? Je zegt eerder dat het klepje niet kapot gaat….. Waarom zou je hem dan moeten vervangen? Ik heb het liefst een toestel die niet open hoeft.

    Dat Apple veel kost en weinig levert is jouw beleving. Zoals ik al aangaf, voor veel mensen is een iPhone het geld waard door de gebruikservaring en kwaliteit van de hardware.

    Ik heb overigens geen iPhone, maar zou ik rond 600 euro uit willen geven aan een telefoon, dan zou het wel een iPhone worden of een Wiindows Phone van Nokia. Ik zie er, voor mijn gebruik, geen beperkingen in ten opzichte van wat ik met mijn Android toestel doe. En dat geldt nu eenmaal voor velen. Ik ben zeker benieuwd naar het nieuwe toestel, maar ik trek geen voorbarige conclusies.

   3. Herman Stokbrood -

    Om te beginnen: ik heb geen Samsung.
    Waar mijn pleidooi over gaat is dat het gaat om de 4 jaar oude techniek + plastic (Apple fanboys schoppen altijd tegen plastic dus deze keuze is alleszins dubieus) + een prijs die daar niet bij past. Voor mij is plastic een geweldig materiaal. Ik zou geen glas of aluminium willen.
    En ja, dan heb ik het over "intrappen" dat klopt. Wat een gek er voor geeft laat maar zeggen.

    Er is meer dan 1 reden om een vervangbaar achterkantje te willen:
    1 De accu vervangen voor bij voorbeeld een groter exemplaar. Makkelijk als je veel eisend bent. Ik kan voor mijn hudige telefoon zo een 3000 mAh kopen of een 2e dunne voor een paar euro.
    2 wanneer de accu slecht zou worden na verloop van tijd omdat je erg lang met je toestel wenst te doen.
    3.omdat je niet bang hoeft te zijn dat hij krast. je koopt gewoon een andere voor een paar euro. Er zijn horror verhalen genoeg van mensen die na een week al met een barst in achterkant zitten. Of iPhone's die al bekrast uit de doos komen omdat aluminium solide maar zo lekker zacht is.

    Apple vraagt de hoofdprijs met veel beperkingen. Zoals
    1. bovengenoemde klepje/accu.
    2 Geen sdcard slot.
    3. Voor 16 GB extra wordt je een poot uit gerukt. (32 GB kost 739,00 64GB: 849,00).
    4. Geen FM radio (das trouwens ook de reden waarom ik nooit een S4 zou willen)
    5. Klein scherm.
    6. Last but not least iOS. Het meest betuttelende OS en dood saai naar mijn beleving.
    Elk merk heeft wel wat, maar Apple spant de kroon.

    Daarnaast gaat elke introductie van iets nieuws bij Apple gepaard met ellende. Een mega bedrijf heeft zijn zaken niet eens voor elkaar voor slechts 1 smartphone. Straks dus 2. Gelukkig voor Apple draait de 2e op oude hardware.

    Goeie keuze om geen iPhone te hebben. Hij kost trouwens 620. Dus dat is rond de 600. Kopen zou ik zeggen.

    Mijn conclusie is zeker niet voorbarig. De ervaring leert dat dit toestel 300+ gaat kosten voor een 4 jaar oude techniek. en dan als klap op de vuurpijl ook nog in plastic (het meest geliefde onderwerp van Apple fanboys bij het bashen van Samsung).

   4. Eddddd -

    Je zegt wederom dat plastic geweldig is, waarna je in je slotpleidooi stelt "…als klap op de vuurpijl ook nog in plastic….".

    Dat "bashen" van Samsung herken ik niet. Ik zelf vind enkel plastic vaak goedkoop aandoen. Bij een topmodel als een Galaxy S4 vind ik het achterklepje teleurstellend goedkoop aandoen. Maar ik heb de mijne dan ook verkocht (ongeopend, nieuw in doos, dus zelf niet gebruikt).

    Ik zie veel vaker het "bashen" van Apple, zoals jij ook doet. Waarom is me een raadsel. Ik kies de OS en een toestel van mijn voorkeur, zonder af te geven op een andere. Ik vind het juist interessant wat er zoal geboden wordt en wat de nieuwe ontwikkelingen zijn. Zelf gebruik ik iOS niet, maar ik ken voldoende zeer tevreden gebruikers. Zij zijn nergens ingestonken, maar zijn erg tevreden met hun mooie toestel (sommigen vinden dat belangrijk) en de geweldige mogelijkheden van iOS.

    De beperkingen van iOS die je aangeeft kloppen zeker, alleen zijn die persoonlijk. Die gelden niet voor iedereen. Een accu vervangen bijvoorbeeld heb ik nooit gedaan en wanneer ik mensen om me heen vraag dan blijkt dat zeer weinigen dat doen. Wel heb ik bij mijn tablet (Android) een accu vervangen, maar daarvoor moest het apparaat uit elkaar (geen standaard afneembare achterkant). Dat ging prima door instructievideo's op Youtube 🙂

    En die techniek van 4 jaar oud, moet nog blijken. Apple update ook de techniek van oude modellen die nog steeds in de verkoop zijn. En uiteindelijk gaat het erom hoe het werkt. De gemiddelde consument geeft geen zier om de techniek, maar enkel om de gebruikservaring. Dat is bij Apple doorgaans erg goed. Tenzij je de 'nadelen' die jij aanhaalt belangrijk vindt, maar dat vindt lang niet iedereen. Het enige wat mij in de weg staat om een iPhone te gebruiken is de prijs. Dat heb ik er simpelweg niet voor over. Die goedkopere zou ik wel overwegen, maar eerst zien en reviews bekijken, want voor 300 euro zijn er veel uitstekende toestellen te koop (zowel Android als WP8).

Samsung Galaxy S10 Plus

Eerste Samsung Galaxy S10 leak duikt week voor onthulling Galaxy S9 op lees verder

iPhone X batterij

Tegenvallende iPhone X verkopen leveren Samsung problemen op lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

We hebben slecht nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

De batterij van deze vijf smartphones gaat het langst mee lees verder

Samsung Galaxy S9

Eerste preview Samsung Galaxy S9 duikt op ⚠️ lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters