Apple bevestigt dat iPhone stiekem naar huis belt

Apple heeft in zijn iPhone-software een achterdeurtje ingebouwd waardoor de telefoon contact kan maken met servers van Apple. Vooralsnog lijkt Apple die mogelijkheid echter niet te benutten.

De auteur van twee iPhone-boeken, Jonathan Zdziarski, kwam vorige week in het nieuws met zijn ontdekking dat de iPhone 3G code bevat die op gezette tijden contact zou zoeken met Apple-servers. Bovendien zou de software, geheel zelfstandig en zonder mogelijke gebruikersinterventie, betaalde en gedownloade applicaties kunnen verwijderen. Zdziarski had echter slechts een url gevonden die werd geraadpleegd wanneer de interne gps van de telefoon werd gebruikt. De url zou een lijst met toepassingen bevatten die op een zwarte lijst staan. De ontdekking van Zdziarski werd echter opgeblazen: zo zou Apple betaalde toepassingen van de iPhone kunnen verwijderen en de iPhone zou Apple laten weten welke programma’s gedraaid worden. Ook zou de gps de coördinaten van iPhone-gebruikers doorspelen aan Apple.

De gewraakte url die Zdziarski in de krochten van de iPhone 3G opdook, betrof een unauthorizedApps-pagina die onder de directory ‘clbl’ terug te vinden is. Op deze manier zouden niet alle applicaties van de iPhone 3G aan de blacklist van Apple getoetst worden, maar alleen de toepassingen die van de api Core Location gebruik maken. De exacte functionaliteit van deze blacklist lijkt vooralsnog het onklaar maken, maar niet verwijderen, van software die ongeoorloofd van de interne gps gebruikmaakt. Zo is de opvatting dat het nutteloze programma ‘I am Rich’, dat via de App Store verkocht werd, door de Big Brother-mogelijkheden van Apple van iPhones zou zijn verwijderd op niets gebaseerd.

Hoewel de oorspronkelijke verdenkingen over het stiekem ‘naar huis bellen’ van de iPhone 3G sterk overdreven werden en eigenlijk weinig meer dan onjuiste speculatie bleken, kreeg de ontdekking nog een onverwacht einde. Apple-topman Steve Jobs werd gevraagd naar de mogelijkheden van de iPhone om ongeoorloofde applicaties te verwijderen, waarop hij antwoordde dat het ‘onverantwoordelijk’ zou zijn wanneer Apple een dergelijke mogelijkheid niet in zou bouwen. “Hopelijk hoeven we die mogelijkheid nooit te gebruiken, maar het zou onverantwoordelijk zijn om niet over die mogelijkheid te beschikken”. Jobs gaf aan dat een ‘kill switch’ gebruikt zou kunnen worden om toepassingen die via de Apple Store worden verkocht te verwijderen. Daarmee geeft Apple dus aan dat het de mogelijkheid heeft programma’s die gekocht en betaald werden via de App Store zonder toestemming van de iPhone-eigenaar te verwijderen.

Bron: Tweakers.net

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters