Apple boekt recordwinst ondanks stagnerende iPhone-verkoop

Apple heeft zijn kwartaalcijfers van Q4 2015 bekend gemaakt. Het bedrijf haalde altijd een groot gedeelte van de winst binnen met zijn iPhone, maar dit jaar niet. De iPhone 6S en 6S Plus zijn niet zo vaak verkocht als werd gehoopt. Toch heeft Apple een recordwinst van 16,9 miljard euro behaald.

iApple iPhone 6sPhone 6S en 6S Plus

Apple heeft de afgelopen jaren altijd torenhoge resultaten neergezet. De winst werd elk jaar weer groter. Dit kwam grotendeels door de enorme verkopen van zijn iPhones. Dit jaar werd de iPhone niet zo vaak verkocht als verwacht werd. Het bedrijf zette de iPhone 6S en 6S Plus een stuk duurder in de markt, en vergeleken met de iPhone 6 is er niet veel veranderd. Dit heeft waarschijnlijk geleid tot een stagnerende verkoop. In het vierde kwartaal van 2015 werden er 74,8 miljoen iPhones verkocht, in hetzelfde kwartaal een jaar eerder waren dit er 74,5 miljoen. Apple heeft er slechts driehonderdduizend meer verkocht. Toch heeft het bedrijf zijn winst weer vergroot met ruim 350 duizend euro.

Kwartaalcijfers resterende productenApple Watch review

Naast de iPhones heeft Apple nog een aantal andere producten. De Mac-verkoop daalde in het vierde kwartaal met tweehonderdduizend stuks naar 5,3 miljoen stuks. Verder is de iPad drastisch in verkopen aan het dalen. Apple verkocht er afgelopen kwartaal 16,1 miljoen, waar dat er vorig jaar nog 21,4 miljoen waren. De grootste verrassingen zijn de Apple Watch en de Apple TV. Ondanks dat er geen specifieke cijfers vrijgegeven zijn, hebben de apparaten samen zo’n 3,9 miljard euro opgeleverd.

één miljard actieve apparaten

Het bekendmaken van de kwartaalcijfers is een standaardprocedure voor elk beurs geregistreerd bedrijf, toch kwam Apple met een bijzonder feitje. Het bedrijf maakte bekend dat er één miljard actieve Apple-apparaten zijn. Hierbij horen alle apparaten met een stekker zoals de iPhone, iPad, iMac, iPod, Apple TV enzovoort. Volgens de topman van Apple, Tim Cook, hebben de geregistreerde apparaten allemaal maximaal 90 dagen geleden contact gehad met de Apple-servers.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters