Apple brengt 108 horloges uit: de feiten over de Apple Watch

Dé Apple Watch bestaat niet. Wie er straks een wil hebben, moet een keuze maken tussen maar liefst 108 verschillende horloges. Zoveel combinatiemogelijkheden zijn er mogelijk tussen horlogekasten, bandjes en de drie Apple Watch-varianten.

Apple brengt 108 horloges uit: alles over de Apple Watch aw6 

“Ook journalisten van modebladen uitgenodigd voor presentatie Apple Watch”

Geen wonder dat er niet alleen tech-journalisten waren uitgenodigd voor de keynote over de nieuwe Apple Watch, maar ook journalisten van belangrijke modebladen. Apple wil niet alleen een brok techniek naar je pols brengen, maar ook een heus mode-statement. Iemand met een Apple Watch aan zijn arm moet straks indruk maken. Daar gaat Apple voor.

Om nog even op die 108 horloges terug te komen. Apple Watch komt in drie collecties, twee maten, zes soorten horlogebandjes in achttien kleuren en die ook weer in twee maten. Vermenigvuldig dat met elkaar en er is straks keuze uit 108 varianten van de Apple Watch.

Apple brengt 108 horloges uit: alles over de Apple Watch aw1 
Apple brengt 108 horloges uit: alles over de Apple Watch aw2 

“Apple maakt met dit luxeproduct Zwitserse horlogefabrikanten nu al zenuwachtig”

De Apple Watch stelt de fabrikant voor een nieuwe opgave. In de Apple Stores zal een complete wand met horloges moeten worden ingericht. Waar mensen niet alleen de horloges kunnen bekijken en betasten, maar ze ook moeten kunnen proberen: mensen moeten zien hoe het sieraad op hun lichaam staat. Ze moeten het passen. En in die hoek is Apple-personeel nodig dat ditmaal niet alleen alles weet van de technologie onder het motorkapje van de horloges, maar ook moeten ze iets weten over mode en combinaties. Kortom, een geheel nieuwe klus voor Apple, dat met dit luxeproduct Zwitserse horlogefabrikanten nu al zenuwachtig maakt.

En dat is precies de bedoeling van Apple. Op het netvlies staan als producent van luxueuze spulletjes, met de Apple Watch als meest in het oog springende product. Of Apple daarin is geslaagd? De modejournalisten zijn verdeeld. Veel vrouwen vinden het ding te mannelijk, in welke variant dan ook. Maar een mannelijke mode-ontwerper bewonderde het ontwerp juist, vanwege de uitmuntende afwerking, de rijke keuze uit horlogebandjes en de luxe uitstraling. Net als over mode zelf, lopen de meningen hier ook sterk uiteen.

Apple brengt 108 horloges uit: alles over de Apple Watch aw4 

“Apple Watch vertelt je of je op een dag wel voldoende beweegt”

Apple brengt drie varianten uit: Watch, Watch Sport en Watch Edition. Het verschil zit hem vooral in het uiterlijk en het gebruik. De Watch Edition is een achttienkaraats gouden horloge, en de Watch Sport is voorzien van een stevige plastic band in felle kleuren. De Watch is daarentegen in twee kleuren roestvrij staal te krijgen met een keur aan lederen en metalen polsbandjes. De Watch en Watch Edition beschikken over saffierglas, de Watch Sport moet het doen met zogenaamd ‘versterkt Ion-X glas’.

De horloges hebben een stevige processor aan boord om alle taken aan te kunnen. En dat zijn er nogal wat, Apple belooft dat alle mogelijke notificaties via de iPhone in je zak naar je pols toe komen. Maar er zijn meer functies die in het horloge zelf zitten. Zoals een hartslagmeter aan de achterkant, en een accelerometer die je bewegingen registreert. De Watch kan je zo vertellen of je op een dag wel genoeg hebt bewogen, en maant je – als je dat wilt natuurlijk – om elk uur eventjes een minuutje van je stoel op te staan. Da’s goed voor je. Apple hoopt op die manier dat Watch-dragers gezondere mensen worden.

Apple brengt 108 horloges uit: alles over de Apple Watch watch1 

“Apple’s trots: de heruitvinding van het horlogewieltje”

Waar Apple echter het meest trots op is, is de heruitvinding van het horlogewieltje. Dit zit aan de zijkant, net als op analoge horloges, en is ditmaal niet bestemd om het op te winden of om de wijzers goed te zetten, maar om de smartwatch te bedienen. Je kunt ermee inzoomen op het schermpje, dat vindt Apple praktischer dan dit op de traditionele – ook door Apple bedachte – manier te doen door twee vingers over het scherm uit elkaar te bewegen. Dat is op zo’n klein scherm niet praktisch. De Digital Crown wordt door Apple het meest revolutionaire navigatie-gereedschap genoemd sinds het click-wheel op de iPod.

Je kunt met de Digital Crown van alles doen, en met een druk erop dient het ook als home-knop. Het scherm is voorts voorzien van een vernieuwde manier om je aanrakingen te registreren. Een tikje wordt gevoeld als een tikje, een lange diepe druk brengt andere functies te voorschijn. Er zit in het scherm een sensor verwerkt die een lichte aanraking onderscheidt van meer druk.

Apple brengt 108 horloges uit: alles over de Apple Watch aw5 
Apple brengt 108 horloges uit: alles over de Apple Watch aw7

Hiervoor was natuurlijk ook een nieuw soort besturingssysteem nodig. En dat zit er dan ook in. Het is geen uitgeklede variant van iOS, het besturingssysteem van de iPhone en de iPad, maar een eigen OS dat speciaal voor dit kleine polsapparaat is ontworpen. Apple stelt een WatchKit beschikbaar voor software-ontwikkelaars die hiermee apps voor het polssieraad kunnen maken.

In de Watch zit een speakertje verwerkt, en een microfoon voor het gebruik van Siri om berichten te dicteren en telefoontjes te voeren. Apple belooft dat het retina-scherm van voldoende resolutie is om het in alle omstandigheden af te kunnen lezen. De fabrikant levert er al meteen elf zelfontwikkelde ‘watchfaces’ bij, zodat je kunt kiezen tussen analoge en digitaal weergegeven tijd, of de tijd met een foto of iets anders op de achtergrond.

De Apple Watches kunnen ook met elkaar ‘praten’. Door twee vingers op het scherm te drukken, kun je je eigen hartslag oversturen naar de Watch van je geliefde aan de andere kant van de tafel. Ook is er een walkie-talkie-modus, waarbij je een korte geluidsopname overseint naar een andere Watch, en je kunt met je vinger een snelle sketch maken en die oversturen naar een ander horloge.

“Apple Watch werkt alleen samen met iPhone 5 of nieuwer”

Het horloge werkt alleen samen met de iPhone 5 of nieuwere modellen. Opladen gaat draadloos, met een module die vaag doet denken aan een stethoscoop, die tegen de achterkant wordt geplaatst. Een goedgekozen vorm, want de ‘stethoscoop’ wordt precies tegen de hartslagmeter geplaatst. Magneten zorgen ervoor dat dit altijd goed gaat, ook in het donker, belooft Apple.

Het horloge komt pas begin volgend jaar op de markt en het goedkoopste model kost 349 dollar, Europese prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Apple brengt 108 horloges uit: alles over de Apple Watch aw8 
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters