Ook Apple heeft het erg moeilijk in China: op naar India?

Uit onderzoek blijkt dat Apple het ook erg moeilijk heeft in China, net zoals bijvoorbeeld Samsung. Kan het bedrijf wel blijven groeien in India?

China

We schreven eergisteren nog over hoe China een groot obstakel voor Samsung blijft, ondanks het grote succes van de Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge. Grote Chinese smartphonemerken zoals Oppo en Xiaomi weten voor zulke lage prijzen relatief krachtige smartphones aan te bieden dat Samsung in verhouding erg duur wordt. Dat heeft ertoe geleid dat Samsung van zijn troon is gestoten als grootste smartphonefabrikant in China. Het Koreaanse bedrijf poogde onlangs nog de Chinese markt specifiek aan te spreken met de Galaxy C4, een mid-ranger met een metalen behuizing, maar voorlopig wordt de situatie er niet beter op.

Apple

China is de grootste markt in de wereld voor smartphones, dus Samsung is niet de enige die moeite heeft met de moeilijke markt. Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat ook Apple zich geen raad weet met het land. Het vorige kwartaal maakte Apple het nieuws bekend dat het bedrijf voor het eerst minder iPhone’s had verkocht dan hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor, een unicum in de geschiedenis van de iPhone. Nu blijkt dat de klap in China nog veel groter is geweest. In de regio Groot-China (China, Hong Kong, Macau en Taiwan) namen de verkopen van de iPhone met 26% tot $12.49 miljard.

Lokale fabrikanten

Volgens het onderzoeksbureau Counterpoint Research besloegen Apple’s iPhone’s 10.8% van de Chinese smartphonemarkt. In dezelfde periode van 2015 was dat nog 12%. Volgens Bloomberg heeft de afname er voor gezorgd dat Apple naar de vijfde plek is gedaald qua aantal verscheepte smartphones. Dat komt grotendeels door lokale fabrikanten: 53% van de verkochte smartphones in het afgelopen kwartaal in China werden geproduceerd door Chinese merken als Xiaomi, Huawei, Vivo en Oppo.

India

Apple wil het probleem gedeeltelijk oplossen door zich meer op India te gaan richten, dat binnenkort naar verwachting de op een na grootste smartphonemarkt ter wereld gaat worden. Het afgelopen kwartaal stegen de iPhone verkopen met maar liefst 53% in het land. Wel heerst in India hetzelfde gevaar waar Apple en Samsung in China ook tegenop liepen.

Lage prijzen

Goedkope merken als Xiaomi en Oppo beginnen zich daar ook steeds beter te profileren, en het inkomen per inwoner ligt erg laag in India. 70% van de vorig jaar verkochte smartphones in India kostte minder dan $150. Met de hoge prijzen van Apple wordt het dus nog lastig om zo snel te blijven groeien. De best verkopende iPhone van dit moment is daar de Apple iPhone 5s, die daar $300 kost. Apple was van plan om nog goedkopere iPhone’s te gaan verkopen door vooral refurbished modellen in India aan te bieden, maar de Indiase overheid stak daar een stokje voor.

Bron: BGR

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters