Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is

Met het groeiend aantal diensten en apps, die allemaal toegang willen tot je persoonlijke gegevens en data over je willen verzamelen, komt het privacy aspect steeds vaker naar voren. Het lijkt er soms bijna op dat er geen technologische innovatie kan plaatsvinden, zonder dat je daarvoor je privacy moet inleveren. Apple lijkt echter een gulden middenweg te hebben gevonden. Hoewel het bedrijf steeds meer data verzamelt, zou de identiteit van de gebruikers hierbij anoniem blijven.

Apple’s privacy methoden zouden ontwikkeling bepaalde producten verhinderen

Het bedrijf probeert dusdanig goed aan de privacy van zijn gebruikers te denken, dat het hierover vaak kritiek krijgt. De manier waarop Apple de data beschermt zou mogelijk de ontwikkeling van andere producten kunnen verhinderen, aangezien deze vaak juist toegang nodig hebben tot de gegevens. Denk hierbij aan ontwikkelingen met betrekking tot kunstmatige intelligentie en machine learning. Op zijn beurt heeft Apple zelf ook weer kritiek op de concurrentie over de onveilige manier van data verzamelen.

Apple apparaten beschermen privacy

Differentiële privacy beschermt gebruikersgegevens

Sinds vorig jaar gebruikt Apple met de invoering van iOS 10 differentiële privacy om de identiteit van gebruikers te beschermen. Bij diferentiële privacy wordt statistische ruis toegevoegd aan verzamelde data, zodat er geen individuele gebruikers uit de data gefilterd kunnen worden. Het is een relatief nieuwe technologie, welke is ontwikkeld om het maken van koppelingen tussen datasets tegen te gaan. Door deze koppelingen te maken zou je namelijk achter bepaalde gegevens van gebruikers kunnen komen.

Meer data is nodig voor ontwikkeling Siri

Waar differentiële privacy op het moment wordt ingezet voor dingen zoals iMessage en Spotlight, zal het onder iOS 11 een veel grotere rol gaan spelen. Het algoritme zal dan ook ingezet worden om browser data en gezondheidsgerelateerde data te beschermen. Apple heeft namelijk steeds meer gegevens nodig, voornamelijk om Siri steeds intelligenter en behulpzamer te kunnen maken. Op het moment zou Apple dagelijks miljoenen gegevens binnen krijgen via onder andere iPhones, iPads en Macs. Gelukkig gelooft het bedrijf dat geweldige features hand in hand gaan met privacy. Het zou anders toch een beetje eng worden, als het dat stiekem toch al niet is.

Privacy

Ook Uber maakt gebruik van differentiële privacy

Apple is overigens niet het enige bedrijf dat gebruik maakt van differentiële privacy. Ook Uber zou ermee werken om de gegevens van gebruikers veilig te stellen. Daarnaast zou Microsoft bezig zijn met een project samen met San Diego Gas & Electric Co. om gas en elektriciteit data beschikbaar te maken voor de overheid en onderzoekers, zonder de identiteit van individuele burgers bekend te maken.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters