Apple draagt patenten over aan bedrijf 'dat niet bestaat'

Techcrunch heeft uitgezocht dat Apple een aantal belangrijke patenten heeft overgedragen aan een bedrijf dat niet schijnt te bestaan, omdat het niet is gevestigd op het adres waar het volgens zijn eigen correspondentie zou moeten zitten. Nochtans gaat dit bedrijf achter elke smartphonemaker aan die de patenten van Apple zou schenden.

Patenten oorlog

Techcrunch viel het op dat Apple, geheel in strijd met de gewoonte, een aantal belangrijke patenten heeft weggegeven of verkocht aan het bedrijf Digitude Innovations. Dat bedrijf zou gevestigd zijn in een wolkenkrabber in New York. Toen Techcrunch daar eens op bezoek ging, omdat Digitude noch een website, noch een telefoonnummer heeft, bleek Digitude daar onbekend te zijn.

Wel zat er een ander bedrijf dat mogelijk een soort holding van Digitude zou zijn. Hoe dat precies zit, is Techcrunch niet duidelijk geworden. Er blijven meer vragen over. Waarom heeft Apple, dat onbarmhartig achter elke concurrent aanjaagt die zijn patenten schendt, een aantal belangrijke patenten zomaar aan zo’n schimmig bedrijf gegeven?

Techcrunch kan het niet echt verzinnen, en noch Digitude (dat onbereikbaar is) noch Apple laten zich verleiden tot het geven van commentaar op de kwestie. Wat wel duidelijk lijkt te zijn, is dat Digitude een zogeheten patent-trol lijkt te zijn, een bedrijf dat patenten opkoopt om daar vervolgens de bedrijven die deze patenten schenden, aan te klagen om ze flinke sommen geld af te troggelen.

Meestal komen dergelijke patent-trollen aan die patenten door bedrijven aan te klagen die financieel in zwaar weer zitten. Die bedrijven kunnen dan onder een claim uitkomen door hun eigen patenten aan de patent-trol te geven. Waarmee de patentenportefeuille van de trol zich uitbreidt. Maar Apple zit erg goed in de slappe was, en zo’n deal zal het dus niet zijn.

Het blijft dus volstrekt onduidelijk waarom Apple in zaken is gegaan met Digitude. Apple heeft de afgelopen twee jaar bewezen zijn patenten prima zelf te kunnen beschermen, gezien de resultaten van de jacht op HTC, Samsung en Motorola. In verschillende landen mogen smartphones en tablets van Samsung niet worden verkocht vanwege patentschendingen van Apple.

Bron: Techcrunch

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters