Apple en Google begraven de strijdbijl

In een gezamenlijke verklaring laten Apple en Google weten dat de strijdbijl wordt begraven. Alle rechtszaken over patenten tussen Apple, Google en voormalig Google-dochter Motorola worden beëindigd.

Motorola vs Apple

Een en ander betekent overigens niet dat Apple het opgeeft tegen Samsung. Die patentrechtszaken lopen nog gewoon door.

Tussen Apple en Google/Motorola is nu een deal gesloten die erop neerkomt dat alle patentclaims over en weer worden ingetrokken. In de verklaring geven de bedrijven aan dat de regeling die zij hebben getroffen, niet inhoudt dat ze elkaars patenten mogen gebruiken. Van zo’n cross-license-overeenkomst is geen sprake.

Wel staat in de verklaring dat ‘ Apple en Google zijn overeengekomen dat zij samenwerken op sommige gebieden om patenten te hervormen’.

Met de beëindiging van de patentoorlog breekt Apple met de harde lijn van wijlen CEO Steve Jobs, die Android een ‘gestolen product’ noemde omdat hij het teveel op Apple’s iOS vond lijken.

Google en Apple hebben de federale rechtbank in Washington geïnformeerd dat hun rechtszaken tegen elkaar beeindigd moeten worden. Maar de rechtszaken tussen Apple en Samsung gaan nog wel door.

De veranderde houding van Apple komt in een periode waarin acht van de tien verkochte telefoons een Androidtelefoon is. De pogingen van Apple om Android met rechtszaken te vernietigen, zijn mislukt. Gelijktijdig is het belang van Google-dochter Motorola, ooit de uitvinder van de mobiele telefoon, zodanig verminderd dat het een kleine speler is geworden op de wereldmarkt. Androidtelefoonmakers als Lenovo (de nieuwe eigenaar van Motorola), Huawei en Xiaomi zijn – na Samsung – leidend op de telecommarkt.

De rechtszaak tussen Apple en Motorola begon in 2010. Motorola beschuldigde Apple ervan dat patenten werden geschonden op het gebied van 3G. Apple beschuldigde Motorola ervan dat patenten van de iPhone in Motorola’s telefoons werden gebruikt zonder toestemming.

Motorola, dat tienduizenden patenten had verzameld vanaf het begin van het mobiele telecomtijdperk, werd door Google opgekocht, dat op die manier Android tegen de aanvallen van Apple wilde beschermen.

De rechtszaak is door een lagere rechter afgedaan als onbeslist, omdat hij geen bewijzen kon vinden dat het ene of het andere bedrijf gelijk had.

Inmiddels voerde Apple al rechtszaken tegen Samsung met meer succes; een rechtbank veroordeelde Samsung tot betaling van een schadevergoeding van een miljard dollar aan Apple. Maar in hoger beroep is dit bedrag tot een tiende teruggebracht en van een verkoopverbod van Samsungtelefoons in Amerika, waar Apple op zat te wachten, is het niet gekomen.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Android O naadloze updates

Nooit meer opslagproblemen door Android O naadloze updates lees verder

Android O Developer Preview 2

Wordt Android O al volgende week uitgerold naar deze smartphones? lees verder

Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters