Apple en Samsung laten wat kleinere patentclaims vallen

Apple en Samsung zijn overeengekomen om wat wederzijdse patentclaims te laten vallen in de belangrijkste patentrechtszaak die nu loopt in de Verenigde Staten. Van een ‘détente’ is echter nog lang geen sprake; het lijkt meer om praktische overwegingen te zijn gedaan.

Samsung vs Apple

Elke keer als Apple een patentclaim indiende tegen Samsung, kwam Samsung met tegenclaims op hetzelfde gebied. Soms blijken zulke claims na verloop van tijd kansloos, omdat de rechter er niet in meegaat, of zijn ze anderszins een beetje buiten de orde. Apple en Samsung zijn nu overeengekomen om een paar van die vrij nutteloze claims te laten vallen.

Zo heeft Apple op zich al een rechtszaak gewonnen over de toepassing van een headset in een telefoon. Apple had een patent dat volgens de rechter van de International Trade Commission was geschonden, maar in smartphones van latere generaties paste Samsung dat patent niet meer toe. Daarmee was de claim van Apple nogal nutteloos geworden.

Samsung heeft in ruil vrijwillig een nogal betwistbaar importverbod voor iPhones in de Verenigde Staten laten vallen. En de eerdere beslissing van de rechter dat Samsung twee patenten van Apple schond, wordt niet verder aangevochten.

Samsung had weliswaar een claim tegen Apple gewonnen over de toepassing van een ‘essentieel patent’, maar deze claim verzette zich raar genoeg tegen het beleid van Samsung zelf dat dit soort patenten niet voor één bedrijf voorbehouden mogen zijn. Zonder de algemene beschikbaarheid van dit soort patenten kan er bijvoorbeeld niemand meer bellen. Ook de Amerikaanse regering vindt dat, en kende een uitzondering toe voor het gebruik van dat patent van Samsung door Apple. Hoewel Samsung de claim dus had gewonnen, was die niet te gebruiken, en nu laat de Koreaanse fabrikant hem vrijwillig vallen.

Het uit de rechtszaak halen van dit soort tamelijk nutteloze patentclaims heeft geen gevolg voor de zaak op zich, melden patentdeskundigen. Apple en Samsung blijven elkaar gewoon de tent uitvechten voor de rechter. De laatste stand van zaken is dat Samsung een schadevergoeding van rond 100 miljoen dollar aan Apple moet betalen, en dat Samsung én Apple zich daartegen verzetten. Samsung vindt het teveel, Apple vindt het te weinig.

Bron: Electronista

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Android Popsicle

Android P beta nu beschikbaar op 11 smartphones! (Sony, Nokia en meer) lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Telekoopwijzer: de vijf beste budgetsmartphones van dit voorjaar lees verder

headphone jack Samsung Galaxy S7 Edge kopen Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S7(Edge) krijgt eindelijk Android Oreo! lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters