Apple presenteert tegenvallende financiële resultaten

Tim Cook heeft vandaag Apple’s financiële resultaten van het tweede kwartaal van dit jaar gepresenteerd.

Apple’s financiële resultaten

Apple heeft vandaag de financiële resultaten van het tweede kwartaal van dit jaar gepresenteerd. Zoals verwacht is de omzet van het Amerikaanse bedrijf met 8 miljard dollar gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, van 58 miljard dollar naar 50.6 miljard dollar. Dat heeft als gevolg dat het netto inkomen van Apple ook van 13.6 miljard dollar naar 10.5 miljard dollar is gedaald.

Analisten voorspelden eerder al dat Apple het dit jaar een stuk moeilijker gaat krijgen dankzij verzadiging van de smartphone markt en indrukwekkende prestaties van de concurrentie. De bekende Apple analist Ming-Chu Kuo verwachtte dat Apple in het afgelopen kwartaal voor het eerst in de geschiedenis van de iPhone minder exemplaren heeft verkocht dan dezelfde periode in het jaar daar voor. Dat blijkt aan de hand van de gepresenteerde cijfers te kloppen: Apple verkocht in het tweede kwartaal van 2016 ‘slechts’ 51 miljoen iPhone’s, waar het bedrijf in het tweede kwartaal van 2015 nog 61 miljoen exemplaren wist te verkopen. Dat leidde tot een daling van 18.42% van de winst die Apple met haar smartphones maakte.

Apple resultaten

Groei in Japan

Apple verwacht dat deze trend door zal zetten in het volgende kwartaal. Volgens het bedrijf deden de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus het erg goed dankzij de grotere schermen, waardoor het lastig is om dezelfde resultaten te behalen met de iPhone 6s en de iPhone 6s Plus. Vooral in China en Pacifisch Azië kreeg de winst van Apple een flinke dreun: de winst van Apple daalde daar met maar liefst 25%. Er zijn echter ook gebieden waar Apple het juist beter deed dan vorig jaar, zoals Japan, waar de winst van het bedrijf met 24% groeide.

Ook de iPad deed het dit jaar een stuk slechter. Apple wist 19% minder exemplaren te verkopen dan in dezelfde periode van vorig jaar. De Macs van Apple wisten de schade te beperken: Apple verkocht slechts 12% minder computers en laptops. De precieze aantallen kun je in de afbeelding hierboven vinden.

Reactie Tim Cook

Tim Cook is ondanks de flinke dalingen toch blij met de resultaten: “Ons team heeft fantastisch werk geleverd in een sterke macro-economische tegenwind. We zijn erg blij met de voortgezette sterke groei in de opbrengsten die behaald worden met Services, dankzij de ongelofelijke kracht van het Apple ecosysteem en onze groeiende basis van meer dan 1 miljard actieve apparaten.”

Investeerders zijn iets minder positief, zoals blijkt uit de daling van 7% in de waarde van Apple’s aandelen. Wel moet de kanttekening geplaatst worden dat de aandelen van Apple meestal na een aankondiging in waarde dalen, maar het lijkt erop dat de daling dit keer verder doorzet dan normaal. Toch hoeft Apple zich waarschijnlijk nergens zorgen over te maken. De vertraagde groei was onvermijdelijk en we hebben het wel nog steeds over een van de meest succesvolle bedrijven van dit moment.

Bron: Apple 

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters