'Apple gaat wellicht alleen nog maar gebruik maken van haar eigen processors'

Volgens Bloomberg onderzoekt Apple momenteel of het ook in haar MacBook’s en iMacs gebruik kan maken van haar eigen ARM-processors. De fabrikant is niet tevreden met het energieverbruik van Intel-chips.

Apple A6 chip

Apple maakt nu een paar jaar haar eigen processors die gebaseerd zijn op de ARM-architectuur. Deze A5 en A6-processors hebben als voordeel dat ze erg energiezuinig zijn en daarnaast relatief krachtig zijn. Ook beschikken ze gelijk al over een ingebouwde GPU, iets dat Intel-chips nog niet hebben. Apple zou volgens Bloomberg niet tevreden zijn met de ontwikkeling van chips bij Intel. Deze zou zich met namen op prestatie richten en niet zo zeer op energieverbruik. Dit is dan ook de reden dat er amper Intel-chips in smartphones en tablets te vinden zijn omdat het energieverbruik velen malen hoger ligt dan bij ARM-processors.

Desondanks zijn de chips van Intel wel een stuk krachtiger dan de huidige ARM-chips. De vraag is dan ook of op korte termijn Apple inderdaad haar MacBook’s en iMacs zal gaan voorzien van haar eigen processors. Volgens Bloomberg zal het minimaal nog een jaar duren alvorens Apple daadwerkelijk gaat overstappen op haar eigen chips. Door deze stap is de kans ook groot dat OS X en iOS samen zullen komen in een enkel OS doordat de architectuur van de chips overeen komt.

Ontwikkelaars moeten hun OS X-apps dan wel van top tot teen omschrijven voor de nieuwe chips. Voordeel is wel dat iOS-apps relatief gemakkelijk op het nieuwe systeem kunnen gaan draaien. Mocht het daadwerkelijk tot deze stap komen dan is dit opnieuw een gevoelige klap voor Intel. De fabrikant krijgt maar moeilijk voet aan wall in de smartphone-markt en andere partijen beginnen langzaam maar zeker over te stappen op ARM-architectuur voor haar servers omdat dit eveneens veel energie scheelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?

iOS 12 en Android 9.0 krijgen zeer innovatieve feature: omkeerbare emoji 😱 lees verder

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Apple iPhone 8

Deze feature willen iPhone-gebruikers het liefst van Android overnemen lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

iPhone X swipe

iPhone X op het oog? Leer alvast deze 13 gebaren lees verder

iOS 11 batterij wifi bluetooth

iOS 11 zorgt voor klachten over de accuduur, zo fix je het lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters