'Apple gaat wellicht alleen nog maar gebruik maken van haar eigen processors'

Volgens Bloomberg onderzoekt Apple momenteel of het ook in haar MacBook’s en iMacs gebruik kan maken van haar eigen ARM-processors. De fabrikant is niet tevreden met het energieverbruik van Intel-chips.

Apple A6 chip

Apple maakt nu een paar jaar haar eigen processors die gebaseerd zijn op de ARM-architectuur. Deze A5 en A6-processors hebben als voordeel dat ze erg energiezuinig zijn en daarnaast relatief krachtig zijn. Ook beschikken ze gelijk al over een ingebouwde GPU, iets dat Intel-chips nog niet hebben. Apple zou volgens Bloomberg niet tevreden zijn met de ontwikkeling van chips bij Intel. Deze zou zich met namen op prestatie richten en niet zo zeer op energieverbruik. Dit is dan ook de reden dat er amper Intel-chips in smartphones en tablets te vinden zijn omdat het energieverbruik velen malen hoger ligt dan bij ARM-processors.

Desondanks zijn de chips van Intel wel een stuk krachtiger dan de huidige ARM-chips. De vraag is dan ook of op korte termijn Apple inderdaad haar MacBook’s en iMacs zal gaan voorzien van haar eigen processors. Volgens Bloomberg zal het minimaal nog een jaar duren alvorens Apple daadwerkelijk gaat overstappen op haar eigen chips. Door deze stap is de kans ook groot dat OS X en iOS samen zullen komen in een enkel OS doordat de architectuur van de chips overeen komt.

Ontwikkelaars moeten hun OS X-apps dan wel van top tot teen omschrijven voor de nieuwe chips. Voordeel is wel dat iOS-apps relatief gemakkelijk op het nieuwe systeem kunnen gaan draaien. Mocht het daadwerkelijk tot deze stap komen dan is dit opnieuw een gevoelige klap voor Intel. De fabrikant krijgt maar moeilijk voet aan wall in de smartphone-markt en andere partijen beginnen langzaam maar zeker over te stappen op ARM-architectuur voor haar servers omdat dit eveneens veel energie scheelt.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters