Apple geeft een glimp van het iPhone 4 OS met multitasking

Apple heeft tijdens een keynote op haar hoofdkantoor de eerste datails vrijgegeven van het iPhone 4 OS. Het OS zal rond de zomer vrijgegeven gaan worden voor de iPhone 3GS en heeft als nieuwe functionaliteit multitasking. Ook wist de producent haar iAd advertentienetwerk aan te kondigen.

Apple iPhone OS 4 keynote

Apple heeft tijdens haar keynote die live door All About Phones werd verslagen de eerste informatie vergeven omtrent het nieuwe iPhone OS. Eerder deze week wist Apple de wereld te verrassen met een uitnodiging voor sommige pers om weer een langs te komen op het hoofdkantoor van de producent in Cupertino. Een paar dagen later kwam het nieuws naar buiten dat het event in het teken zou staan van multitasking en het eigen advertentienetwerk dat Apple van plan zou zijn te lanceren. Inmiddels is duidelijk dat versie 4 van het iPhone OS daadwerkelijk multitasking zal gaan krijgen en ergens rond de zomer beschikbaar zal zijn.

Het nieuwe OS van Apple dat geschikt is voor de iPhone 3GS, 3G en de iPad heeft dus rugnummer vier mee gekregen en de producent heeft aan paar grote wijzigingen doorgevoerd tegenover de huidige software. Zo zal de nieuwe update honderd nieuwe functionaliteiten kennen en 1500 nieuwe API’s voor ontwikkelaars. Ook heeft Apple ervoor gezorgd dat hardware-accelarated rekenkracht ontsloten wordt met de nieuwe update waardoor grafisch het OS velen malen sterker zal moeten worden. Daarnaast is multitasking de grote nieuwe verandering in het OS en hierdoor kunnen meerdere applicaties op de iPhone tegelijkertijd gedraaid worden. Apple heeft de multitasking-functionaliteit grondig aangepakt. Zo kun je met een dubbele klik op de home-knop ervoor zorgen dat er een schermpje met alle lopende applicaties tevoorschijn getoverd wordt. Daarnaast kun je in applicaties ook met een extra menu naar andere applicaties schakelen. Uiteraard heeft de producent er ook voor gezorgd dat er een paar API’s beschikbaar zijn voor ontwikkelaars om deze nieuwe functionaliteit beter te ontsluiten.

Volgens Apple zijn er zeven multitasking services waarbij de eerste audio-streaming is op de achtergrond. De tweede is het aanbieden van Voice Over Ip op de achtergrond van de iPhone. Hierdoor kunnen mensen een gesprek voeren over het internet terwijl ze bijvoorbeeld ook aan het e-mailen zijn. De derde functionaliteit is locatie op de achtergrond. Deze functionaliteit is speciaal gemaakt voor de navigatie-applicaties voor op de iPhone. Applicaties als TomTom kunnen voortaan op de achtergrond mee draaien en via de stem alsnog aanwijzingen geven terwijl je bezig bent met een andere applicatie. Als je dus een oproep krijgt zal TomTom of Navigon gewoon blijven draaien terwijl nu op iPhone OS 3.0 de applicatie gewoon afsluit. Ook de gesproken instructies blijven aan tijdens het bellen volgens Apple.

iPhone multitasking

 

iPhone multitasking

 

iPhone multitasking

 

iPhone multitasking

 

iPhone multitasking

 

Apple iPhone multitasking

 

Voor social-networking applicaties wordt cell-triangulation gebruikt op de achtergrond om batterij te sparen. Als je vervolgens bij een andere GSM-mast komt (500-2000 meter) zal de API het aan het programma vertellen dat je bent verplaatst, waarna een update volgt voor de locatie. Ook kunnen voortaan opdrachten, zoals het uploaden van foto’s, op de achtergrond uitgevoerd worden. Daarnaast worden push notifications ook met het nieuwe OS voortaan lokaal afgedaan in plaats van via de Apple-servers.

Apple heeft 4.0 ook uitgerust met een folder-optie. Zo kunnen applicaties voortaan in een map gestopt worden om zo je iPhone makkelijker te organiseren en te beheren. Door simpelweg een applicatie op een andere applicatie te slepen ontstaat er een map waarin je meerdere applicaties kunt stoppen. Je kunt zo veel applicaties als je wilt toevoegen aan een map en zo veel mappen maken als je wilt. Daarnaast mag je van Apple voortaan ook wallpapers op het homescreen van je iPhone plaatsen en zelf uitzoeken. Deze functionaliteit ontbrak tot nog toe terwijl hij middels het Jailbreaken wel al ontsloten was. De producent uit Amerika heeft ook nog eens het e-mailen onder de loep genomen en dit aangepast. Zo zijn verschillende e-mail accounts voortaan in een enkele e-mailbox te zien als de gebruiker dat wenst. Ook kunnen meerdere Exchange-accounts toegevoegd worden aan de iPhone. Apple weet daarnaast ook threaded-view toe te voegen aan Mail.app zodat je een discussie in een gemakkelijk overzicht terug kunt kijken net als bij het sms’en.

iPhone multitasking

 

iPhone multitasking

 

Apple iPhone maps

 

Apple iPhone maps

 

iPhone e-mailing

 

iPhone e-mailing

 

iPhone ibooks

Apple weet ook nog met het nieuwe OS de iBooks van de iPad te ontsluiten voor de iPhone. De applicatie zal gebruik maken van de boekwinkel van Apple die momenteel ook op de iPad draait. Zo kunnen voortaan ook op de iPhone boeken gekocht en gelezen worden. Als een boek via een iPhone gekocht is dan mag deze overgezet worden naar een iPad van Apple zonder extra kosten. Een ander speerpunt voor Apple wordt de zakelijkemarkt die ze middels de Enterprise-applicatie willen omarmen. De nieuwe software zorgt ervoor dat er betere encryptie, ook voor data binnen een applicatie, beschikbaar is op de iPhone. Bedrijven kunnen hun applicaties voortaan overal ter wereld verschepen via hun eigen servers en daarbij is ook nog eens SSL VPN ondersteuning gekomen om alles nog betrouwbaarder te maken.

Ook worden in OS 4.0 games omarmd met de game center-applicatie. Echter gamers kunnen zo hun hart luchten met de iPhone door vrienden uit te nodigen en tegen te spelen online. Zaken als standen, competities en prestaties worden allemaal netjes bij gehouden voor de verschillende games zodat je lekker los kunt met al je vrienden.

Apple enterpriseiPhone game center

 

iPhone games

 

Apple iAd

Apple wist zoals verwacht ook haar iAd netwerk aan te kondigen. Het netwerk is geschikt voor de iPhone en iPad en omhelst interactieve advertenties in applicaties. Zo wil Apple ontwikkelaars helpen geld te verdienen en ze stimuleren om gratis applicaties te blijven maken. De producent benadrukt dat de advertenties in de applicatie blijven en niet er buiten zullen komen. Met deze nieuwe propositie voor adverteerders heeft Apple wel de inkomsten van ontwikkelaars terug geschroefd tot 60 procent. Eerder kregen ontwikkelaars 70 procent van de omzet van hun applicaties echter heeft Apple dit nu naar beneden bij gesteld. Ook de advertentie uitkering bedraagt slecht een zesde van het totaal. Je kunt overigens wel dingen doen in de advertenties, zoals video’s spelen en karakters geluidjes laten maken, volledige interactie, aldus de producent. De advertenties worden opgebouwd uit HTML5 code en ook hier weet Apple weer Flash te mijden.

Apple laat tot slot weten dat de iPhone 3G en 3GS de update rond de zomer mogen verwachten en de iPad de update pas in de herfst zal gaan krijgen. Wel zullen iPhone 3G-gebruikers het moeten stellen zonder multitasking en een paar andere beperkingen, aldus Apple. Meer informatie kun je op de website van Apple terug vinden

Apple iAd

 

Apple iAd

 

iPhone ads

 

Apple ceo

 

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters