Apple geeft iOS 5 vrij voor haar smartphones en tablets

Fabrikant Apple heeft de grootste software-update van dit jaar vrijgegeven voor de Apple iPhone en de iPad. De update is gratis te downloaden en staat bol van de nieuwe functionaliteiten.

Apple heeft iOS 5 via iTunes vrijgegeven en het kan gelijk geïnstalleerd worden op de laatste twee generaties iPhones en de iPad. De update is een nieuwe mijlpaal voor het OS aangezien een paar belangrijke verbeteringen in de software zijn doorgevoerd.

De eerste belangrijke feature is een notificatiecentrum. Daar kunnen applicaties notificaties afgeven, die allemaal op een speciale pagina terecht komen. Ook in het lockscreen zijn nu meer notificaties te zien. Vanuit die notificaties kun je direct naar de bijbehorende app gaan. Notificaties kun je te voorschijn halen door de statusbalk naar beneden te trekken, zoals we dat ook van andere OS’en kennen.

Apple iOS 5

 

Een andere nieuwe feature is newsstand, waar je je favoriete tijdschriften kunt lezen. In de App Store zal je een speciaal hoekje voor tijdschriften krijgen en die komen vervolgens in iBooks terecht. Tijdschriften worden automatisch geüpdatet als je een abonnement hebt, dus zo heb je altijd de laatste uitgave bij de hand.

Zoals al verwacht komt er ook Twitter-integratie. In de instellingen kun je één keer inloggen en vervolgens is Twitter overal beschikbaar. Bijvoorbeeld bij je foto’s, of vanuit de browser.

En die browser is de meest gebruikte browser van alle smartphones, als we Apple mogen geloven. iPhone gebruikers browsen ruim twee keer zoveel als consumenten met een Android-telefoon. Maar Apple is nog niet tevreden en voegt daarom nieuwe functies toe aan Safari. Zo kun je pagina’s direct mailen en wordt je reading list gesynchroniseerd tussen je iPhone en je iPad. Ook tabbladen worden beter geïntegreerd in de nieuwe browser en sommige meerdelige pagina’s kunnen door Safari aan elkaar geregen worden waardoor je niet hoeft door te klikken.

Apple iOS 5

 

Een nieuwe app die Apple heeft toegevoegd is reminders, een soort veredeld to-do-lijstje. Ook de camera gaat op de schop. Er komt een snelkoppeling in het lockscreen en je kunt de volumetoets van je toestel gebruiken als sluitertoets. Zoomen gaat via een pinch-beweging en de touchfocus wordt uitgebreid met een functie waardoor je de focus op slot kunt zetten. Daarnaast wordt er een fotobewerkingsprogramma meegeleverd.

De mailapplicatie heeft ook een aantal verbeteringen gekregen. Zo kun je de tekst uitgebreider opmaken, kun je adressen verslepen van bijvoorbeeld het CC-veld naar het BCC-veld en kun je berichten nu een vlaggetje geven. En het wordt mogelijk om je hele mailbox te doorzoeken. Op de iPad wordt het daarnaast mogelijk om naar je inbox te gaan met een swipe-beweging. En je kunt zaken opzoeken in het woordenboek, wat overigens door het hele OS kan vanaf nu.

Een andere nieuwe functie speciaal voor de iPad is een toetsenbord dat je kunt opsplitsen. Net zoals we dat bij Windows 8 gezien hebben, heb je dan bij beide duimen een blokje wat het typen een stuk makkelijker moet maken.

Apple iOS 5

 

Een functie die met veel gejuich is ontvangen is PC Free. Dat is een mooie naam voor de mogelijkheid om alles draadloos te doen. Je hoeft je iPhone niet meer te activeren via de PC en updaten hoeft niet meer via iTunes, dat kan vanaf iOS 5 gewoon draadloos. Het Game Center krijgt een nieuwe functie waarmee turn-based-games mogelijk gemaakt worden en het spelen dus nog socialer wordt. En ook kun je in het Game Center nu foto’s toevoegen en een kijkje nemen bij de vrienden van je vrienden.

Verder komt Apple met een WhatsApp concurrent genaamd iMessage, die het mogelijk maakt om tussen verschillende iOS-gebruikers te chatten. Gratis en over het 3G-netwerk uiteraard. De chats worden gesynchroniseerd tussen je iPad en iPhone en zijn beveiligd.

Een andere nieuwe functie is de mogelijkheid om je iPad 2 draadloos naar de TV te streamen, zonder dat het beeld je iPad verlaat. En er zijn een aantal veranderingen voor ontwikkelaars natuurlijk.

iOS 5 is nu beschikbaar voor iedereen en is beschikbaar voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2 en iPod Touch.

Apple iOS 5

 

Video review van iOS 5:

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters