'Apple heeft 1,7 miljard omgezet aan Apple Watches'

Apple heeft zelf nog nooit verteld hoeveel geld er binnen wordt gebracht met de verkoop van de Apple Watch, maar wie de financiele kwartaalverslagen van de Amerikaanse producent goed leest, komt tot de conclusie dat de slimme horloges al 1,7 miljard dollar in het laatje hebben gebracht. Dat meldt Venture Beat.

Apple Watch hartslagmeter inaccuraat tijdens bepaalde workouts screen shot 2014 12 10 at 95435 pm

Venture Beat heeft allerlei interessante cijfers gevonden in het laatste kwartaalverslag. Zo heeft Apple dit jaar 8,1 miljard dollar uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling (r&d), wat veel meer is dan de voorgaande jaren. In 2014 ging er zes miljard naar research & development, in 2013 4,5 miljard en in 2012 3,4 miljard. Apple is aantoonbaar bezig met de ontwikkeling van veel nieuwe producten en steekt daar steeds meer geld in.

Dan het aantal personeelsleden. Dat groeide van 92.600 full time werknemers in september 2014 naar 110.00 fte (voltijdsbanen) in september 2015. Van al die werknemers werkt grofweg iets minder dan de helft bij een van de 463 Apple Stores.

Apple waarschuwt beleggers in zijn jaarverslag dat het financiele resultaat van het bedrijf vrijwel geheel afhankelijk is van de verkoop van de iPhone. Als die verkoop instort, kan dat de winstcijfers enorm beinvloeden, staat er te lezen. Vermoed wordt dat Apple deze opmerkelijke waarschuwing in zijn verslag zet om een aankomende straf van de Europese Unie te verzachten, vanwege de illegale belastingdeal die het bedrijf met Ierland heeft gesloten. Apple waarschuwt zijn aandeelhouders ervoor dat dit een behoorlijke hap uit de winst kan nemen volgend jaar. En wellicht zelfs de komende tien jaar.

Het afgelopen jaar heeft Apple 11,4 miljard dollar aan dividend uitgekeerd. In totaal heeft Apple sinds het bedrijf drie jaar geleden weer is begonnen met het uitkeren hiervan, voor 32,9 miljard dollar uitgekeerd aan zijn aandeelhouders. Venture Beat merkt op dat de 11,4 miljard dollar die het afgelopen jaar heeft uitgekeerd, een bedrag is dat net zo groot is als het budget van zestien Amerikaanse staten bij elkaar.

Apple heeft nogal wat van zijn eigen aandelen teruggekocht. Daaraan heeft het bedrijf 104 miljard dollar uitgegeven.

Dan de Apple Watch. Die was slechts zes van de twaalf maanden van 2015 in de winkels te krijgen. Precieze cijfers geeft Apple niet vrij, maar Venture Beat doet wat rekenwerk en komt uit op 1,7 miljard dollar.

Negatieve cijfers zijn er ook. De verkoopcijfers van de iPod en de iPad duikelen omlaag. Maar de winst van de Apple Watch, en natuurlijk de iPhone, maakt dit ruimschoots goed.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters