'Apple heeft serieus probleem na verliezen patentrechtszaak'

Apple heeft een serieus probleem met een patenttrol in de Verenigde Staten, die succesvol heeft geclaimd dat er patenten zijn geschonden in de Apple A7- en A8-processors. Die zitten in de iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 6/6 Plus, en een reeks iPads.

Patenttrol pakt Samsung en Nokia aan cave troll

Een patenttrol is een bedrijf dat geen eigen patenten heeft ontwikkeld, maar ze heeft opgekocht om te cashen als anderen die gebruiken. De patenttrol heet WARF en is verbonden aan de Universiteit van Wisconsin. Een rechtbank in die staat heeft geoordeeld dat Apple WARF voor 862 miljoen dollar heeft benadeeld. Dat zou dus het bedrag kunnen zijn dat Apple aan WARF moet betalen. Het proces gaat nu door om het precieze bedrag te bepalen dat Apple schuldig is.

Het patent in kwestie bevindt zich in de Apple A7- en A8-processors die vele iPhones en iPads aandrijven. Het patent is reeds in 1998 geregistreerd en handelt om het verbeteren van de efficiƫntie van de processen in een chip.

Apple heeft voor de rechter aangevoerd dat het bewuste patent niet is geschonden, en dat het hele patent eigenlijk ongeldig is. Maar dat verweer slaagde niet in de ogen van de rechtbank.

Behalve de enorme schadevergoeding die Apple mogelijk boven het hoofd hangt, kan de rechtbank ook nog een boete opleggen aan het bedrijf, als mocht blijken dat Apple het patent van WARF moedwillig heeft geschonden. Dat moet nog blijken uit het vervolg op de rechtszaak.

WARF heeft het bewuste patent eerder gebruikt in 2008 om Intel aan te klagen. Dat kwam niet tot een uitspraak, Intel besloot de zaak te schikken.

WARF is nu overigens een tweede patentrechtszaak begonnen over de Apple A9 en A9X-processor. Die zitten in de nieuwste iPhone 6S en 6S Plus, alsmede in de iPad Pro.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

ios 11.3

Iedereen kan nu de betaversie van iOS 11.3 installeren lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters