'Apple heeft serieus probleem na verliezen patentrechtszaak'

Apple heeft een serieus probleem met een patenttrol in de Verenigde Staten, die succesvol heeft geclaimd dat er patenten zijn geschonden in de Apple A7- en A8-processors. Die zitten in de iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 6/6 Plus, en een reeks iPads.

Patenttrol pakt Samsung en Nokia aan cave troll

Een patenttrol is een bedrijf dat geen eigen patenten heeft ontwikkeld, maar ze heeft opgekocht om te cashen als anderen die gebruiken. De patenttrol heet WARF en is verbonden aan de Universiteit van Wisconsin. Een rechtbank in die staat heeft geoordeeld dat Apple WARF voor 862 miljoen dollar heeft benadeeld. Dat zou dus het bedrag kunnen zijn dat Apple aan WARF moet betalen. Het proces gaat nu door om het precieze bedrag te bepalen dat Apple schuldig is.

Het patent in kwestie bevindt zich in de Apple A7- en A8-processors die vele iPhones en iPads aandrijven. Het patent is reeds in 1998 geregistreerd en handelt om het verbeteren van de efficiëntie van de processen in een chip.

Apple heeft voor de rechter aangevoerd dat het bewuste patent niet is geschonden, en dat het hele patent eigenlijk ongeldig is. Maar dat verweer slaagde niet in de ogen van de rechtbank.

Behalve de enorme schadevergoeding die Apple mogelijk boven het hoofd hangt, kan de rechtbank ook nog een boete opleggen aan het bedrijf, als mocht blijken dat Apple het patent van WARF moedwillig heeft geschonden. Dat moet nog blijken uit het vervolg op de rechtszaak.

WARF heeft het bewuste patent eerder gebruikt in 2008 om Intel aan te klagen. Dat kwam niet tot een uitspraak, Intel besloot de zaak te schikken.

WARF is nu overigens een tweede patentrechtszaak begonnen over de Apple A9 en A9X-processor. Die zitten in de nieuwste iPhone 6S en 6S Plus, alsmede in de iPad Pro.

Bron: Reuters

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters