Apple, HTC, Samsung en BlackBerry reageren op de Carrier IQ problematiek

Fabrikanten Apple, Samsung en HTC geven toe dat op hun toestellen Carrier IQ-software geïnstalleerd staat op telefoons die in Amerika zijn verkocht. RIM ontkent de beschuldigingen en geeft aan dat het bedrijf geen gebruik maakt van de spy-software.

Volgens zowel Apple, Samsung als HTC zijn ze door sommige providers verplicht om de software op hun telefoons te zetten. De Amerikaanse provider AT&T en Sprint geven toe dat zij de software gebruiken om hun ‘netwerk te optimaliseren’. Hierdoor dienen producenten als Samsung en HTC de software op hun telefoons te zetten zodat de gegevens vervolgens naar de providers kunnen worden doorgezet. Zowel HTC als Samsung benadrukken dat ze zelf geen informatie van Carrier IQ krijgen en dat de gegevens over de klanten alleen naar de provider worden verstuurd. Daarnaast gaat het alleen om telefoons die in Amerika verkocht worden. Alle Europese smartphones van de fabrikanten beschikken niet over Carrier IQ-software.

Volgens HTC en Samsung staat de software niet op hun telefoons die in de Benelux worden verkocht. Ook RIM ontkent het gebruik van de software en meldt dat het nergens op de wereld gebruik heeft gemaakt van de software. Ondertussen laat Apple weten dat inderdaad sinds iOS 3 Carrier IQ software op het toestel staat. Maar als de consument in de instellingen aangegeven heeft geen informatie te willen verzenden, dan is de software niet geactiveerd. Apple zal middels een software-update de software binnenkort verwijderen. In iOS 5 is de software al niet meer actief, aldus het bedrijf.

Inmiddels is duidelijk geworden dat BlackBerry, Sony Ericsson en Nokia geen gebruik maken van de software. Tevens hebben ze er nooit gebruik van gemaakt, aldus de bedrijven in een statement.

Afgelopen week werd duidelijk dat Carrier IQ software op niet minder dan 140 miljoen telefoons staat wereldwijd. De software van Carrier IQ verstuurt data uit sms’jes, websites, gesprekken en neemt alle toetsaanslagen waar en verstuurt deze naar de provider, zonder toestemming van de consument.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters