Apple introduceert de iPad mini en een nieuwe iPad

Apple heeft tijdens een persconferentie in Amerika de iPad mini aangekondigd. De kleinere variant van de iPad beschikt over een 7.9-inch scherm en een lagere prijs.

Apple iPad mini

Tijdens een speciaal evenement in Amerika heeft Apple een nieuwe telg in de iPad-familie aangekondigd. De iPad mini is een tablet die wat kleiner is dan de normale iPad; het toestel heeft een 7.9-inch scherm mee gekregen waardoor hij wat compacter is dan zijn grotere broer. Het scherm kent een resolutie van 1024×768 pixels en dat is evenveel pixels als de iPad 2.

De iPad mini is voorzien van de zelfde A5-processor van Apple die ook in de iPad 2 zit. Deze dualcore Cortex A9-processor doet zijn werk op 1GHz. Daarnaast is er ook 1GB aan ram in de tablet standaard aanwezig om hem soepel te laten lopen. De tablet loopt uiteraard op iOS 6 en zal daarnaast gelijk een kleine update mee gaan krijgen in de vorm van iOS 6.0.1. Er is ook een 5-megapixelcamera op het toestel aanwezig en aan de voorkant is een iSight-camera aanwezig om mee te videobellen en opnames van je zelf te maken. De iPad mini zal net als de iPhone 5 over de nieuwe lightingconnector gaan beschikken. Het apparaat is slechts 7.2mm dik en weegt 308 gram. Volgens Apple is het apparaatje even zwaar als een blok papier.

De tablet zal ook in een 3G/LTE variant op de markt gaan komen waarvoor nog eens 99 euro extra moet worden neergeteld. Het toestel kan eveneens overweg met bijna alle LTE-netwerken over de wereld dankzij een nieuwe Qualcomm-chip die in het apparaat aanwezig is. Het toestel is net als de overige iPads van aluminium gemaakt aan de achterkant en aan de voorkant zit een enkele glasplaat. Uiteraard is er ook een 3.5mm headphonejack aanwezig voor de externe audio.

Apple iPad mini

De iPad mini komt in een 16GB variant en in een 32GB variant op de markt. De tablet kent een vanaf prijs van 329 euro en loopt met 3G/LTE op tot 699 euro. De tablet moet vanaf 2 november in Europa verkrijgbaar zijn, waaronder Nederland, in de kleuren zwart en wit, net als zijn grotere broer.

Over de kleinere iPad mini werd al maanden gespeculeerd en omdat de productie al begonnen was, was er al vooraf veel uitgelekt over het apparaat. Zo was het formaat en het uiterlijk al bekend en ook de doelgroep, onderwijs, werd al snel duidelijk. De tablet kan op een enkele lading 10 uur stand-by staan.

Apple liet ook weten dat er al 200 miljoen iPhones, iPods en iPads al geüpdatet zijn naar iOS 6. Hierbij ligt de adoptie van het nieuwe OS bijzonder hoog, aldus de fabrikant. Ook liet Apple weten dat er al 300 miljard iMessages verstuurd zijn en er gemiddeld 28.000 berichten per seconden via de servers van Apple verwerkt worden. In totaal zijn er 35 miljard apps uit de App Store van Apple gedownload, aldus de fabrikant. Door al deze verkochte en gedownloade apps heeft Apple inmiddels 6.5 miljard dollar uitbetaald aan ontwikkelaars. Inmiddels zijn er al 100 miljoen iPads door Apple verkocht sinds de introductie van het apparaat.

Apple iPad mini

 

Apple iPad mini

De fabrikant heeft ook de vierde generatie iPad aangekondigd. De nieuwe iPad beschikt over de Apple A6X processor die twee keer zo snel is als de A5X. Daarnaast is ook de grafische twee keer beter geworden, aldus de fabrikant. De nieuwe iPad heeft ondersteuning voor LTE over de hele wereld en daarnaast is de tablet voorzien van een nieuwe Facetime-camera aan de voorkant van de tablet. Deze kan in 720p video’s schieten. De tablet is voorzien van nog steeds het zelfde Retina-scherm met hoge resolutie. De overige specificaties zijn eveneens het zelfde gebleven.

De prijs van de nieuwe iPad is het zelfde als de huidige. De nieuwe iPad is wel voorzien van een Lightning-connector. De prijs van de tablet is het zelfde gebleven als de huidige en kent een vanaf prijs van 479 euro. Het toestel komt in het wit en in het zwart op de markt.

Apple iBook Author

Apple heeft ook een nieuwe versie van iBooks Author aangekondigd die bol zit van nieuwe functies. De gratis software zorgt ervoor dat men gemakkelijk boeken kan maken voor de iPad en de nieuwe iPad mini. Volgens Apple zijn uitgevers al druk aan de slag gegaan met de software. De nieuwe software heeft nieuwe templates mee gekregen en ondersteunt nu ook widgets. De software is via de Apple-website te downloaden.

Apple iBooks 3.0

Een andere update die Apple tijdens de persconferentie los liet was iBooks. De vernieuwde app, versie 3.0, kan nu continue blijven scrollen zonder dat je de pagina hoeft om te slaan. Daarnaast kun je teksten via e-mail, Twitter en Facebook delen. De app ondersteunt ook meer talen, waaronder een paar nieuwe Aziatische, aldus Apple. IBooks 3.0 heeft ook betere intergratie met iCloud waardoor content makkelijker gedeeld en online opgeslagen kan worden. De app-update is vanaf vandaag gratis te downloaden uit de App Store van Apple.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters