Apple iPhone 5 krijgt nieuw uiterlijk mee en betere specificaties

Apple heeft haar nieuwe paradepaardje bekend gemaakt in de vorm van de iPhone 5. Het toestel beschikt over een nieuw design, snellere processor en betere camera dan zijn voorganger.

Apple iPhone 5

Na maanden van speculaties heeft Apple officieel de nieuwe iPhone 5 aangekondigd. Het nieuwe vlaggenschip zal vanaf september in Amerika verkrijgbaar zijn en vanaf 28 september in Nederland. Het toestel is door Apple opnieuw ontworpen en voorzien van nieuwe specificaties.

Naast het toestel is ook iOS 6 door Apple officieel vrijgegeven en ook een totaal vernieuwde iTunes heeft het levenslicht gezien. Opmerkelijk genoeg lijken de meeste geruchten en lekkages bij Apple ditmaal op waarheid te berusten, zo blijkt na deze aankondiging.

Apple iPhone 5

Apple iPhone 5

De nieuwe iPhone 5 is door Apple tijdens een grote persconferentie in Amerika openbaar gemaakt. Het vernieuwde toestel heeft allereerst een nieuw design mee gekregen dat nog steeds wat wegheeft van de iPhone 4 en de iPhone 4S. Het toestel beschikt ditmaal over een aluminium behuizing, waar de voorganger nog uit een behuizing gemaakt van glas bestond. De telefoon zal in de kleuren wit en zwart verkrijgbaar zijn, en de voorkant is helemaal van glas dat in de kleur van de achterkant is gespoten. De achterkant van aluminium is met twee tonen wit of zwart. De bovenkant en de onderkant van het toestel zijn namelijk gemaakt van plastic aan de achterkant voor de antenne. In het design zijn ook drie microfoons voor betere audio verborgen, eentje aan de voorkant, achterkant en aan de onderkant. Ook de speaker is opnieuw ontwerpen en het geluid klinkt een stuk harder.

Qua afmetingen is de nieuwe iPhone 5 net wat langer geworden dan zijn voorganger, de iPhone 4S. In totaal komt het toestel uit op 123.83mm in de lengte. Dit komt door het grotere scherm. In de breedte is de iPhone 5 nog steeds 58.6mm breed en qua dikte is hij flink wat dunner geworden:nog maar 7.6mm. Door zijn dikte en beperkte afmetingen moet de iPhone 5 volgens Apple lekker in de hand liggen. Het gewicht is wat minder geworden aangezien het nieuwe toestel 112 gram weegt.

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

Apple heeft sinds de introductie van de iPhone voor het eerst het scherm weten te vergroten. Het nieuwe scherm meet 4-inch en heeft een Retina-resolutie van 1136 x 640 pixels en een 16:9 breedbeeldverhouding. Het aantal pixels per inch komt hiermee uit op 326. Volgens Apple heeft het scherm 44 procent meer kleurverzadiging gekregen waardoor kleuren er veel beter uit zien. Daarnaast is de touchsensor in het toestel de beste in zijn soort.

Dit betekent wel dat applicaties speciaal aangepast moeten worden voor deze nieuwe resolutie van de iPhone 5. Apple hoopt dit voor ontwikkelaars makkelijker te maken door hiervoor een speciale functionaliteit in de iOS 6 SDK in te bouwen. Dankzij het langere scherm kunnen apps meer informatie op het scherm kwijt en blijft het toestel toch handzaam, aldus de fabrikant. Apps die nog niet geoptimaliseerd zijn, krijgen aan de bovenkant en aan de onderkant een zwarte balk op de iPhone 5 waardoor de app in het midden wordt gecentreerd.

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5 render

Het toestel zelf beschikt over een nieuwe A6-processor die door Apple zelf is ontwikkeld. De processor doet zijn werk vermoedelijk op 1.5GHz en beschikt over twee kernen die tevens energiezuinig zouden moeten zijn. De chip is twee keer zo snel als de A5-chip van Apple, zo laat de fabrikant weten. Ook qua graphics zou hij tweemaal zo snel moeten zijn. Daarnaast is de chip 22 procent kleiner geworden.

De core stuurt ook de LTE-chip aan. De nieuwe iPhone 5 is het eerste toestel van Apple dat wereldwijd ondersteuning biedt voor de meeste LTE-netwerken in de wereld, waaronder Europa. Daarnaast is er ook 1GB aan ram in het toestel te vinden om zo iOS 6 rap te maken.

De vernieuwde iPhone beschikt over een 8-megapixelcamera die een betere lens heeft dan zijn voorganger. De lens zou kleuren nog beter opvangen en er bij weinig licht voor zorgen dat je toch goed kunt fotograferen. Ook kun je voortaan panoramafoto’s met het toestel schieten, aldus Apple. Deze foto’s zullen wel in totaal 28 megapixels gaan omvatten, in de panoramamodus. Video’s kunnen voortaan in 1080p opgenomen worden door het toestel. De module zelf is 22 procent kleiner gemaakt door Apple dan e cameramodile in de iPhone 4S. Het toestel kan 40% sneller foto’s maken dan zijn voorganger. De frontcamera is tegenwoordig ook een stuk beter geworden aangezien deze nu in 720-pixels video’s kan schieten.

Uiteraard zit er ook Bluetooth 4.0, Wifi N en UMTS en HSDPA voor de normale taken in het toestel verwerkt. Daarnaast kan er middels GPS en Glonass extra snel een GPS-fix voor de navigatie gevonden worden.

Volgens Apple gaat de batterij van de nieuwe iPhone 5 opvallend lang mee. Het toestel krijgt een extra grote batterij en daarnaast een paar optimalisaties. De batterij is beter dan die van de iPhone 4S, maar heel veel scheelt het niet. Standby is 225 uur en browsen via 3G 8 uur op een enkele lading.

De telefoon komt in een 16GB variant, 32GB variant en een 64GB variant op de markt. Qua prijsstelling begint hij in Europa waarschijnlijk vanaf 699 euro en voor elke geheugenverdubbeling betaal je er nog eens 100 euro bij.

Apple iPhone 5 A6

 

Apple iPhone 5 A6

 

Apple iPhone 5 A6

 

Apple iPhone 5 batterij

 

Apple iPhone 5 camera

 

Apple iPhone 5 camera

 

Apple iPhone 5 camera

 

Apple iPhone 5 camera

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5

 

Apple iPhone 5 render

Apple heeft ook de usb-aansluiting op het toestel aangepast. De nieuwe aansluiting, genaamd Lightning, een stuk kleiner dan die van zijn voorganger. De usb-kabel ondersteunt nu ook USB 3.0 waardoor data een stuk sneller overgepompt kan worden. Daarnaast kan de kabel ook sneller het toestel opladen, zo belooft Apple. Voor audioapparatuur zoals een oplader zal Apple een adapter gaan produceren die apart is aan te schaffen.

Naast de kabel is ook de headset van het toestel opnieuw vormgegeven. Apple levert voortaan bij de iPhone 5 de Earpod Headset mee. Deze in-ear headset zorgt ervoor dat diepe tonen veel beter tot hun recht komen en ook midden- en hoge tonen zouden beter klinken. Daarnaast blijft het geluid dat de headset produceert in je oor zitten waardoor hij minder hard hoeft. De Earpod zou ook minder snel slijten dan zijn voorganger. De headset kan daarnaast ook gebruikt worden om mee te bellen dankzij de microfoon die in de kabel is verwerkt. Uiteraard zal de headset in de bekende witte kleur uit gaan komen en standaard mee geleverd worden door Apple.

Apple iPhone 5 Lightning

 

Apple iPhone 5 Lightning

 

Apple iPhone 5 Lightning

 

Apple iPhone 5 Lightning adapter

 

Apple Earpods

 

Apple Earpods

 

Apple Earpods

 

Apple Earpods

 

iOS 6

Met de introductie van de nieuwe iPhone is ook traditiegetrouw een nieuwe softwareversie van iOS gelanceerd. Inmiddels zijn we al bij de zesde iteratie van het OS gekomen en deze wordt dan ook iOS 6 genoemd. Deze nieuwe software is door Apple al uitvoerig besproken op een eerder evenement. Inmiddels heeft de fabrikant al drie beta’s vrijgegeven van de nieuwe software waardoor de meeste functionaliteit al bekend is. Desondanks staat Apple er ook om bekend dat het op het laatste moment een paar nieuwe dingen zal toevoegen, met name voor de nieuwe hardware van de iPhone 5.

Onder de, volgens Apple ruim 200, verbeterde en nieuwe features in iOS 6 bevindt zich Siri. De spraakassistent van Apple heeft een aantal updates gekregen. Zo worden antwoorden nu veel uitgebreider weergegeven, een beetje zoals we dat van Wolfram Alpha kennen. Ook integratie met films is beter geworden, bijvoorbeeld in de vorm van trailers die je direct bij je vraag aangeleverd krijgt. Ook kan Siri vanaf nu applicaties openen. Een interessante ontwikkeling is dat Apple met verschillende automerken gaat samenwerken om een Siri-knop aan het stuur toe te voegen. Ook worden er meer talen toegevoegd, maar Nederlands zit daar nog steeds niet bij. Siri zal via iOS 6 ook op de nieuwe iPad te vinden zijn.

Apple iOS 6

 

Apple iOS 6

 

Een andere functie is de integratie van Facebook in iOS 6. Je kunt zo inloggen bij de dienst en notificaties komen in je notificatiecentrum terecht. Ook wordt de integratie van apps met Facebook makkelijker. Ook wordt Facebook toegevoegd aan bijvoorbeeld de App Store en zullen verjaardagen in je kalender terecht komen.

Ook de phone-applicatie is op de schop gegaan. Er is bijvoorbeeld een sms-respondoptie aan toegevoegd en een functie die je later herinnert aan je gemiste oproep. Apple heeft tevens een ‘do not disturb’ functie toegevoegd, waarbij je alle notificaties kunt verbergen. Alleen als iemand twee keer achter elkaar belt zal het wel doorkomen, aangezien het dan een noodgeval zou kunnen zijn.

Zoals eerder verwacht, maakt Apple FaceTime nu ook mogelijk via 3G. Je hoeft dus niet meer perse met een Wi-Fi netwerk verbonden te zijn. Daarnaast komen gesprekken, en berichten van iMessage, nu terecht op meerdere iOS-apparaten. Safari is verbeterd met zaken als een offline leeslijst en de mogelijkheid om foto’ste uploaden.

Apple iOS 6

 

Apple iOS 6

 

De geruchten wezen al op een nieuwe Maps-applicatie en die is nu ook inderdaad aangekondigd door Apple. Daarin is bijvoorbeeld turn-by-turn navigatie te vinden. Ook heeft Apple een eigen verkeersservice die crowd-sourced is en dus in theorie erg goede informatie tot zijn beschikking kan hebben. Mocht er tijdens het navigeren iets veranderen in de verkeerssituatie, dan geeft het toestel je de mogelijkheid om een nieuwe, snellere route te bepalen. Integratie van Siri is van de partij en net als Google, heeft Apple een 3D-flyover functie.

Natuurlijk heeft Apple nog veel meer functies toegevoegd. Zo zijn de stores geüpdatet en is er een lost-functie, waarmee je je telefoon terug kunt vinden. Voor ontwikkelaars heeft Apple tientallen API’s toegevoegd, waardoor apps meer functies krijgen. De nieuwe software is 16 september te downloaden voor iedereen met een iPhone 3GS, 4, 4S, iPad 2, iPad 3 en de nieuwe generatie iPod Touch.

Apple iOS 6 navigation

 

iTunes

Apple heeft ook een nieuwe variant van iTunes in het leven geroepen. Met het nieuwe iTunes 11 introduceert Apple een geheel nieuw design van de software. De software is uiteraard bedoeld om de iPhone en de iPad te syncen met je computer. De nieuwe app heeft daarnaast ook een aantal nieuwe functies mee gekregen.

Daarnaast is iTunes ook voor iOS flink onderhanden genomen door Apple. Naast een geheel nieuw UI heeft de fabrikant ervoor gezorgd dat de software sneller is geworden en overzichtelijker is. Het nieuwe uiterlijk zal vanaf 19 september beschikbaar zijn voor iOS-apparaten.

Apple iTunes 11 IOS

 

Apple iTunes 11 IOS

 

Apple iTunes 11 IOS

 

Apple iTunes 11 IOS

 

Succes Apple iPad

Apple wist ook bekend te maken dat het in drie maanden tijd al 17 miljoen iPads heeft verkocht. De fabrikant dankt haar succes aan de positieve feedback van klanten, zo liet CEO Tim Cook weten. In totaal zijn er tot nu toe wereldwijd 84 miljoen iPads verkocht. Dit succes is in slechts 2,5 jaar behaald. Wereldwijd heeft de iPad een marktaandeel van 68 procent. Gemiddeld komt 91 procent van het internetverkeer op tablets bij een iPad vandaan, aldus Cook.

Apple heeft in totaal 250.000 applicaties in haar App Store zitten die geschikt zijn voor de iPad. Hiermee is het de grootste tablet-applicatiewinkel van dit moment. Gemiddeld gebruikt een iPad-eigenaar 100 applicaties op zijn iPad, wat volgens Cook ongekend veel is.

In totaal zijn er tot nu toe 400 miljoen iOS-apparaten verkocht. Hieronder worden ook iPhones, iPads en iPods gerekend met het iOS-systeem erop.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters