Apple iPhone 6 Plus: alle feiten op een rijtje

Een phablet van Apple. Dat had niemand een jaar geleden verwacht, maar hij is er toch echt. De iPhone 6 Plus is met zijn 5,5-inch scherm een heuse phablet. Daarnaast is het de duurste en meest geavanceerde iPhone. In dit artikel lees je er alles over.

De Apple iPhone 6 naast de Apple iPhone 6 Plus
De iPhone 6 en iPhone 6 Plus

In het geruchtencircuit was deze iPhone 6 Plus, of iPhone 6L zoals hij bekend stond, de afgelopen tijd een veelgeziene gast. Dat Apple afgelopen dinsdag een phablet aankondigde was dan ook geen verrassing meer. Toch is het opmerkelijk dat Apple zo’n smartphone uitbrengt. Vier jaar geleden riep Steve Jobs nog: “Niemand koopt een grote telefoon.” Mooi niet dus, zo heeft Samsung met zijn Note-serie inmiddels wel bewezen. En nu is dus ook Apple om.

De iPhone 6 Plus is grotendeels gelijk aan de iPhone 6, maar is toch op een aantal vlakken net wat beter. De smartphone heeft bijvoorbeeld optische beeldstabilisatie voor de camera en de software is hier en daar geoptimaliseerd voor het grote scherm. Daardoor zijn ook een aantal nieuwe functies toegevoegd. En vreemd genoeg heeft Apple in deze iPhone 6 Plus een scherm gebruikt met een flink verbeterde pixeldichtheid.

Het prijskaartje is dan ook meegegroeid. Alle versies van de iPhone 6 Plus zijn €100-euro duurder dan de overeenkomstige variant van de iPhone 6. Zo loopt de prijs op tot maar liefst €999.

In dit artikel zal dus de iPhone 6 Plus aan bod komen. Voor alle informatie over de iPhone 6 kun je hier terecht. De Apple Watch zal morgen aan bod komen in een uitgebreid artikel.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Design

“Deze phablet meet 7,1 millimeter in de diepte, erg dun.”

Het design van de iPhone 6 Plus is hetzelfde als dat van de iPhone 6. Los van het formaat natuurlijk. Daarmee zit het toestel iets anders in elkaar dan eerdere iPhones: de scherpe en strakke diamantgeslepen zijkanten hebben nu plaats gemaakt voor een zo vloeiend mogelijke vorm. Het toestel heeft een aluminium unibody. Er zijn alleen nog plastic randjes aan de boven- en onderkant te vinden om het signaal door te laten.

De iPhone 6 Plus is significant groter en dunner dan de eerdere iPhones, maar weer net wat dikker dan de iPhone 6. Deze phablet meet 7,1 millimeter in de diepte, nog steeds erg dun. Het apparaat weegt 172 gram, een aantal gram minder dan zijn grootste concurrent. Dat is de 176 gram wegende Samsung Galaxy Note 4, die overigens een wat groter scherm heeft. Wel moet gezegd worden dat de bezels bij deze iPhone 6 Plus wat kleiner hadden gekund. De Note 4 bijvoorbeeld is met 153,5 tegenover 158,1 millimeter een stuk minder hoog. In de breedte wint de iPhone 6 Plus het maar net: het scheelt 0,9 millimeter. De Note 7 heeft echter een scherm dat 0,2 inch groter is.

Opvallend detail aan de achterkant is dat de camera wat uitsteekt. Dat heeft ermee te maken dat de cameramodule simpelweg niet in de behuizing paste, maar zal zeker niet bij iedereen in goede aarde vallen. De powerknop is naar de zijkant verplaatst om hem met één hand bereikbaar te houden.

Apple iPhone 6 Plus 
Apple iPhone 6 Plus 
Apple iPhone 6 Plus 
Apple iPhone 6 Plus camera 

Scherm

“De iPhone 6 Plus heeft een pixeldichtheid van 401ppi, een stuk meer dan de iPhone 6.”

Het display van de iPhone 6 Plus meet dus 5,5 inch. Daarmee valt het toestel in phablet-territorium, hoewel het wel een van de kleinere phablets is. Net als bij de andere iPhones heeft Apple voor deze 6 Plus een ips lcd-scherm gebruikt. Apple claimt een helderheid van 500 nits en een contrast van 1300:1, beiden nette getallen.

Een groot verschil tegenover de iPhone 6 zit in de pixeldichtheid. Hoewel beide displays ‘Retina HD’ worden genoemd, heeft de iPhone 6 een eigen resolutie van 1334×750 pixels en de iPhone 6 Plus een volledig full hd-scherm. Dit scherm komt met zijn resolutie van 1920×1080 pixels uit op een pixeldichtheid van 401ppi, een stuk meer dan het geval is bij de iPhone 6. Die moet het doen met 326ppi; een pixeldichtheid die we al jaren in de iPhone vinden. Overigens is het nog een stuk minder dan wat sommige andere fabrikanten doen: de LG G3 heeft bijvoorbeeld een resolutie van 2560×1440 pixels op hetzelfde formaat. Het nut daarvan is echter discutabel.

Apple iPhone 6 Plus scherm

De iPhone 6 Plus maakt net als zijn kleine broertje gebruik van dual-domain pixels. Dit zijn subpixels die niet recht naast elkaar liggen, maar juist schuin. Hierdoor moet elke kleur in elke hoek van het scherm juist worden weergeven. Ook als je vanuit een schuine positie naar de iPhone 6 Plus-display kijkt. De kijkhoek is dus verbeterd. Overigens is dat niet iets nieuws: heel veel andere smartphonedisplays gebruiken al dit soort pixels.

“Apple heeft in de software het een en ander toegevoegd om het grote scherm te gebruiken.”

Apple heeft in de software op een aantal plekken functies toegevoegd om van het grote schermformaat gebruik te maken. Er is bijvoorbeeld een functie om het hele scherm naar beneden op te schuiven, zodat de onderste helft even wegvalt maar je wel makkelijk bij de bovenste helft kan. Die functie bestaat voor de iPhone 6 ook. Uniek voor deze iPhone 6 Plus is dat je extra informatie te zien kan krijgen bij sommige apps als je het toestel op z’n kant draait. Als je het toestel bijvoorbeeld in de mail-app kantelt zul je aan de ene kant van het scherm een lijstje met je mailtjes te zien krijgen, terwijl aan de andere kant van het scherm de betreffende mail te lezen valt. Die functie kennen we van verschillende tablets, maar zit nu dus ook op de iPhone.

Specificaties

Hier zitten nauwelijks verschillen met de iPhone 6. De iPhone 6 Plus bevat net als zijn kleine broer een A8-processor met een M8-coprocessor. De A8 is voorzien van een tweetal 64-bit-kernen, beiden geklokt op 2GHz. Dat klinkt niet heel indrukwekkend tegenover de snelle quad- en octacoreprocessoren waarmee Androidtelefoons vaak uitgerust zijn, maar in de praktijk blijkt een dergelijke processor voor Apple-toestellen altijd genoeg. Een groot verschil met de eerdere chips van Apple, is dat de A8 gemaakt wordt met een 20nm-proces. Deze A8 is volgens de fabrikant 50x sneller dan de eerste iPhone op CPU-gebied, de GPU moet zelfs 84x sneller zijn. Ook is de chip een stuk zuiniger met de batterij, zo beweert Apple.

Die batterij is wel anders. Volgens Apple heeft de batterij van de iPhone 6 Plus zo’n 25 tot 50 procent meer power dan de iPhone 6, afhankelijk van wat je ermee doet. Wat de precieze capaciteit van de batterij is, heeft Apple niet bekend gemaakt.

“Er is een iPhone 6 Plus met 16GB geheugen, een met 64GB geheugen en een met 128GB geheugen.”

Over het werkgeheugen bestaat wat onduidelijkheid. Apple zelf heeft er niets over losgelaten. Het lijkt erop dat de iPhone 6 in ieder geval 1GB werkgeheugen heeft, voor de iPhone 6 Plus wordt ook wel 2GB genoemd. Er zijn echter ook meerdere bronnen die het op 1GB houden. De vergroting van het geheugen zou te maken kunnen hebben met het feit dat Apple later uitgebreidere multitasking-functies wil toevoegen aan zijn grote iPhone. Het lijkt echter logischer dat Apple beide toestellen met hetzelfde geheugen heeft uitgerust.

De iPhone 6 Plus bestaat in drie versies. Een met 16GB geheugen, een met 64GB geheugen en een met 128GB geheugen. De meerprijs voor extra geheugen is steeds €100 tussen de verschillende versies. De 16GB-versie is dus de instapvariant met een prijs van €799, voor de 64GB-versie betaal je €899 en de versie met 128GB geheugen kost €999.

Camera

“De iPhone 6 Plus is de eerste Appletelefoon ooit met optische beeldstabilisatie.”

Optische beeldstabilisatie. Dat is het belangrijkste in de camera van de iPhone 6 Plus. De iPhone 6 Plus is de eerste Appletelefoon ooit met optische beeldstabilisatie in zijn camera en dat is een van de voordelen tegenover de kleinere iPhone 6. Door met een gyroscoop en een paar kleine motortjes de bewegingen van je hand te compenseren kan de iPhone 6 Plus stabieler filmen en in het donker betere foto’s maken.

Verder is de camera identiek aan die van de iPhone 6, maar zijn er nog wel een aantal updates tegenover eerdere iPhones. Focus pixels bijvoorbeeld. Wat dat precies inhoudt is onduidelijk, maar in ieder geval zorgen ze voor een snellere autofocus. Verder nieuw is dat je tot 240fps slow motion kan filmen, wat als we de voorbeelden van Apple mogen geloven indrukwekkende resultaten neerzet.

De camera aan de achterkant is er eentje met een resolutie van 8 megapixel. Net als bij de vorige iPhone is er een true tone-flitser aanwezig die met behulp van twee verschillende ledjes natuurlijk flitslicht moet produceren. Aan de voorkant zit een 1,2-megapixelcamera die in 720p kan filmen voor bijvoorbeeld FaceTime-gesprekken.

Apple iPhone 6 Plus camera 

Nieuwe functies

“De belangrijkste toevoeging is Apple Pay, waarmee je mobiel kunt betalen.”

De iPhone 6 Plus biedt qua nieuwe functies niet zoveel anders dan zijn kleine broertje. De belangrijkste toevoeging is Apple Pay, waarmee je mobiel kunt betalen. Daarvoor heeft het toestel een ingebouwde NFC-chip en kun je door je vingerafdruk te scannen betalen. Dat moet erg eenvoudig werken en lijkt beter doordacht dan de meeste mobiele betaalsystemen op het moment. Daarnaast lijkt Apple het voor elkaar te krijgen om grote partijen aan zich te binden. Creditcardboeren Mastercard, Visa en American Express zijn bijvoorbeeld al verbonden aan Apple Pay en ook fastfoodketens McDonalds, Starbucks en Subway werken met Apple samen. Helaas is Apple Pay voorlopig alleen in de VS beschikbaar.

Ook in de interface van de iPhone 6 Plus verandert er het een en ander. iOS 8 heeft nu bijvoorbeeld een uitgebreider notificatiescherm, waarin je snel kunt kijken wie je een berichtje heeft gestuurd bijvoorbeeld. Derde partijen kunnen widgets ontwikkelen voor in dat notificatiecentrum. Ook kunnen app-ontwikkelaars hun eigen toetsenbord voor iOS ontwikkelen.

Nieuw is verder dat je aankopen van iTunes, iBooks en de App Store nu met je familieleden kan delen. Dat gaat via Family Sharing, een dienst die verder ook bijvoorbeeld het bijhouden van een gezamenlijke familie-agenda mogelijk maakt. Een laatste belangrijke vernieuwing is Health, waarmee je een veelheid aan informatie over je gezondheid kunt bijhouden. Slaap, calorieverbruik, hartslag, voeding. Allemaal zaken die je via Health kan bijhouden. Daar heb je in sommige gevallen wel extra accessoires voor nodig, zoals de Apple Watch met zijn hartslagmeter.

Die Apple Watch is het laatste product dat Apple tijdens zijn keynote dinsdag aankondigde. Morgen zullen we nog eens terugkijken naar dat apparaat en alle functies ervan op een rijtje zetten.

Apple iPhone 6 Plus notificaties 
Apple iPhone 6 Plus family sharing 
Apple iPhone 6 Plus Health 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters