Apple geeft officieel toe: oude iPhones worden trager gemaakt

Een oude iPhone met slechte accu wordt door iOS afgeremd en werkt daardoor trager. Dit werd de afgelopen weken ontdekt door alerte ontwikkelaars en benchmarks. Nu bevestigt Apple dat dit inderdaad het geval is bij de iPhone 6, 6s, SE en 7.

Doet Apple dit om je een nieuwe iPhone te verkopen? Nee, het is technische noodzaak om het onverwacht uitvallen van toestellen tegen te gaan en de levensduur van apparaten op peil te houden.

Functie om levensduur iPhone te verlengen

De iPhone-maker zegt tegen het Amerikaanse blog TechCrunch: “We willen klanten altijd de beste ervaring bieden. Dat houdt ook in dat we zorgen voor een lange levensduur voor apparaten. Oudere lithium-ionbatterijen kunnen de piekstroom die nodig is minder goed leveren. De temperatuur speelt hier ook een rol bij. Daardoor wordt de iPhone soms onverwacht afgesloten om componenten te beschermen.”

iPhone oplader

“Vorig jaar hebben we in een iOS 10.2.1 functie gemaakt die zorgt dat de iPhone 6, iPhone 6s en iPhone SE niet onverwacht worden afgesloten wanneer pieken optreden. Met iOS 11.2 is dit uitgebreid naar de iPhone 7 en we zijn van plan in dit in de toekomst verder uit te breiden.”

Oude accu, tragere iPhone

Apple bevestigt met veel woorden dat de chip van de iPhone inderdaad afgeremd wordt om de accu te sparen en uitvallen tegen te gaan. Begin dit jaar was er veel te doen om oudere toestellen die spontaan uitvielen en Apple heeft dit opgelost door de processor terug te koppen. Daardoor werkt het toestel wel trager. De processor van een iPhone 6s werkt normaal op 1850MHz, maar we hebben telefoons met slechte accu’s gezien die maar op 900Mhz werken. Dat is twee keer zo langzaam.

iphone 6s benchmark accu
iPhone 6s met oude accu (links) en nieuwe accu (rechts)

Benchmark-resultaten van een iPhone 6s met oude accu (links) en nieuwe accu (rechts)

Check jouw iPhone

Hoewel Apple nu erkent dat de iPhone-processor teruggeschroefd wordt wanneer de accu slecht is, kun je niet in één oogopslag checken of dit bij jouw iPhone het geval is is. Daarvoor heb je wat apps nodig.

Je kunt met de app Battery Life zelf checken hoe je accu eraantoe is. Na het openen van de app ga je in het menu naar Raw Data. Bij Capacity wordt in een percentage getoond hoeveel energie de accu nog vast kan houden. Als je een Mac hebt kun je ook de app CoconutBattery gebruiken. Als de accucapaciteit 75 procent of minder is, is het verstandig de batterij te vervangen. Bij Apple kost dit 89 euro.

ios battery capacity 001

Om zeker te weten of jouw iPhone door iOS afgeremd wordt, kun je ook de app CPU Dasher X gebruiken. Je dient eerst je iPhone helemaal op te laden, daarna van de lader te halen in de app naar de waarde bij CPU Frequency te zoeken. Deze dient ongeveer even hoog te zijn als de maximale frequentie van de chip die in je iPhone zit. Voor het gemak hebben we die op een rijtje gezet:

  • iPhone 5s (A7-chip): 1300MHz
  • iPhone 6 (A8-chip): 1400MHz
  • iPhone 6s en iPhone SE (A9-chip): 1850MHz
  • iPhone 7: (A10-chip): 2340MHz
  • iPhone 8 en iPhone X: (A11-chip): 2390MHz

Over een kleine afwijking hoef je je niet druk te maken, maar als je iPhone 6s op bijvoorbeeld 900MHz draait, is het tijd voor een nieuwe accu.

cpu dasher x 001
Deze iPhone SE draait nog op volle snelheid

Liever traag dan constant leeg

De keuze van Apple is: liever een trage, oude iPhone dan een toestel met enkele uren accuduur dat ook nog eens op willekeurige momenten uitvalt. Het is wel vervelend dat je nergens snel kunt zien of jouw toestel afgeremd wordt. Een waarschuwing in iOS zou op zijn plaats zijn. Check ook de Nokia 9, de iPhone-killer van HMD Global.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters