Opnieuw tegenvallende iPhone verkopen hebben negatieve impact op leveranciers

Apple’s iPhone verkopen vallen dit jaar zwaar tegen, zo blijkt uit de financiële rapporten van het bedrijf. Dat heeft ook een grote negatieve impact op leveranciers.

Apple’s moeizame jaar

Het gaat dit jaar niet zo goed met Apple’s smartphoneverkoop. Waar andere merken de teruglopende groei in de westerse smartphonemarkt compenseren door groeimarkten zoals India te veroveren loopt Apple als het ware tegen een muur aan. De flinke prijskaartjes die aan iPhone’s hangen zorgen ervoor dat de smartphones te duur zijn voor de relatief arme doorsnee consument in India, terwijl Aziatische merken voor minder dan de helft hun vlaggenschepen als zoete broodjes verkopen. De Indiase overheid weigert Apple toestemming te geven om refurbished toestellen te verkopen, en ook in Iran wordt Apple dwars gezeten door de autoriteiten. Daar leggen we je meer over uit in dit artikel, maar een ding moge duidelijk zijn: Apple’s verkopen vallen wereldwijd sterk tegen, terwijl merken als Samsung en Huawei juist flink blijven groeien.

Derde fiscale kwartaal

Tijdens Apple’s derde fiscale kwartaal verkocht het bedrijf 40.4 miljoen iPhone’s. Dat is een flinke tegenvaller vergeleken met de verkopen in dezelfde periode van 2016, toen Apple nog 47.5 miljoen exemplaren wist te verschepen. Daarmee is dit al het tweede kwartaal op rij dat Apple niet alleen de groei maar ook de complete smartphoneverkoop terug ziet lopen. Voor dit jaar heeft Apple nog nooit een fiscaal kwartaal hoeven rapporteren dat tegenviel in vergelijking met het jaar er voor.

Leveranciers

Helaas hebben de tegenvallende iPhone verkopen niet alleen impact op Apple, maar ook op een aantal andere bedrijven. Door de schaal van Apple’s marktaandeel zijn er bedrijven die eigenlijk qua inkomsten afhankelijk zijn van de Amerikaanse techgigant. Neem bijvoorbeeld Japan Display, een Japans bedrijf dat de helft van zijn omzet behaald met het produceren van schermen voor Apple. Het bedrijf heeft recentelijk door de tegenvallende iPhone verkopen hulp van de Japanse overheid moeten vragen om een onvermijdelijk faillissement te voorkomen. Ook Foxconn heeft er aan moeten geloven. De leverancier die iPhone’s fabriceert zag in het tweede kwartaal van dit jaar zijn omzet teruglopen tot $563.7 miljoen dollar, vergeleken met 818.5 miljoen dollar in dezelfde periode van 2015. Dat is een verschil van maar liefst 31%.

Apple blijft optimistisch

Ondanks de herhaaldelijk deprimerende resultaten die Apple rapporteert blijft het het bedrijf zelf optimistisch. Analisten voorspellen dat Apple simpelweg al heeft gepiekt, maar toch bestelde Apple onlangs naar verluidt 78 miljoen iPhone 7 exemplaren voor het vierde kwartaal van 2016. Wall Street had voorspeld dat het bedrijf zijn order naar beneden toe zou bijstellen, tot 65 miljoen exemplaren. Kan de nieuwe iPhone de verkopen weer omhoog stuwen of zullen de weinige verschillen met de vorige generatie de situatie alleen maar verergeren?

Bron: BGR

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters