Opnieuw tegenvallende iPhone verkopen hebben negatieve impact op leveranciers

Apple’s iPhone verkopen vallen dit jaar zwaar tegen, zo blijkt uit de financiële rapporten van het bedrijf. Dat heeft ook een grote negatieve impact op leveranciers.

Apple’s moeizame jaar

Het gaat dit jaar niet zo goed met Apple’s smartphoneverkoop. Waar andere merken de teruglopende groei in de westerse smartphonemarkt compenseren door groeimarkten zoals India te veroveren loopt Apple als het ware tegen een muur aan. De flinke prijskaartjes die aan iPhone’s hangen zorgen ervoor dat de smartphones te duur zijn voor de relatief arme doorsnee consument in India, terwijl Aziatische merken voor minder dan de helft hun vlaggenschepen als zoete broodjes verkopen. De Indiase overheid weigert Apple toestemming te geven om refurbished toestellen te verkopen, en ook in Iran wordt Apple dwars gezeten door de autoriteiten. Daar leggen we je meer over uit in dit artikel, maar een ding moge duidelijk zijn: Apple’s verkopen vallen wereldwijd sterk tegen, terwijl merken als Samsung en Huawei juist flink blijven groeien.

Derde fiscale kwartaal

Tijdens Apple’s derde fiscale kwartaal verkocht het bedrijf 40.4 miljoen iPhone’s. Dat is een flinke tegenvaller vergeleken met de verkopen in dezelfde periode van 2016, toen Apple nog 47.5 miljoen exemplaren wist te verschepen. Daarmee is dit al het tweede kwartaal op rij dat Apple niet alleen de groei maar ook de complete smartphoneverkoop terug ziet lopen. Voor dit jaar heeft Apple nog nooit een fiscaal kwartaal hoeven rapporteren dat tegenviel in vergelijking met het jaar er voor.

Leveranciers

Helaas hebben de tegenvallende iPhone verkopen niet alleen impact op Apple, maar ook op een aantal andere bedrijven. Door de schaal van Apple’s marktaandeel zijn er bedrijven die eigenlijk qua inkomsten afhankelijk zijn van de Amerikaanse techgigant. Neem bijvoorbeeld Japan Display, een Japans bedrijf dat de helft van zijn omzet behaald met het produceren van schermen voor Apple. Het bedrijf heeft recentelijk door de tegenvallende iPhone verkopen hulp van de Japanse overheid moeten vragen om een onvermijdelijk faillissement te voorkomen. Ook Foxconn heeft er aan moeten geloven. De leverancier die iPhone’s fabriceert zag in het tweede kwartaal van dit jaar zijn omzet teruglopen tot $563.7 miljoen dollar, vergeleken met 818.5 miljoen dollar in dezelfde periode van 2015. Dat is een verschil van maar liefst 31%.

Apple blijft optimistisch

Ondanks de herhaaldelijk deprimerende resultaten die Apple rapporteert blijft het het bedrijf zelf optimistisch. Analisten voorspellen dat Apple simpelweg al heeft gepiekt, maar toch bestelde Apple onlangs naar verluidt 78 miljoen iPhone 7 exemplaren voor het vierde kwartaal van 2016. Wall Street had voorspeld dat het bedrijf zijn order naar beneden toe zou bijstellen, tot 65 miljoen exemplaren. Kan de nieuwe iPhone de verkopen weer omhoog stuwen of zullen de weinige verschillen met de vorige generatie de situatie alleen maar verergeren?

Bron: BGR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Apple lover -

  Heb zelf een Iphone 6s plus , maar ik kan alleen maar zeggen “NET GOED ”

  apple denkt goud te verkopen tegen een zilver prijs ….kom op zeg

  een android phone is tegenwoordig behoorlijk aantrekkelijk met de gebruikelijke prijskaartjes
  die ruim een paar honderd euro onder de prijs van Apple liggen ….

  ik hoop dat ze nog verder zakken net zo lang tot ze moeten geloven of failliet gaan ….

  dikke middelvinger naar Apple

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters