Jony Ive deelt Apple’s gedachten achter iPhone X, plannen voor de toekomst

De iPhone X is op zijn zachtst gezegd lichtelijk controversieel. Jony Ive heeft in een van zijn zeldzame interviews interessante details rondom het ontwerpproces van het toestel gedeeld.

iPhone X: even vernieuwend als controversieel

We weten al een tijdje hoe de iPhone X eruit ziet. Niet alleen waren er dit jaar meer accurate leaks dan ooit, maar is het toestel ook al onthuld. De iPhone X ligt voorlopig nog niet in de winkels, maar dat maakt de smartphone er niet minder controversieel op. Sterker nog, het is waarschijnlijk de meest controversiële iPhone tot nu toe.

Dat komt door het gloednieuwe design. Ja, het toestel heeft dunne schermranden, maar dat brengt ook twee nadelen met zich mee. Ten eerste heeft de iPhone X een flinke inham, die volgens velen nou niet bepaald mooi is. Ten tweede is Touch ID verleden tijd. Je zult Face ID moeten gebruiken om je toestel te ontgrendelen. Met je gezicht dus.

iPhone X Jony Ive
Jony Ive

Apple kreeg het net zoals de concurrentie niet voor elkaar om de vingerafdrukscanner in het scherm te verwerken. Dat zou perfect zijn: Face ID als optie, en Touch ID als backup voor situaties waarin je Face ID niet wil of kunt gebruiken. Samsung is nu wel dicht bij een oplossing, die naar verluidt in het scherm van de Galaxy Note 9 verwerkt gaat worden.

Apple slaat een andere weg in: de techgigant blijft in de toekomst trouw aan zijn huidige keuzes. Dat blijkt uit een fascinerend interview met Apple’s chief of design Jony Ive, in het Japanse design magazine Casa Brutus. In het interview deelt de legendarische designer interessante details rondom het proces achter de iPhone X.

Volgens Ive is het puur toeval dat de iPhone X tijdens de tiende verjaardag van de originele iPhone is aangekondigd.

Ive noemt de lancering van de iPhone X het begin van een nieuw hoofdstuk in design. Apple werkt volgens hem nu al veel meer grote ideeën rondom het gloednieuwe design, voor volgende iteraties. Daar wilde de designer niet verder op in gaan, maar het gebruik van Face ID is het resultaat van jaren aan werk richting een non-contact user interface. Aldus Ive.

De toekomst van iPhones

Hij ziet dat als de toekomst van smartphones, omdat features waarvoor geen fysieke interactie nodig is een toestel veel simpeler doen aanvoelen. Volgens hem levert het afscheid van Touch ID daarom een betere gebruikservaring op. Daar zal hij vast in geloven, maar Apple heeft tot het laatste moment geprobeerd om een vingerafdrukscanner in de iPhone X te verwerken. Het afscheid is dus abrupter dan Apple wilde, en dan Jony Ive het hier doet lijken.

Tim Cook en Jony Ive met de iPhone X

Nog een merkwaardig detail: volgens Ive is het puur toeval dat de iPhone X tijdens de tiende verjaardag van de originele iPhone is aangekondigd. Apple heeft meer dan twee jaar aan de smartphone gewerkt, aldus de chief of design. De techgigant zou volgens Ive niet per se naar die tiende verjaardag toe gewerkt hebben. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom Apple zo lang hetzelfde design heeft gebruikt, tot en met de iPhone 8. De focus lag op de iPhone X.

Check deze blog voor meer quotes uit het interview. Het wordt interessant om te zien hoe Apple volgend jaar gaat voortborduren op het design van de iPhone X. Je kunt in ieder geval een bredere lineup met het nieuwe design verwachten. Check hier ook Apple’s plannen voor de opvouwbare iPhone.

Via: AppleInsider

Samsung Galaxy S10 leak Ice Universe

Notchloze Galaxy S10 opgedoken met opvallend smalle randen lees verder

Samsung patent twee displays

Samsung denkt na over toestel met twee displays lees verder

Render Google Pixel 3 XL Phone Designer

Dit is de Pixel 3 XL in verschillende kleurtjes lees verder

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoken lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters