Zoveel kost het Apple om de iPhone X te maken: meer winst? 😱

De iPhone X is prijzig, zeer prijzig. Maar komt dat door de duurdere onderdelen, of maakt Apple gewoon meer winst?

Hoeveel kost het Apple om de iPhone X te maken?

Apple maakt prijzige toestellen, dat weten we allemaal. iPhones bieden absoluut waar voor je geld, maar het blijven luxeproducten. Dat geldt al helemaal voor de onlangs gelanceerde iPhone X. Het nieuwe toestel kost in Nederland namelijk maar liefst 1059 euro. En dan hebben we het over het basismodel!

Maar goed, misschien kan Apple daar weinig aan doen. We weten immers dat Samsung het OLED-scherm van de iPhone X aanlevert, en daar een flinke prijs voor vraagt. De Koreaanse fabrikant is de enige partij die op dit moment op zo’n schaal panelen kan produceren.

iPhone X Review
De iPhone X

Elk jaar is het dan ook weer een intrigerende vraag: hoeveel kost het Apple om de nieuwste iPhone te produceren? Op die vraag kunnen we nu voorzichtig antwoord geven. Voorzichtig ja, want Apple maakt dat soort data logischerwijs niet zelf bekend. Toch kunnen experts en onderzoekers altijd verrassend dicht bij de waarheid komen.

Experts van TechInsights schatten dat het basismodel van de iPhone X 357.50 dollar kost om te maken. Dat is omgerekend ongeveer 309 euro. Houd wel in het achterhoofd dat het hier enkel om de kosten van de onderdelen gaat. Het onderzoek, ontwikkeling en de arbeidskosten worden dus niet meegerekend. Vooral het onderzoek is voor zo’n gloednieuw design een stuk uitgebreider en dus duurder.

Verrassende uitslag

Toch is het een verrassende uitslag. Dit soort berekeningen worden al jaren gedaan, maar Apple’s marge pakt hier verreweg het hoogst uit. Apple pakt een brutowinstmarge van 64 procent op de iPhone X. Ter vergelijking: de iPhone 8 Plus heeft een brutowinstmarge van 59 procent.

Een gedeelte van de prijsverhoging gaat dus naar de kas van Apple. Zoals verwacht zijn vooral de schermpanelen duurder geworden. Het paneel van de iPhone 8 kost 36 dollar, terwijl het technische hoogstandje van Samsung voor de iPhone X maar liefst 65 dollar per stuk kost.

iPhone X gebarsten
De eerste gebarsten iPhone X 😞

Al met al blijft de iPhone X een prijzig toestel, vooral in Nederland. Apple moet nou eenmaal winst maken, maar het is maar de vraag hoeveel consumenten bereid zijn te betalen. De lancering van de iPhone X wijst er echter op dat de techgigant zich nergens zorgen om hoeft te maken. Lees hier hoeveel het Apple kost om de iPhone 7 te maken, of check de iPhone X Tesla Edition.

Render Google Pixel 3 XL Phone Designer

Dit is de Pixel 3 XL in verschillende kleurtjes lees verder

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoken lees verder

iPhone X Plus resolutie

iOS 12 verklapt mogelijk details iPhone X Plus lees verder

Blackberry KEY2

Blackberry KEY2 officieel gelanceerd: eerste Blackberry met dubbele camera lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters