Zoveel kost het Apple om de iPhone X te maken: meer winst? 😱

De iPhone X is prijzig, zeer prijzig. Maar komt dat door de duurdere onderdelen, of maakt Apple gewoon meer winst?

Hoeveel kost het Apple om de iPhone X te maken?

Apple maakt prijzige toestellen, dat weten we allemaal. iPhones bieden absoluut waar voor je geld, maar het blijven luxeproducten. Dat geldt al helemaal voor de onlangs gelanceerde iPhone X. Het nieuwe toestel kost in Nederland namelijk maar liefst 1059 euro. En dan hebben we het over het basismodel!

Maar goed, misschien kan Apple daar weinig aan doen. We weten immers dat Samsung het OLED-scherm van de iPhone X aanlevert, en daar een flinke prijs voor vraagt. De Koreaanse fabrikant is de enige partij die op dit moment op zo’n schaal panelen kan produceren.

iPhone X Review
De iPhone X

Elk jaar is het dan ook weer een intrigerende vraag: hoeveel kost het Apple om de nieuwste iPhone te produceren? Op die vraag kunnen we nu voorzichtig antwoord geven. Voorzichtig ja, want Apple maakt dat soort data logischerwijs niet zelf bekend. Toch kunnen experts en onderzoekers altijd verrassend dicht bij de waarheid komen.

Experts van TechInsights schatten dat het basismodel van de iPhone X 357.50 dollar kost om te maken. Dat is omgerekend ongeveer 309 euro. Houd wel in het achterhoofd dat het hier enkel om de kosten van de onderdelen gaat. Het onderzoek, ontwikkeling en de arbeidskosten worden dus niet meegerekend. Vooral het onderzoek is voor zo’n gloednieuw design een stuk uitgebreider en dus duurder.

Verrassende uitslag

Toch is het een verrassende uitslag. Dit soort berekeningen worden al jaren gedaan, maar Apple’s marge pakt hier verreweg het hoogst uit. Apple pakt een brutowinstmarge van 64 procent op de iPhone X. Ter vergelijking: de iPhone 8 Plus heeft een brutowinstmarge van 59 procent.

Een gedeelte van de prijsverhoging gaat dus naar de kas van Apple. Zoals verwacht zijn vooral de schermpanelen duurder geworden. Het paneel van de iPhone 8 kost 36 dollar, terwijl het technische hoogstandje van Samsung voor de iPhone X maar liefst 65 dollar per stuk kost.

iPhone X gebarsten
De eerste gebarsten iPhone X 😞

Al met al blijft de iPhone X een prijzig toestel, vooral in Nederland. Apple moet nou eenmaal winst maken, maar het is maar de vraag hoeveel consumenten bereid zijn te betalen. De lancering van de iPhone X wijst er echter op dat de techgigant zich nergens zorgen om hoeft te maken. Lees hier hoeveel het Apple kost om de iPhone 7 te maken, of check de iPhone X Tesla Edition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Martien van den Oever -

    Er zijn verschillende fabrikanten die dezelfde of nog betere kwaliteit maken voor de helft van dat bedrag, wie is nu hier GEKKE HENKIE, alle grotere merken Smartphones voldoen er nu al aan maar ook steeds meer Chinese fabrikanten maken ook verdienstelijke Smartphones die zich goed laten vergelijken. Wat wel opvalt is dat alle andere merken als Apple veel meer mogelijkheden bieden dan de peperdure Apple.

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Samsung Galaxy Note 8 camera

Met deze vijf smartphones maak je de mooiste foto’s lees verder

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters