iPhone X review-overzicht: de smartphone van de toekomst?

Vrijdag is het dan zover: dan gaat de verkoop van de iPhone X van start. Apple pakt dit jaar groots uit met een gloednieuw design en nieuwe features. Helaas gaat die flinke upgrade ook gepaard met een flinker prijskaartje. De vraag is dan ook nijpender dan ooit: hoe goed is de iPhone X?

iPhone X review

Wij gaan zeer binnenkort ook met Apple’s nieuwe smartphone aan de slag, maar tot dan moeten we het doen met het verdict van de internationale pers. Die kregen dit jaar opvallend kort van te voren een exemplaar. Daardoor laten uitgebreide reviews nog even op zich wachten, maar wees gerust. De eerste voorlopige reviews stromen al binnen. We hebben de belangrijkste kwesties voor je op een rijtje gezet, met daaronder de vertaalde en samengevatte recensies van internationale pers. Heeft Apple opnieuw gescoord?

iPhone X

Face ID

De ontwikkeling van de iPhone X bracht een grote uitdaging met zich mee. Apple heeft afscheid genomen van Touch ID, met de introductie van Face ID. Gezichtsherkenning dus. Aanvankelijk testte het bedrijf prototypes met zowel Face ID en Touch ID. De vingerafdrukscanner werd naar de achterkant verhuisd. Uiteindelijk koos Apple er toch voor om Touch ID te schrappen. Een gewaagde keuze, want nu hangt alles dus af van de gloednieuwe gezichtsherkennings-methode, zonder Touch ID als tijdelijke backup. Hoe is dat uitgepakt?

Face ID iPhone X

The Verge: Nilay Patel is enthousiast over de iPhone X, maar bevestigt helaas dat Face ID tijdens zijn eerste dag nou niet bepaald consistent was. Binnen wist het systeem bijna altijd zijn gezicht te herkennen, maar buiten ging het mis. In het felle zonlicht had Face ID erg moeite.

Pas in de schaduw, of door geforceerd het toestel dichter naar zich gezicht te brengen, werkte het ontgrendelingssysteem. Ook in een winkel aan de overkant van het kantoor van The Verge ging het mis. Door de verschillende soorten lampen die daar hingen, wist Face ID meerdere malen niet zijn gezicht te herkennen. Patel bemerkt dat Face ID voor nu goed genoeg is om Touch ID te vervangen, maar niet zo accuraat werkt als Apple je doet geloven.

TechCrunch: Mattghew Panzarino nam zijn iPhone X mee naar Disneyland. Daar raakte hij onder de indruk van Face ID. Volgens de redacteur werkt het nieuwe systeem erg goed. Ten eerste is het instellen erg makkelijk. Je hoeft enkel je hoofd een paar keer te draaien, en je bent klaar om het te gebruiken. Hij stelt fans gerust: het aantal keren dat Face ID niet werkte, kwam volgens hem overeen met wat hij gewend is van Touch ID. Ook kreeg hij het niet voor elkaar om de iPhone X voor de gek te houden met een foto. Helaas viel hem wel op dat Face ID sneller is dan de eerste generatie van Touch ID, maar iets trager dan de tweede generatie.

De inham

Tja, Apple moest ergens de sensoren voor Face ID kwijt. Daardoor koos de techgigant ervoor om een soort inham te implementeren, waarbij aan weerskanten de dunne schermranden wel gewoon doorlopen. Het resultaat is een zeer controversieël design. Lang niet iedereen is er van fan, inclusief ondergetekende. Naar mijn mening hadden ze het beter kunnen opvullen, zoals deze Nederlandse designer demonstreerde. Maar wat vonden de pro’s die er mee aan de slag zijn gegaan ervan?

The Verge: Nilay Patel was ook geen fan van het design, maar benadrukt dat de inham al snel niet meer opvalt. Je went er dus snel aan, maar dat geldt niet voor de manier waarop iOS 11 ermee omgaat. Zoals je in de bovenstaande video van The Verge kunt zien. Veel apps raken helemaal in de war, met als resultaat weirde glitches en nog dikkere kunstmatige schermranden. Uiteindelijk komt het scherm meer in de buurt van de iPhone 8, omdat apps de ruimte aan weerskanten van de inham simpelweg zelden kunnen benutten. Je wil immers ook niet dat er een hap uit je video wordt genomen.

Business Insider: Steve Kovach vindt de inham helemaal niet storend. Sterker nog, hij vindt het een mooi onderdeel van het design, ook op het gebied van software. Hij wijst erop dat foto’s en video’s pas ermee in aanraking komen wanneer je inzoomt. In de meeste gevallen zul je de inham volgens hem amper zien. Tot slot benadrukt hij hoe tof het geheel eruit ziet wanneer je door apps als Twitter en Facebook scrollt. De meeste software-problemen kunnen immers met een update opgelost worden. Maar ja, The Verge benadrukt hoe dat in het geval van de iPhone 6 bij sommige apps ook jaren heeft geduurd.

Maar ja, die prijs…

Buzzfeed: Nicole Nguyen heeft de iPhone X een week gebruikt, en valt meteen met de deur in huis: “Dit toestel is niet voor iedereen.” Ze benadrukt dat de iPhone X enkel de moeite waard is voor consumenten die continu hun smartphone overal voor gebruiken. Gaming, internetten, foto’s nemen, videos opnemen, etc. Dit is volgens Nicole geen toestel voor de casual gebruiker die soms een foto op Instagram plaatst en verder vooral door Facebook scrollt. Dan kun je beter naar de iPhone 7 of iPhone 8 kijken.

iMore: Rene Pitchie is zeer enthousiast: “Tot nu toe heb ik nog nooit zoveel plezier gehad met een gadget sinds de originele iPhone. Daarmee overdrijf ik niet.” Wel moet hij bekennen dat er tekortkomingen zijn, waar Apple aan moet werken. Toch kan hij niet stoppen met het gebruiken van de iPhone X, waarbij hij vooral onder de indruk is van Face ID, het scherm en de navigatie-gestures. Voor hem zijn er dus genoeg nieuwigheden om voor te betalen, maar vind jij het ook allemaal de moeite waard?

Het is dus duidelijk dat de iPhone X indruk maakt. Maar de grote vraag blijft, of je daar zoveel voor wil betalen. De concurrentie biedt immers tot op zekere hoogte hetzelfde voor veel minder geld. Google overtreft zelfs de camera van de iPhone X met de Google Pixel 2 XL. Maar is er ook een ander toestel dat zo’n solide totaalpakket biedt? Dat vragen we ons zeer af. Binnenkort vertellen we je er alles over in onze eigen review.

Check ondertussen de review van The Verge, Business Insider, BuzzFeed, The Independent en Engadget. Met een simpele zoekopdracht op YouTube of Google kun je er al tientallen vinden. Houd echter wel in het achterhoofd dat de meeste recensenten de iPhone X slechts een dagje hebben gebruikt. Check ook het slechte nieuws dat Apple onlangs naar buiten bracht.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters