Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung

Maanden lang werd geroepen dat de iPhone X alle records zou gaan verbreken. Een zogeheten supercycle werd verwacht. Oftewel: een toestel dat ervoor zorgt dat de grote massa massaal besluit om up te graden naar het nieuwste model. Men voorspelde dat Samsung en Apple er door binnen zouden lopen. Samsung ja, want de Koreaanse fabrikant maakt de OLED-panelen van de iPhone X.

Verkopen iPhone X vallen tegen

Nu blijkt dat analisten de impact van het toestel hebben overschat. In een reeds verzadigde markt was het te verwachten dat de vraag af zou nemen. Toch had niemand durven voorspellen dat de populariteit van de iPhone X zo rap terug zou lopen. Met alle gevolgen van dien: Samsung ziet naar verluidt af van zijn plannen om zijn OLED-productie uit te breiden.

Apple iPhone X vs Samsung Galaxy S8 thumbnail
De iPhone X naast de Galaxy S8

Waar het eerst de vraag was of Samsung überhaupt de vraag bij zou kunnen houden, speelt nu het tegenovergestelde probleem. Dat beweert de doorgaans betrouwbare Koreaanse publicatie The Investor. Volgens bronnen van de Koreaanse publicatie zijn de gecancelde plannen een direct gevolg van tegenvallende verkopen van de iPhone X. De productie is in januari sowieso al tien procent verlaagd, ten opzichte van januari 2017.

Samsung voelt de klap

De gigantische fabriek is in China gevestigd. Normaal worden er zo’n 135.000 OLED-schermen per maand geproduceerd, waarvan het overgrote deel naar Apple gaat. Maar voor het eerst in jaren is dat simpelweg te veel. Het laat maar weer eens zien hoe direct afhankelijk Apple en Samsung van elkaar zijn. Misschien weet Apple de verkopen nog een boost te geven, maar voorlopig lijkt het erop dat Samsung’s financiële cijfers voor dit kwartaal een klap gaan krijgen.

Tim Cook iPhone X

Bovendien is Apple eind dit jaar naar verwachting niet meer zo afhankelijk van de fabrikant. Het is niet prettig wanneer je grootste concurrent precies weet waar jij mee bezig bent. Daarom is de techgigant het afgelopen jaar druk bezig geweest met het vinden van alternatieven. Voor de drie iPhones van eind dit jaar wordt LG naar verluidt op grote schaal ingeschakeld. Samsung heeft dus niet meer de onderhandelingspositie van een jaar geleden.

Dit is dus wel voor Apple als Samsung slecht nieuws. De Koreaanse fabrikant is volgens The Investor in gesprek met verschillende grote Chinese smartphonefabrikanten. Door deals met die partijen te sluiten hoopt de techgigant de tegenvallende verkopen van de iPhone X te compenseren. Lees hier alles over de Samsung Galaxy S9.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters