iPhone X is de populairste smartphone ter wereld, maar wat zegt dat?

De realiteit is weerbarstig. Nieuws rondom de uitspraken en voorspellingen van analisten en onderzoekers scheppen soms een vertekend beeld. Een paar weken geleden leek het er nog op dat de iPhone X een ontzettende flop is. Apple plaatste immers minder bestellingen bij zijn leveranciers.

iPhone X aan de top

En nu, twee weken later? Nu staat de iPhone X bovenaan het lijstje van de meest verkochte smartphones. Niet alleen in Amerika, maar wereldwijd. Althans, als we de data van onderzoeksbureau Strategy Analytics moeten geloven. Het lijstje is gebaseerd op de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

Wereldwijd werden er in totaal 345 miljoen smartphones verkocht. Bovenaan het lijstje prijkt dus de iPhone X, met 16 miljoen verkochte units. De meest populaire Android smartphone is de Xiaomi Redmi 5A, een zeer succesvol budgetmodel dat een modern design en degelijke specs voor een zacht prijsje biedt.

iPhone x verkoopcijfers

In het Android-kamp staat de Samsung Galaxy S9 op de tweede plek. Dat is echter pas de zesde plek in het totaallijstje. Apple domineert namelijk de top. Alleen al de ondertussen een jaar oude iPhone 7 Plus werd in het eerste kwartaal meer verkocht dan de Samsung Galaxy S9 Plus.

Aan de andere kant hoef je daar geen conclusies op te baseren. De Samsung Galaxy S9 was niet het complete eerste kwartaal beschikbaar. Apple’s succes is in ieder geval meer verspreid dan vorig jaar. De iPhone X deelt nu de taart met de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Vorig jaar nam de iPhone 7 de bulk voor zijn rekening.

Overigens geeft Apple zelf nooit specifieke verkoopcijfers per model vrij. Neem dit soort nieuws dus met een korreltje zout. De afgelopen jaren bleek echter keer op keer dat dit soort overzichten vrij accuraat zijn. Apple verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar 52,2 miljoen toestellen. Dat is een groei van drie procent ten opzichte van vorig jaar.

Is Apple dan de markt aan het domineren? Ja en nee.

Vertekend beeld: Android domineert

Al die doemroepers zaten er dus behoorlijk naast. Aan de andere kant klopt het wel dat de iPhone X niet de verwachtingen heeft waargemaakt. Die waren echter torenhoog, en de daadwerkelijke cijfers wijzen alsnog op een succesnummer.

Apple iPhone X

Is Apple dan de markt aan het domineren? Ja en nee. Er zijn simpelweg veel meer verschillende Android smartphones dan iPhones. Alleen al Samsung brengt jaarlijks meer dan twintig nieuwe modellen uit. Meer dan tachtig procent van de markt wordt beslagen door Android toestellen.

Die bulk wordt echter verspreid over een flink aantal fabrikanten en modellen. Wanneer je dus naar de verkoopcijfers per toestel kijkt, dan krijg je een vrij incompleet beeld. Een ding is echter wel duidelijk: Apple hoeft zich nergens zorgen om te maken.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters