Apple ontslaat medewerker nadat vlog dochter over iPhone X viral ging

Vorige week toonde een kleine YouTuber de Apple Campus, inclusief een demonstratie van de iPhone X. Zonder toestemming van Apple, zo blijkt nu. De techgigant heeft de vader van het meisje per direct ontslagen.

Aan de slag met de iPhone X in vlog: reclamestunt?

Vorige week dook er een merkwaardige video op. Een relatief kleine YouTuber genaamd Brooke Peterson filmt dagelijks haar dag, in de vorm van vlogs. Naar school, nieuwe kleren kopen: je kent het verhaal. Maar opeens zat er wel een heel bijzondere activiteit tussen: Brooke ging op bezoek bij Apple, waar haar vader werk(te) als ingenieur.

Dat was al vreemd, gezien het ten strengste verboden is om op de Apple Campus te filmen. Het werd er echter alleen maar erger op: het meisje mocht uitgebreid aan de slag met de iPhone X van haar vader, terwijl het toestel nog niet officieel uitgekomen was.

Apple iPhone X hands-on

Haar vader, Ken Bauer, zat er ook zelf bij. Daardoor concludeerden velen dat het wel om een slimme marketingstunt moest gaan. Geen enkele medewerker zou toch zo dom zijn? En bovendien zeiden omstanders er ook niks van. Ook werden net iets te perfecte voorbeelden gedemonstreerd, zoals het afrekenen met Apple Pay.

Apple ontslaat vader van de YouTuber

Maar nee, het was geen geplande stunt. Dit weekend kwam namelijk het nieuws naar buiten dat Apple de vader van de YouTuber heeft ontslagen. Brooke heeft de video sindsdien verwijderd, maar de hands-on sessie was allang viral gegaan. Niet alleen is het verboden om bij Apple te filmen, ook zijn er dingen getoond die nog geheim waren.

Een notitie-app toonde namelijk mogelijke codenamen van toekomstige Apple-projecten. Het zijn details die maar een seconde in beeld waren, maar oplettende kijkers hoeven de video enkel op pauze te zetten om het over te nemen.

Apple iPhone X pre-order

Apple moest dus wel een voorbeeld stellen. Het meisje heeft een nieuwe video geplaatst, waarin ze uitlegt wat er gebeurd is. Volgens haar had ze geen abonnees toen ze de video publiceerde, en zag ze niet in wat de gevolgen zouden zijn.

Er moet een grens getrokken worden

Ze vat het zelf treffend samen: “Aan het einde van de dag maakt het niet uit hoe goed je als persoon bent als je bij Apple werkt. Als je een regel breekt, dan zijn ze allesbehalve tolerant.” Het internet lijkt het grotendeels met haar eens te zijn, waarbij vooral kritiek op Apple wordt geleverd. Dat is natuurlijk raar.

Het gaat hier niet om een gestolen zak chips, of een ander klein foutje. Dit is een toestel dat miljarden op moet gaan brengen. Natuurlijk hadden we de iPhone X allemaal al gezien, maar de codenamen van de toekomstige projecten niet. En zelfs dat maakt niet zo zeer het verschil: als Apple-ingenieur hoor je gewoon beter te weten. Dit was een domme fout, hoe je het ook bekijkt.

Natuurlijk kennen we niet alle details, maar het is duidelijk dat je als techgigant ergens een grens moet trekken. Apple heeft al jaren een speciaal team dat leaks binnen het bedrijf probeert tegen te gaan. Dat team bestaat onder andere uit voormalige topmedewerkers van de FBI. Een Chinese fabrieksmedewerker die een fotootje maakt is al dramatisch, een goedbetaalde ingenieur die op de Apple Campus de iPhone X demonstreert gaat heel wat stapjes verder.

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters