‘Apple kiest voor Nederlandse NFC-chipfabrikant’

Het lijkt er serieus op dat Apple in de nieuwe iPhone near field communication (NFC) opneemt. Waarschijnlijk maakt chipfabrikant NXP uit Eindhoven de grootste kans om de benodigde chips hiervoor te leveren.

Apple iPhone 6 concept
Bron: Martin Hajek

Dit denkt een analist van investeringsbank Morgan Stanley, Craig Hettenbach. Hij stelt dat Apple en NXP vorig jaar hiervoor al een akkoord hebben gesloten, meldt MacRumors. In het verleden was NXP al een leverancier voor de iPhone 5s. Het vermoeden is dus niet uit de lucht gegrepen.

“NXP bevindt zich in een goede positie om mee te werken aan Apple’s mobiele betaalsysteem”, schrijft Hettenbach aan investeerders. “Het bedrijf sloot in het vierde kwartaal van een licentieovereenkomst af met een klant, waarvan wij denken dat dat Apple is.”

“Een recente patentaanvraag van Apple onthult het mogelijke gebruik van NFC. NXP investeert sinds de licentieovereenkomst meer geld in hun onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling. Het bedrijf verwacht in de tweede helft van dit jaar geld te verdienen, wat overeenkomstig is met de lancering van de iPhone 6.”

Omzetstijging

De waarschijnlijke overeenkomst met Apple legt het Eindhovense NXP geen windeieren. De omzet stijgt dankzij de deal waarschijnlijk met ongeveer een kwart miljard dollar, wat omgerekend goed is voor zo’n 180 miljoen euro.

Apple zwoor het gebruik van NFC altijd af. Met de technologie is het onder andere mogelijk om te betalen zonder je portemonnee uit je broekzak te halen. Andere fabrikanten maken wel al gretig gebruik van NFC.

iPhone 6

De iPhone 6 komt waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar uit. Mogelijk al in augustus. Er komen – als de geruchten kloppen – twee varianten van de nieuwe iPhone uit. Een met een scherm van 4,7 inch, en een met een scherm van 5,5 inch. Die laatste gaat misschien de iPhone Air heten en moet een zeer dunne telefoon worden.

Eerder deze maand dook er al een gerucht op dat Apple een overeenkomst heeft gesloten met het Chinese China UnionPay. Hierdoor wordt het waarschijnlijk mogelijk om met nieuwe iPhone-toestellen in China mobiel te betalen op miljoenen verkooppunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Toussaint Jongen -

  "Apple zwoor het gebruik van NFC altijd af"

  Ze zworen ook het grote schermformaat af… Ze beginnen op steeds meer punten terug te krabbelen…

  1. Quasimodo -

   Met 16% marktaandeel kun je geen "standaarden" dicteren. Dus het is meer slikken ipv stikken. De minder charismatische maar strategische Cook doet wat hij goed acht voor het bedrijf zonder zijn persoonlijke voorkeur een rol te laten spelen, dit in tegenstelling tot wijlen Jobs.

 2. Dominick -

  Een kwart miljard!? Aangezien een NFC chipje nog geen euro kost, moeten er dan wel heel veel iPhones verkocht gaan worden lijkt me…

  1. Quasimodo -

   250 miljoen NFC chippies. Dan kunnen ze een jaartje of 3 vooruit. Neemt niet weg dat ze er plotseling wel erg veel vertrouwen in hebben.

Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Nieuwe Emoji iPhone

Voorproefje: deze nieuwe emoji komen later dit jaar naar je iPhone 😱🙊 lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Telecomawards

Deze onmisbare features hebben Android en iOS (nog) niet van elkaar gejat lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters