'Apple komt met 200-dollar iPhone om marktaandeel van Android terug te winnen'

Apple is al een tijdlang marktaandeel aan het verliezen aan Android, en zou dat terug willen winnen door een hele goedkope iPhone te lanceren. Dit tweehonderd-dollar toestel, zoals het al is gedoopt, zou de concurrentie aan moeten gaan met de vele goedkope Androidtelefoons.

Apple iPhone 5 hoofdfoto

Tot nu toe keek Apple altijd neer op de lagere marktsegmenten. De iPhone belichaamt het topsegment en daar is de prijs ook naar. Maar als het bedrijf marktaandeel van Android wil terugwinnen, zal er wat goedkoops op de markt moeten komen. En dat is volgens analist Gene Munster van Piper Jaffray wat Apple van plan is.

Door alleen peperdure superphones op de markt te brengen, mist Apple de boot in landen als China en India waar de iPhone voor veel consumenten domweg onbetaalbaar is, beredeneert deze analist. De inkomens zijn er te laag om een iPhone van aan te kunnen schaffen, en subsidies van telco’s zijn er lager of afwezig.

De analist meldt verder dat de verkoop van gadgets op zich prima verloopt voor Apple: het bedrijf maakt reusachtige winsten op elke iPhone en kan daar nog wel even mee doorgaan. Maar het verlies aan marktaandeel heeft op den duur wel gevolgen voor iOS als ecosysteem. Als hele werelddelen een witte vlek vormen op de iOS-kaart, zullen app-ontwikkelaars overstappen op Android of andere platforms waar goedkopere telefoons voor worden uitgebracht. De App Store dreigt zo een marginale winkel te worden.

Apple heeft iets dergelijks al eens meegemaakt op de computermarkt in de jaren negentig. De Mac was een geweldig apparaat, maar voor velen te duur en Windows won het op de desktopcomputer. In de smartphonemarkt heeft Apple altijd een voorsprong gehad die goed is benut, maar concurrenten als Samsung zitten de fabrikant op de hielen en verkopen telefoons die zich hardware- en softwarematig met de veel duurdere iPhone kunnen meten.

Het verlies van marktaandeel aan Android moet Apple dus zorgen baren. Maar door een goedkopere iPhone uit te brengen kan de producent de zaken weer keren, aldus de analist. Dan moet Apple alleen een wat lagere winstmarge voor lief nemen dan nu. In 2014 komt Apple volgens de geruchten met zo’n telefoon, die simlockvrij wordt verkocht en maar tweehonderd dollar gaat kosten. Als Apple hier een boel van verkoopt, ook in de ontwikkelingslanden, is iOS weer marktaandeel aan het terugwinnen van Android maar daalt de winstmarge aanvankelijk wel een heel stuk.

Bron: Business Insider

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters