'Apple komt met 200-dollar iPhone om marktaandeel van Android terug te winnen'

Apple is al een tijdlang marktaandeel aan het verliezen aan Android, en zou dat terug willen winnen door een hele goedkope iPhone te lanceren. Dit tweehonderd-dollar toestel, zoals het al is gedoopt, zou de concurrentie aan moeten gaan met de vele goedkope Androidtelefoons.

Apple iPhone 5 hoofdfoto

Tot nu toe keek Apple altijd neer op de lagere marktsegmenten. De iPhone belichaamt het topsegment en daar is de prijs ook naar. Maar als het bedrijf marktaandeel van Android wil terugwinnen, zal er wat goedkoops op de markt moeten komen. En dat is volgens analist Gene Munster van Piper Jaffray wat Apple van plan is.

Door alleen peperdure superphones op de markt te brengen, mist Apple de boot in landen als China en India waar de iPhone voor veel consumenten domweg onbetaalbaar is, beredeneert deze analist. De inkomens zijn er te laag om een iPhone van aan te kunnen schaffen, en subsidies van telco’s zijn er lager of afwezig.

De analist meldt verder dat de verkoop van gadgets op zich prima verloopt voor Apple: het bedrijf maakt reusachtige winsten op elke iPhone en kan daar nog wel even mee doorgaan. Maar het verlies aan marktaandeel heeft op den duur wel gevolgen voor iOS als ecosysteem. Als hele werelddelen een witte vlek vormen op de iOS-kaart, zullen app-ontwikkelaars overstappen op Android of andere platforms waar goedkopere telefoons voor worden uitgebracht. De App Store dreigt zo een marginale winkel te worden.

Apple heeft iets dergelijks al eens meegemaakt op de computermarkt in de jaren negentig. De Mac was een geweldig apparaat, maar voor velen te duur en Windows won het op de desktopcomputer. In de smartphonemarkt heeft Apple altijd een voorsprong gehad die goed is benut, maar concurrenten als Samsung zitten de fabrikant op de hielen en verkopen telefoons die zich hardware- en softwarematig met de veel duurdere iPhone kunnen meten.

Het verlies van marktaandeel aan Android moet Apple dus zorgen baren. Maar door een goedkopere iPhone uit te brengen kan de producent de zaken weer keren, aldus de analist. Dan moet Apple alleen een wat lagere winstmarge voor lief nemen dan nu. In 2014 komt Apple volgens de geruchten met zo’n telefoon, die simlockvrij wordt verkocht en maar tweehonderd dollar gaat kosten. Als Apple hier een boel van verkoopt, ook in de ontwikkelingslanden, is iOS weer marktaandeel aan het terugwinnen van Android maar daalt de winstmarge aanvankelijk wel een heel stuk.

Bron: Business Insider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Lennart09 -

  Ik vind Apple wel heel erg veranderen, van de revolutionaire ontwikkelingen en het uitvinden van de nieuwste trends naar het volgen van de concurrentie. Dan rest de vraag: hebben ze een andere keuze dan dit te doen? En in 2014 pas? Wie weet wat er dan allemaal veranderd is op smartphone gebied, aangezien Samsung volgend jaar al met flexibele schermen wilt komen (correct me if im wrong). Ik ben benieuwd!

  1. Thomas18GT -

   En dat vind je omdat een analist zegt dat Apple (het bedrijf dat nooit met budgetmodellen komt) dat nu wel zou doen? Ik zeg dat er geen budget iPhone komt (of ja, dat zijn de oudere modellen). Apple heeft in alles (behalve de tablet) een (veel) lager marktaandeel en toch meer winst.

   "Tot nu toe keek Apple altijd neer op de lagere marktsegmenten."
   En nou niet meer? Omdat een analistje iets zegt? Komop zeg, wat een journalistiek.

 2. Eddddd -

  Natuurlijk, ALLE iPhonegebruikers dachten dat……

  En alle Androidgebruikers zijn natuurlijk slimme, sociale en nette mensen….

  Misschien die koptelefoon maar eens afzetten en wat meer in de wereld rondkijken voordat je de uitspraak (of is het gewoon verzonnen?) van een eenling representatief laat zijn voor alle (tientallen miljoenen) gebruikers van een bepaald apparaatje.

  Wat is je volgende redenatie? Als je iPhone gebruiker ziet met groene sokken, hebben alle iPhone gebruikers dus groene sokken?

  1. Danny Mestriner -

   heb je mij het woordje "alle" zien gebruiken? 🙂 Misschien eerst maar eens wat beter in de wereld rondkijken (lezen) voordat je zo'n aggressief antwoord plaatst.

  2. Mitchel Volkering -

   Helemaal mee eens, het grappige is wel dat vele Android gebruikers doelen op Apple en haar manier van werken. Op elke hoekje en gaatje zit een patent, dit zou innovatie tegen kunnen houden voor fabrikanten die Android toestellen willen maken. Zoals Hans Sibbel (Lebbis) zegt, Apple gebruikt het smoesje dat tablets te veel op de iPad lijken. Maar feit blijft, jammer voor Apple maar toch, ook de iPad is een tablet. Het is dus niet zo gek dat andere tablets op de iPad lijken want het zijn tablets. Er zijn ook geen auto's die lijken op bomen…

   Das mijn mening, misschien geen antwoord op jouw vraag. Maar wel hoe ik het zie.

 3. Danny Mestriner -

  Weet je nog toen Instagram naar Android kwam en dat iPhone gebruikers zeikten dat ze niet willen zien wat arme mensen eten? Ben benieuwd wat dan de reactie gaat zijn als Apple daadwerkelijk goedkope iPhones gaat aanbieden.

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Samsung Galaxy Note 8 camera

Met deze vijf smartphones maak je de mooiste foto’s lees verder

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters