Apple kondigt iOS 5 aan

Apple heeft vandaag tijdens de WWDC de volgende versie van iOS aangekondigd. De hoofdpunten: iMessage, betere Twitter-integratie en notificaties.

Apple iOS 5

iOS 5 heeft meer dan 1500 nieuwe API’s en 200 nieuwe features voor gebruikers.

De eerste belangrijke feature is een notificatiecentrum. Daar kunnen applicaties notificaties afgeven, die allemaal op een speciale pagina terecht komen. Ook in het lockscreen kunnen nu meer notificaties terecht komen. Vanuit die notificaties kun je direct naar de bijbehorende app gaan. Notificaties kun je tevoorschijn halen door de statusbalk naar beneden te trekken, zoals we dat ook van andere OS’en kennen.

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Een andere nieuwe feature is newsstand, waar je je favoriete tijdschriften kunt lezen. In de App Store zal je een speciaal hoekje voor tijdschriften krijgen en die komen vervolgens in iBooks terecht. Tijdschriften worden automatisch geüpdatet als je een abonnement hebt, dus heb je altijd de laatste uitgave bij de hand.

Zoals verwacht komt er ook Twitter-integratie. In de instellingen kun je één keer inloggen en vervolgens is Twitter overal beschikbaar. Bijvoorbeeld bij je foto’s, of vanuit de browser.

En die browser is de meest gebruikte browser van alle smartphones, als we Apple mogen geloven. iPhone gebruikers browsen ruim twee keer zoveel als consumenten met een Android-telefoon. Maar Apple is nog niet tevreden en voegt daarom nieuwe functies toe aan Safari. Zo kun je pagina’s direct mailen en wordt je reading list gesynchroniseerd tussen je iPhone en je iPad. Ook tabbladen worden beter geïntegreerd in de nieuwe browser en sommige meerdelige pagina’s kunnen door Safari aan elkaar geregen worden waardoor je niet hoeft door te klikken.

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Een nieuwe app die Apple heeft toegevoegd is reminders, een soort veredeld to-do-lijstje.

Ook de camera gaat op de schop. Er komt een snelkoppeling in het lockscreen en je kunt de volumetoets van je toestel gebruiken als sluitertoets. Zoomen gaat via een pinch-beweging en de touchfocus wordt uitgebreid met een functie waardoor je de focus op slot kunt zetten. Daarnaast wordt er een fotobewerkingsprogramma meegeleverd.

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

De mailapplicatie heeft ook een aantal verbeteringen gekregen. Zo kun je de tekst uitgebreider opmaken, kun je adressen verslepen van bijvoorbeeld je CC naar je BCC en kun je berichten nu een vlaggetje geven. En het wordt mogelijk om je hele mailbox door te zoeken. Op de iPad wordt het daarnaast mogelijk om naar je inbox te gaan met een swipe-beweging. En je kunt zaken opzoeken in het woordenboek, wat overigens door het hele OS kan vanaf nu.

Een andere nieuwe functie speciaal voor de iPad is een toetsenbord dat je kunt opsplitsen. Net zoals we dat bij Windows 8 gezien hebben, heb je dan bij beide duimen een blokje wat het typen een stuk makkelijker moet maken.

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5 presentatie

Een functie die met veel gejuich zal worden ontvangen is PC Free. Dat is een mooie naam voor de mogelijkheid om alles draadloos te doen. Je hoeft je iPhone niet meer te activeren via de PC en updaten hoeft niet meer via iTunes, dat kan vanaf iOS 5 gewoon draadloos.

Het Game Center krijgt een nieuwe functie waarmee turn-based-games mogelijk gemaakt worden en het spelen dus nog sociale wordt. En ook kun je in het Game Center nu foto’s toevoegen en een kijkje nemen bij de vrienden van je vrienden.

Verder komt Apple met een WhatsApp concurrent genaamd iMessage, die het mogelijk maakt om tussen verschillende iOS-gebruikers te chatten. Gratis en over het 3G-netwerk uiteraard. De chats worden gesynchroniseerd tussen je iPad en iPhone en zijn beveiligd.

Een andere nieuwe functie is de mogelijkheid om je iPad 2 draadloos naar de TV te streamen, zonder dat het beeld je iPad verlaat. En er zijn een aantal veranderingen voor ontwikkelaars natuurlijk.

iOS 5 is nu beschikbaar voor ontwikkelaars en zal deze herfst naar de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2 en iPod Touch komen. Een overzicht met video’s van alle nieuwe functionaliteiten is hier te vinden.

Apple iOS 5 presentatie

 

Apple iOS 5 presentatie

 

Apple iOS 5 presentatie

 

iOS 5

 

Bron: This is my next

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. dawz -

  Waarom is iedereen ineens zo lyrisch over een duf iCloudje waar je draadloos wat dingen kan versturen. Manmanman, het zou tijd worden dat je eens wat kan versturen met die iPhone. Ik kon op mijn Nokia 7250 al filmpjes, muziek etc versturen. Via bluetooth. Dat was standaard, net zo standaard als dat je nu 3g en wifi hebt..

 2. BSMBSE -

  Maar Daann0, Je beodelt met de lancering van de iphone 5 hetzelfde als de 4s toch? Want als deze uitkomt in juli/augustus vind het wachten nog wel waard.

  en Bahri, neem tijdelijk een simonly abbo, scheelt je een hoop kosten waardoor je straks een extratje hebt voor de iphone..;)

  1. Danijel -

   Idd, de volgende versie zeg maar. Ik denk dat hij later zal komen aangezien de aankondiging dus uitgesteld is. De vorige werden allemaal in juni bekend gemaakt.. En Apple lijkt dat nu over te slaan.

 3. Peter -

  iMessage is grote onzin.
  Is bestaande functionaliteit van app-makers zoals WhatsApp.
  En WhatsApp werkt over de diverse operating systemen, zoals Symbian, Blackberry, Android en iOS.
  Niet iedereen heeft een iPhone, en ik wil geen 5 verschillende chat programma's op mijn telefoon.

  Echt nutteloos!!!

   1. Dominick -

    Maar toen was Whatsapp er nog niet.

    Ik vind het ook raar, maar zo zit de wereld nou eenmaal in elkaar 🙁

   2. Peter -

    Precies, Blackberry heeft ping, maar dat werkt alleen met blackberry toestellen.
    Dat is nu net het mooie van WhatsApp, dat het niet uit maakt welk operating systeem je hebt, iedereen kan het gebruiken.
    Zij hebben het idee van ping verbeterd.
    Apple komt nu met iMessage wat minder kan dan WhatsApp :S:(:S

 4. MiAmRA -

  IoS 5 heeft een paar leuke extra's maar het is iig niet groots. Ben wel blij het nieuwe notificatie systeem, ook al is het gekopieerd van Android toch is dit wel imo de beste manier om notificaties binnen te krijgen dus aan de hand van een soort balk onderin of bovenaan.

  Ik vind iCould toch wat interessanter, Apple heeft het op een goede manier 'des Apples' gepresenteerd en ik ben van mening dat dit een belangrijke stap in het ecosysteem van iOS. Nog een extra stap om gebruikers meer iOS producten te laten waarop je probleemloos en bijna zonder moeite je producten op kunt zetten.

 5. Bahri -

  Nu weet ik echt niet meer wat te doen , Mijn abbonement van mijn desire is al 2 maanden verlopen en ik ben aan een nieuw toestel toe….. Wacht al met smacht meer als 2 maanden op de geruchten van de nieuwe Iphone ….en nu is het nog steeds een gerucht wat maanden kan duren….
  Apple's WWDC was voor mij een teleurstelling…Nu zul je net zien als ik een ander toestel neem ( galaxy S2 of htc sensation ) dat de iphone 4s wordt gelanceerd.
  Zit ik weer vast aan een abbonement van 1 jaar …klote klote..Iphone 4 nemen …weet niet of het verstandig is …daar is het toestel te duur voor…
  Ik wil wel nog een paar weken wachten op evt een spontane lancering van de Iphone 4s…maar geen maanden dat zou weer zonde zijn van mijn abbonement die inmiddels doortelt …
  Pfffff …. ik weet het echt niet meer …kolere kolere

  1. Apple -

   iPhone 5 (of 4s) wordt pas in augustus gepresenteerd.
   Nu iOS 5 al bekend is is alleen de hardware nog een vraagteken. Volgens de geruchten

   1. zelfde formaat
   2. wel groter scherm
   3. 8 megapixel
   4. camera flash
   5 dual core arm (zelfde als in de iPad 2)

   Niet spectaculair. Dat zou de volgende iPhone zijn.

  1. Robert -

   Of ze nu door de hond (whatsapp) of kat (iMessage) gebeten wordt. Ze voelen het in hun zakken ;).
   Wat heb je trouwens aan iMessage? niet iedereen die je kent heeft een iPhone.

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Modern Combat 5

De vijf beste iPhone shooters met 3D Touch lees verder

Telegram vs. Whatsapp

Vijf redenen waarom Telegram beter is dan Whatsapp lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters