Apple kondigt iOS 5 aan

Apple heeft vandaag tijdens de WWDC de volgende versie van iOS aangekondigd. De hoofdpunten: iMessage, betere Twitter-integratie en notificaties.

Apple iOS 5

iOS 5 heeft meer dan 1500 nieuwe API’s en 200 nieuwe features voor gebruikers.

De eerste belangrijke feature is een notificatiecentrum. Daar kunnen applicaties notificaties afgeven, die allemaal op een speciale pagina terecht komen. Ook in het lockscreen kunnen nu meer notificaties terecht komen. Vanuit die notificaties kun je direct naar de bijbehorende app gaan. Notificaties kun je tevoorschijn halen door de statusbalk naar beneden te trekken, zoals we dat ook van andere OS’en kennen.

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Een andere nieuwe feature is newsstand, waar je je favoriete tijdschriften kunt lezen. In de App Store zal je een speciaal hoekje voor tijdschriften krijgen en die komen vervolgens in iBooks terecht. Tijdschriften worden automatisch geüpdatet als je een abonnement hebt, dus heb je altijd de laatste uitgave bij de hand.

Zoals verwacht komt er ook Twitter-integratie. In de instellingen kun je één keer inloggen en vervolgens is Twitter overal beschikbaar. Bijvoorbeeld bij je foto’s, of vanuit de browser.

En die browser is de meest gebruikte browser van alle smartphones, als we Apple mogen geloven. iPhone gebruikers browsen ruim twee keer zoveel als consumenten met een Android-telefoon. Maar Apple is nog niet tevreden en voegt daarom nieuwe functies toe aan Safari. Zo kun je pagina’s direct mailen en wordt je reading list gesynchroniseerd tussen je iPhone en je iPad. Ook tabbladen worden beter geïntegreerd in de nieuwe browser en sommige meerdelige pagina’s kunnen door Safari aan elkaar geregen worden waardoor je niet hoeft door te klikken.

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Een nieuwe app die Apple heeft toegevoegd is reminders, een soort veredeld to-do-lijstje.

Ook de camera gaat op de schop. Er komt een snelkoppeling in het lockscreen en je kunt de volumetoets van je toestel gebruiken als sluitertoets. Zoomen gaat via een pinch-beweging en de touchfocus wordt uitgebreid met een functie waardoor je de focus op slot kunt zetten. Daarnaast wordt er een fotobewerkingsprogramma meegeleverd.

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

De mailapplicatie heeft ook een aantal verbeteringen gekregen. Zo kun je de tekst uitgebreider opmaken, kun je adressen verslepen van bijvoorbeeld je CC naar je BCC en kun je berichten nu een vlaggetje geven. En het wordt mogelijk om je hele mailbox door te zoeken. Op de iPad wordt het daarnaast mogelijk om naar je inbox te gaan met een swipe-beweging. En je kunt zaken opzoeken in het woordenboek, wat overigens door het hele OS kan vanaf nu.

Een andere nieuwe functie speciaal voor de iPad is een toetsenbord dat je kunt opsplitsen. Net zoals we dat bij Windows 8 gezien hebben, heb je dan bij beide duimen een blokje wat het typen een stuk makkelijker moet maken.

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5

 

Apple iOS 5 presentatie

Een functie die met veel gejuich zal worden ontvangen is PC Free. Dat is een mooie naam voor de mogelijkheid om alles draadloos te doen. Je hoeft je iPhone niet meer te activeren via de PC en updaten hoeft niet meer via iTunes, dat kan vanaf iOS 5 gewoon draadloos.

Het Game Center krijgt een nieuwe functie waarmee turn-based-games mogelijk gemaakt worden en het spelen dus nog sociale wordt. En ook kun je in het Game Center nu foto’s toevoegen en een kijkje nemen bij de vrienden van je vrienden.

Verder komt Apple met een WhatsApp concurrent genaamd iMessage, die het mogelijk maakt om tussen verschillende iOS-gebruikers te chatten. Gratis en over het 3G-netwerk uiteraard. De chats worden gesynchroniseerd tussen je iPad en iPhone en zijn beveiligd.

Een andere nieuwe functie is de mogelijkheid om je iPad 2 draadloos naar de TV te streamen, zonder dat het beeld je iPad verlaat. En er zijn een aantal veranderingen voor ontwikkelaars natuurlijk.

iOS 5 is nu beschikbaar voor ontwikkelaars en zal deze herfst naar de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2 en iPod Touch komen. Een overzicht met video’s van alle nieuwe functionaliteiten is hier te vinden.

Apple iOS 5 presentatie

 

Apple iOS 5 presentatie

 

Apple iOS 5 presentatie

 

iOS 5

 

Bron: This is my next

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters