Apple kondigt iPhone 5S aan

Apple heeft zojuist haar nieuwe high-end smartphone getoond op een persevenement op haar campus in Cupertino. De iPhone 5S is voorzien van vingerafdrukherkenning en betere specificaties dan het model van vorig jaar. Volgens Apple is de A7 CPU van de iPhone 5S de eerste mobiele processor die de 64-bits architectuur ondersteunt. Naast de traditionele zwarte en witte uitvoeringen zal de iPhone 5S ook beschikbaar zijn in een gouden variant. Het toestel zal later deze maand wereldwijd in de winkels liggen.

Apple kondigt iPhone 5S aan hero

Zoals verwacht is de belangrijkste verandering aan de iPhone 5S de vingerafdrukscanner. De scanner, die verwerkt zit in de Home-knop onder het scherm, kan eenvoudig herkennen of de persoon die de telefoon wil gebruiken gemachtigd is om de telefoon te ontgrendelen. Apple noemt dit Touch ID en het richt zich vooral op mensen die niet willen nadenken over het vrijgeven van hun telefoon. Men hoeft alleen de home-knop aan te raken om het toestel al vrij te geven. Mocht het niet meer werken, dan kan middels de Apple ID alsnog de telefoon worden ontgrendeld. Ook wordt het mogelijk om middels Touch ID applicaties te kopen in bijvoorbeeld de applicatiewinkel van Apple.

Naast de biometrische beveiliging heeft de iPhone 5S ook betere specificaties meegekregen. Zo is de telefoon voorzien van een 64-bit A7 processor van Apple, die tot 30% betere prestaties zou leveren. Dit is volgens Apple de eerste smartphone die op 64-bit draait. Heel iOS7 en alle applicaties van Apple zelf zijn herschreven voor de nieuwe 64-bits architectuur.

De A7 processor zal ook OpenGL ES 3.0 ondersteunen. Apple demonstreerde de nieuwe grafische mogelijkheden van de 5S met een live demo van Infinity Blade III, dat tegelijk met de iPhone 5S uit zal komen. Naast de A7 processor krijgt de iPhone 5S ook een M7 processor. Dit is een co-processor die naast de CPU zal draaien om bewegingen sneller te kunnen registreren, dit ten behoeve van fitness- en gezondheids-apps.

Apple iPhone 5S Touch ID 
Apple iPhone 5S Touch ID 
Apple iPhone 5S Touch ID 
Apple iPhone 5S Touch ID 
Apple iPhone 5S Touch ID 
Apple iPhone 5S Touch ID 
Apple iPhone 5S Touch ID 
Apple iPhone 5S A7 

Zoals we gewend zijn van Apple heeft ook de camera een kleine update gekregen met deze S versie. De niewue camera heeft een aperture van f/2.2 voor verbeterde lichtopbrengst. De flitser op de achterkant van het toestel zit achter twee verschillende kleuren filters. De telefoon kan de gele en de witte filters combineren en kiezen uit meer dan duizend unieke combinaties om zo de kleur van de flits aan te passen op het omgevingslicht. Apple noemt dit ‘true tone flash’. Ook kan de iPhone 5S met zijn ‘burst-mode’ tientallen foto’s in een fractie van een seconde schieten zodat de gebruiker beste foto kan uitkiezen. Qua videomogelijkheden heeft Apple de 5S voorzien van de mogelijkheid om 120 frames per seconde op de 720p resolutie te filmen. Door de hoge framerate kunnen mooiere slow-motion shots gemaakt worden.

De iPhone 5S wordt geleverd met iOS7. De laatste versie van Apple’s eigen besturingssysteem werd afgelopen Juni al gepresenteerd op de WWDC en wist te verrassen met zijn nieuwe uiterlijk. Met de zevende versie van de software geeft Apple het uiterlijk voor het eerst een grondige make-over. Met het nieuwe uiterlijk maakt Apple minder gebruik van visuele effecten als schaduwen en texturen en meer van een kleurrijke en vlakke designtaal. Daarnaast zitten er in de nieuwe versie enkele aanpassingen die de software gebruiksvriendelijker maken. Het Notification Center is overzichtelijker gemaakt en het nieuwe Control Center biedt versnelde toegang tot functies als de muziekspeler, flashlight, camera en instellingen als de helderheid en de Airplane modus.

Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 

Net als bij voorgaande ‘S’-versies behoudt de iPhone 5S dezelfde behuizing als de iPhone 5. Het toestel is niet dunner of lichter maar wordt wel geleverd in een nieuwe kleur. Hoewel de iPhone al sinds de release van de iPhone 3G in 2008 alleen wordt geleverd in zwart of wit, krijgt de 5S er een derde optie bij met het champagne-kleurige model. Deze gouden variant is beschikbaar voor alle iPhone 5S varianten in alle landen waar de telefoon verkocht wordt. Het toestel is beschikbaar vanaf 20 september in Amerika verkrijgbaar en zal even veel gaan kosten als de huidige iPhone 5. Het 16GB model zal dus een adviesprijs van 679 euro mee gaan krijgen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Apple iPhone 5S 
Bron: The Verge
Render Google Pixel 3 XL Phone Designer

Dit is de Pixel 3 XL in verschillende kleurtjes lees verder

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoken lees verder

iPhone X Plus resolutie

iOS 12 verklapt mogelijk details iPhone X Plus lees verder

Blackberry KEY2

Blackberry KEY2 officieel gelanceerd: eerste Blackberry met dubbele camera lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters