Apple lanceert iOS 8 tijdens WWDC 2014

Apple heeft tijdens zijn jaarlijkse WWDC conferentie een nieuwe versie van iOS aangekondigd. Daarnaast kwam Apple met een nieuwe versie van OS X, waarin een aantal verbeterde integratie-opties voor je smartphone zitten.

Yosemite, zoals de nieuwe versie van OS X heet, maakt integratie met iOS op een aantal manieren mogelijk. Via een functie die Apple Continuity noemt, kun je werk van je smartphone of tablet automatisch naar je Mac overbrengen, of andersom. Daarnaast kun je met Continuity je sms’jes en telefoongesprekken via je Mac ontvangen en versturen.

Apple iOS 8 iPhoto

De nieuwe versie van iOS, versie 8, wordt door Apple getypeerd als een gigantische update. Dat geldt vooral voor ontwikkelaars: die hebben er veel nieuwe functies bijgekregen. Voor eindgebruikers is de update wat minder groot, hoewel gebruikers natuurlijk ook profijt gaan hebben van de verbeterde ontwikkelaarsopties.

Eindgebruikers zullen de updates vooral merken in vernieuwde systeemapplicaties. iMessage heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid gekregen uitgebreide groepsgesprekken te voeren en spraakberichten te versturen. iPhoto is geüpdatet om bestanden automatisch te synchroniseren tussen iOS-apparaten en heeft meer bewerkingsopties gekregen. Ook Siri is van een update voorzien en kan nu opgestart worden door ‘Hey Siri’ te zeggen. Daarnaast zijn er 22 nieuwe talen toegevoegd en is Shazam-integratie aanwezig. Spotlight heeft integratie gekregen met meer bronnen waar de app in kan zoeken.

iOS 8 HealthKit

Ook zijn er een aantal nieuwe standaardapps. Zo levert Apple nu standaard HealthKit mee, een soort gezondheids-dashboard. Daar kun je bijvoorbeeld je slaap, calorie-verbranding en hartslag bijhouden, al dan niet in combinatie met speciale accessoires. iCloud Drive is een nieuwe cloudopslag van Apple waar je alle soorten bestanden kunt bewerken.

Op interface-gebied zijn wat kleine aanpassingen gedaan. Notificaties zijn nu bijvoorbeeld interactief, zodat je een sms’je bijvoorbeeld direct kunt beantwoorden. Daarnaast zijn er nieuwe snelkoppelingen naar personen waar je vaak contact mee hebt. Apple heeft verder gezorgd voor betere beveiligingsfuncties in iOS 8. Zo kun je persoonlijke zaken als je mail, contacten en agenda nu met een apart wachtwoord beveiligen.

iOS 8 Family Share

Het toetsenbord van iOS zelf is vernieuwd met de functie Quicktype. Quicktype is een vernieuwde tekstvoorspelling, die let op de context van de getypte tekst. Zo zal Quicktype bijvoorbeeld andere suggesties geven als je een berichtje naar een van je vrienden stuurt dan als je je baas sms’t. Daarnaast is het nu mogelijk om 3rd party toetsenborden te installeren, waardoor je bijvoorbeeld Swype-achtige toetsenborden op je iPhone kunt zetten.

De App Store, die volgens Apple inmiddels 1,2 miljoen applicaties bevat, heeft ook een aantal updates gekregen. Apple heeft wat nieuwe zoekmogelijkheden toegevoegd en heeft het previewen van een app mogelijk gemaakt. Daarnaast kun je nu ‘app bundles’ kopen: pakketjes met meerdere applicaties. Via Family Share kun je aankopen delen met je gezin tot zes personen. Dat geldt overigens ook voor multimedia-aankopen en bijvoorbeeld agenda’s.

Met HomeKit zet Apple een eerste stap in de markt van home automation. Daarmee kun je apparaten thuis besturen via je iOS apparaat. Lichten, deuren, thermostaten en sloten kunnen bijvoorbeeld bediend worden. Daarbij is Siri geïntegreerd en dus kun je je huis via spraak bedienen.

“Derde partijen kunnen nu widgets bouwen voor het notificatiecentrum.”

De grootste veranderingen zitten echter aan de ontwikkelaars-kant. Zo is het testen van applicaties makkelijker geworden doordat TestFlight ingebouwd is in iOS 8 en zijn er 4000 nieuwe API’s beschikbaar. Daarmee worden enkele belangrijke functies ontsloten, zoals het bouwen van extensies voor andere apps en het gebruik van Touch ID. Daarnaast kunnen derde partijen nu widgets bouwen voor het notificatiecentrum.

Apple heeft verder met Metal de hardware van iOS-apparaten beter ontsloten voor ontwikkelaars, zodat vooral games sneller kunnen draaien. SpriteKit, een engine om eenvoudige 2D-games mee te bouwen, is nu uitgebreid naar 3D onder de noemer SceneKit. Daarnaast stelt Apple een nieuwe programmeertaal voor: Swift. Swift moet het programmeren van applicaties makkelijker maken en levert volgens Apple erg snelle prestaties.

iOS 8 is vanaf nu beschikbaar voor ontwikkelaars. De release naar het grote publiek volgt later dit jaar in de herfst, waarschijnlijk samen met de komst van een nieuwe iPhone. De nieuwe iOS-versie zal voor alle iOS-apparaten vanaf de iPhone 4s en iPad 2 beschikbaar zijn. Ook de 5e generatie iPod Touch zal voorzien worden van iOS 8.

Bron: Apple

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters