Apple maakt de iPad 3 bekend – Update

Apple heeft de langverwachte iPad 3, door Apple hernoemd naar The new iPad, tijdens een persconferentie in Amerika bekend gemaakt. Het nieuwe apparaat heeft nagenoeg de zelfde afmetingen als zijn voorganger en beschikt over LTE en een hogere resolutie op het 9.7-inch touchscreen.

Geruchten over een nieuwe iPad doen al maanden de ronde. Al tijden ging men er vanuit dat de nieuwe iPad de beschikking over een zogenaamd Retina-display zou gaan krijgen. Ook 4G-internet hoorde tot de verwachtingen. Beide verwachtingen blijken uitgekomen te zijn. Eerder op de avond heeft Apple namelijk tijdens een aangekondigde persconferentie de derde generatie iPad kenbaar gemaakt. Volgens Apple zijn er in het afgelopen kwartaal meer dan 15.5 miljoen iPads verkocht wereldwijd. Met de nieuwe variant gaat Apple er vanuit dat dit aantal nog eens verbroken zal gaan worden.

De nieuwe iPad 3, oftewel The new iPad zoals Apple hem voortaan noemt, beschikt volgens Apple over het nieuwe Retina-touchscreen dat een extra hoge resolutie heeft mee gekregen net als de iPhone 4. Het scherm van de tablet meet 9.7-inch en een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Het scherm heeft 264 pixels per inch en kan in 1080p video’s afspelen. Qua vormgeving lijkt de nieuwe iPad exact op zijn voorganger, de iPad 2. De nieuwe tablet is alleen iets dikker geworden, 9.4mm dik. Dit heeft te maken met het nieuwe scherm en de nieuwe processor die in de iPad zit.

De nieuwe iPad 3 beschikt over de Apple A5X-chipset. Deze door Apple zelf gemaakte chip heeft twee cores voor de rekenkracht en vier cores voor het grafische gedeelte. Deze nieuwe chip was al eerder uitgelekt en laat vooral veel grafische verbeteringen zien. De gebruikte GPU is hoogstwaarschijnlijk de PowerVR SGX543MP4. De tablet kan haar werk zowel over 3G als 4G doen, al zal in Europa alleen de 3G variant uit gaan komen. Wel ondersteunt de tablet HSDPA+ dat downloadsnelheiden tot 42Mbps kan bereiken.

Apple iPad 3

 

Apple iPad 3

 

Apple iPad 3

 

Apple iPad 3

 

Een ander opzienbarend stukje techniek van Apple is de nieuwe iSight-camera. Deze camera heeft een resolutie van vijf megapixels en een paar filters waardoor hij volgens Apple goede foto’s kan maken. Ook kunnen er video’s gemaakt worden in 1080p HD-resolutie en heeft de camera ook auto focus en facedetection. Ook zit er een camera aan de voorkant van de tablet om mee te videobellen.

De nieuwe iPad 3 is gelijk voorzien van iOS 5.1 dat vandaag tevens door Apple CEO Tim Cook bekend is gemaakt. De update van het OS geeft Siri extra functionaliteit en heeft de dame meer talen laten leren, waaronder Japans. De update is gelijk te downloaden middels een draadloze OTA-update voor de iPad, iPhone en iPod Touch. Overigens zal Siri alleen op de iPhone 4S werken. De iPad 3 ondersteunt Siri dus niet.

Wel heeft Apple in iOS 5.1 de optie toegevoegd om teksten in te spreken op de iPad 3. Je kunt de tekst uitspreken als je de functie geactiveerd hebt en de iPad zorgt er vervolgens voor dat de tekst automatisch op het scherm verschijnt. Jammer genoeg ondersteunt de software nog niet de Nederlandse taal. De fabrikant heeft gelijk haar eigen iWork-applicaties voorzien van een update om zo gebruik te kunnen maken van de hoge resolutie van het iPad 3-scherm. Ook Garageband is geüpdate door Apple waarbij er nu gezamenlijk via Wifi muziek gemaakt kan worden op twee iPads. Tot slot heeft Apple ook iMovie klaar gemaakt voor haar nieuwe tablet en nieuwe functionaliteiten toegevoegd om 1080p video’s te bewerken op de iPad 3.

Apple heeft voor het eerst ook iPhoto geïntroduceerd voor de iPad. Met iPhoto kun je foto’s bewerken en verbeteren, aldus de fabrikant. Je kunt een foto inkleuren, motieven toevoegen en een foto uitsnijden. Ook kun je een photo journal maken, een soort dagboek met foto’s. De gehele applicatie ondersteunt multitouch input en kan zo ook gebruikt worden om foto’s nog verder te verfraaien. De nieuwe app zal binnenkort in de App Store van Apple verkrijgbaar zijn en net geen 5 euro kosten.

Apple iPad 3

 

De Apple iPad 3 moet 479 euro gaan kosten voor de 16GB Wi-Fi-variant en alle andere varianten kosten eveneens evenveel als zijn voorganger. De tablet zal vanaf 16 maart verkrijgbaar zijn in de eerste landen in de kleuren zwart en wit. Nederlanders moeten wachten tot 23 maart, vanaf dan zal de iPad 3 in ons land verkrijgbaar zijn. De iPad 2 blijft te koop en wordt ongeveer 80 euro in prijs verlaagd.

Naast de nieuwe software heeft Apple ook een update van haar Apple TV kastje bekend gemaakt. De nieuwe Apple TV kan films in 1080p streamen. Daarnaast heeft het ook een nieuwe interface mee gekregen die op iOS lijkt. De nieuwe variant moet ook 99 dollar gaan kosten bij Apple. De nieuwe Apple TV zal vanaf volgende week verkrijgbaar zijn in Nederland en de rest van de wereld.

Apple iPad 3

 

Apple iPad 3

 

Apple iPad 3

 

Apple iPad 3

 

Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Apple iPad dunne schermranden

Insiders verklappen details volgende iPad: dunne schermranden en meer lees verder

Luna Display iPad

Deze dongel maakt van je iPad camera een extra homeknop lees verder

Microsoft Surface Mini

Drie jaar later: specificaties en foto’s geschrapte Microsoft Surface Mini gelekt lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters