Apple maakt wel gebruik van Carrier IQ keylogger; Google niet – Update

Een ontwikkelaar is er achter gekomen dat Apple sinds iOS 3 gebruik maakt van de Carrier IQ keylogger. Google maakt in zijn eigen Nexus-smartphones geen gebruik van de software, aldus een bron.

Afgelopen week ontplofte het internet doordat naar buiten kwam dat het bedrijf Carrier IQ op miljoenen toestellen een keylogger heeft geïnstalleerd met medewerking van providers en producenten. Het probleem doet zich vooral voor in Amerika op Android-smartphones, smartphones van BlackBerry, en naar nu blijkt, ook van Apple.

Zo ontdekte developer chpwn dat Apple al sinds iOS 3 gebruik maakt van de keylogger software. Kortweg alle iPhones sinds de iPhone 3G tot en met de iPhone 4S met iOS 5 erop hebben de keylogger geïnstalleerd staan. De keylogger is wel gemakkelijk uit te zetten in iOS door onder instellingen de optie “diagnose en gebruik verzenden” uit te vinken. De optie staat standaard aan. Hiermee worden geen toetsaanslagen verzonden maar wel gegevens als je telefoonnummer, provider, het land waar je bent, actieve telefoongesprekken en je gps-locatie. Fabrikant Apple heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Ondertussen lijkt het erop dat Google zelf geen Carrier IQ software installeert op haar Nexus-apparaten. The Verge zegt uit zeer betrouwbare bron te hebben vernomen dat zulke software door Google niet geïnstalleerd staat op de Nexus-telefoons. Ook de Motorola Xoom-tablet lijkt er niet over te beschikken. Fabrikanten als HTC en Samsung hebben zelf wel de software op hun smartphones gezet in Amerika.

Eerder bleek al dat Nokia geen gebruik maakt van de software en dat ook de Nederlandse providers er niet van gediend zijn en hun partners erop gaan aanspreken. Daarnaast hebben Sony Ericsson, Samsung en HTC de software niet op hun Benelux-telefoons staan. De software van Carrier IQ draait momenteel op 141 miljoen telefoons, zo is te lezen op de site van het bedrijf.

Update op 1/12/2011 om 21:15 uur:

Apple heeft voor het eerst een statement afgegeven rondom de beschuldigingen. De producent laat weten dat het nooit privé info heeft verstuurd naar haar servers. Volgens de producent is alle data geanonimiseerd en alleen verstuurd als mensen daar toestemming voor gaven. Sinds iOS 5 is de Carrier IQ-applicatie niet meer geactiveerd, aldus de fabrikant. Met een toekomstige update zal de software in zijn geheel verwijderd worden.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters