Apple maakt wel gebruik van Carrier IQ keylogger; Google niet – Update

Een ontwikkelaar is er achter gekomen dat Apple sinds iOS 3 gebruik maakt van de Carrier IQ keylogger. Google maakt in zijn eigen Nexus-smartphones geen gebruik van de software, aldus een bron.

Afgelopen week ontplofte het internet doordat naar buiten kwam dat het bedrijf Carrier IQ op miljoenen toestellen een keylogger heeft geïnstalleerd met medewerking van providers en producenten. Het probleem doet zich vooral voor in Amerika op Android-smartphones, smartphones van BlackBerry, en naar nu blijkt, ook van Apple.

Zo ontdekte developer chpwn dat Apple al sinds iOS 3 gebruik maakt van de keylogger software. Kortweg alle iPhones sinds de iPhone 3G tot en met de iPhone 4S met iOS 5 erop hebben de keylogger geïnstalleerd staan. De keylogger is wel gemakkelijk uit te zetten in iOS door onder instellingen de optie “diagnose en gebruik verzenden” uit te vinken. De optie staat standaard aan. Hiermee worden geen toetsaanslagen verzonden maar wel gegevens als je telefoonnummer, provider, het land waar je bent, actieve telefoongesprekken en je gps-locatie. Fabrikant Apple heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Ondertussen lijkt het erop dat Google zelf geen Carrier IQ software installeert op haar Nexus-apparaten. The Verge zegt uit zeer betrouwbare bron te hebben vernomen dat zulke software door Google niet geïnstalleerd staat op de Nexus-telefoons. Ook de Motorola Xoom-tablet lijkt er niet over te beschikken. Fabrikanten als HTC en Samsung hebben zelf wel de software op hun smartphones gezet in Amerika.

Eerder bleek al dat Nokia geen gebruik maakt van de software en dat ook de Nederlandse providers er niet van gediend zijn en hun partners erop gaan aanspreken. Daarnaast hebben Sony Ericsson, Samsung en HTC de software niet op hun Benelux-telefoons staan. De software van Carrier IQ draait momenteel op 141 miljoen telefoons, zo is te lezen op de site van het bedrijf.

Update op 1/12/2011 om 21:15 uur:

Apple heeft voor het eerst een statement afgegeven rondom de beschuldigingen. De producent laat weten dat het nooit privé info heeft verstuurd naar haar servers. Volgens de producent is alle data geanonimiseerd en alleen verstuurd als mensen daar toestemming voor gaven. Sinds iOS 5 is de Carrier IQ-applicatie niet meer geactiveerd, aldus de fabrikant. Met een toekomstige update zal de software in zijn geheel verwijderd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Angelo -

  De GSM is gewoon een voorloper van de inplanteerbare chip bij mensen, waar vooral amerika voorstaander van is. Deze chip gaat er ook echt wel verplicht komen.

  Mobiele telefonie is in eerste instantie geintroduceert om geld binnen te halen, maar dat het technisch zo`n vooruitgang zou boeken en populair zou worden wisten ze toen nog niet. Nu is het voor bepaalde groepen/mensen ideaal om meer controle/macht op mensen uit te oefenen.

 2. bassie112 -

  Zal me niets verbazen dat de meeste telefoons wel zoiets hebben. Al dan niet van bovenstaande bedrijf. Mijn SE Arc heeft ook een soort gebruikers-ondersteuning feedback. Zal wel hetzelfde zijn.

  1. robert -

   Maar wel op de HTC en Samsung telefoons (Amerika)
   Dit zijn echt smerige praktijken. En dat juist Apple hieraan meedoet verbaaast mij niet. Ze waren al zo arrogant en minachten ook nog eens de prive gegevens van de klant.

Pokémon Go EX Raid Battles

Dit gaat er nu veranderen in Pokémon Go lees verder

Facebook WhatsApp

WhatsApp krijgt optie voor ‘stille’ groepsgesprekken lees verder

WhatsApp

Eindelijk: WhatsApp werkt aan nieuwe versie speciaal voor de iPad lees verder

Verrassing: contacten kunnen alsnog jouw verwijderde WhatsApp-berichten lezen lees verder

productief

Vijf manieren om lekker productief op je smartphone te zijn lees verder

vrouw met smartphone

Guide: zo verwijder je verzonden berichten op Whatsapp lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters