Apple stopt met bekend maken initiële iPhone verkoopcijfers

Apple gaat stoppen met het bekend maken van initiële iPhone verkoopcijfers, zo bevestigde het bedrijf gisteren.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Apple heeft woensdagavond de iPhone 7 en iPhone 7 Plus aangekondigd. De vlaggenschepen hebben zoals verwacht niet een geheel nieuw ontwerp, maar toch weet Apple genoeg verbeteringen te introduceren om de toestellen absoluut de moeite waard te maken. Het is interessant om te zien of het grote publiek er ook zo over denkt, zeker nu Apple de niet echt geliefde beslissing heeft genomen om de headphone jack te halen. Dat kun je meestal goed beoordelen op basis van de initiële verkoopcijfers van het eerste weekend. Dit jaar is dat echter niet het geval, want Apple heeft gisteren officieel laten weten dat het stopt met het bekend maken van vroege verkoopcijfers.

Verkoopcijfers

iPhone 7 Duurder verkoopcijfersVolgens Apple is het bekend maken van initiële verkoopcijfers namelijk nutteloos of zelfs gevaarlijk. De iPhone 7 zal toch uitverkocht zijn, aldus de techgigant, waardoor verkoopcijfers niet representatief zijn en een verkeerd beeld aan aandeelhouders geven. Dat is helemaal waar, maar wellicht vertelt Apple hier niet het hele verhaal. Dit jaar zijn de iPhone verkopen sterk teruggelopen vergeleken met vorig jaar, dus het zou goed kunnen zijn dat Apple zich daar zorgen om maakt en dat liever niet publiekelijk bewijst. Vrijwel elk jaar zijn de iPhones bijna direct uitverkocht, maar nu is dat pas opeens een argument om te stoppen met het bekend maken van verkoopcijfers. Elk jaar heeft het bedrijf weer vol trots gepronkt met de records die het verbrak met zijn nieuwe vlaggenschip, maar dat is nu dus verleden tijd. Een gebrek aan ‘courage’, of een logische en redelijke beslissing?

Tegenvallende verkopen

Het zou zomaar kunnen dat Apple dit jaar opnieuw een record verbreekt met zijn initiële verkoopcijfers, al zegt dat niet zoveel meer. Het bedrijf voegt al meerdere jaren steeds meer landen toe aan de vroege lancering, waardoor je de verkoopcijfers eigenlijk niet goed kan vergelijken met vorige jaren. Apple heeft in een interne memo ook nogmaals zijn verwachtingen voor dit najaar uitgestippeld. Het bedrijf verwacht nog steeds dat de omzet van de iPhone terug zal lopen. Het gaat om een daling van tien procent ten opzichte van vorig jaar. Daarmee lijkt het er dus op dat Apple niet verwacht dat de iPhone 7 dat gat nog goed kan maken.

Bron: Cnet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. SkaThor -

    “De iPhone 7 zal toch uitverkocht zijn, aldus de techgigant” Maar is dit uitverkocht o.b.v. 10mln gemaakte exemplaren of maar 1mln? Dus die strekking dat het toch uitverkocht is zegt ook helemaal niks over de verkopen.

  2. Robert -

    Wat een drog reden. Afgelopen 9 jaar was dat nooit een issue. Hoe schimmiger hoe meer er wat aan de hand is. Aan de ene kant vind ik de verkoopdaling niet erg. Maar er is natuurlijk wel een concurrent nodig voor Android.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters