Apple moet brute-force aanvallen iOS door FBI toelaten

Een Amerikaanse rechter heeft besloten dat Apple een speciale versie van iOS moet ontwikkelen die de FBI toegang kan geven tot versleutelde iPhones.

Apple & FBI

De uitspraak komt er nadat de FBI de hulp van Apple eiste met het ontgrendelen van een iPhone van de man die op 14 december 2015 14 mensen doodde in San Bernardio. Apple weigerde mee te werken in het kader van zijn eigen privacyregels, een rechter heeft nu besloten dat het technologiebedrijf de FBI moet helpen met het ontgrendelen van het codeslot op het apparaat.

Aangezien Apple zelf ook geen toegang kan verkrijgen tot versleutelde data moet het bedrijf van de rechter een zogenaamde “brute force-aanval” uitvoeren op het codeslot van de iPhone 5C in kwestie. Hiervoor moet Apple een speciale iOS-versie ontwikkelen voor het toestel die een onbeperkt aantal pogingen om code code te raden toelaat. Momenteel wordt na het invoeren van 10 incorrecte codes de data gewist.

Geen juridisch precedent

Het is niet de eerste keer dat technologiebedrijven zoals Apple worden verplicht de inlichtingendiensten te helpen, wat deze situatie echter uniek maakt is dat Apple in principe zelf geen toegang heeft tot de versleutelde data sinds iOS 8. Het is de eerste keer dat een bedrijf wordt opgelegd een speciale versie van het besturingssysteem te ontwikkelen om de veiligheidsdiensten te helpen in de VS.

Tim Cook niet tevreden

Apple CEO Tim Cook laat in een open brief weten dat hij niet tevreden is met de uitspraak van het hof en dat het bedrijf de beslissing zal aanvechten. Apple maakt hier een sterk punt van in het kader van de schandalen rond de afluisterpraktijken van de NSA, een andere Amerikaanse inlichtingendienst. Die zou volgens verschillende gelekte documenten vrij toegang hebben tot de communicatie van gebruikers.

Tim Cook laat weten geen sympathie voor terroristen te hebben maar klaagt de uitspraak aan als niet meer dan een vermomde achterdeur voor inlichtingendiensten. Apple heeft, zo beweert de CEO, al alles gedaan wat in zijn mogelijkheid ligt en noemt het bevel om brute force-aanvallen mogelijk te maken een gevaarlijk precedent.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters