Apple verdient leeuwendeel van winst in mobiele industrie

Hoewel Android steeds meer marktaandeel voor zich kan winnen, neemt Apple toch zo’n 91% van alle winst in de mobiele industrie mee naar huis.

Apple een Samsung domineren

Uit een nieuwe analyse van de mobiele industrie, de productie van mobiele telefoons, blijkt dat apple maar liefst 91% van de winst mee naar huis nam in 2015. Dat zijn indrukwekkende cijfers voor Cupertino. De Zuid-Koreaanse technologiereus Samsung verdiende zo’n 14% van de totale winst. De som van die twee winstpercentages is groter dan honderd procent door het vele verlies wat door concurrenten geboekt werd.

De grote verliezers van 2015 zijn volgens analisten Microsoft, HTC, Lenovo en Sony. Zij maakten allemaal verlies met het produceren van smartphones in 2015. BlackBerry, LG en TCL zouden volgens analisten met hun productie break even zijn, en dus noch winst noch verlies boeken. Opmerkende cijfers voor een industrie die bekend staat als een met hoge winstmarges.

Verklaring

Volgens analisten is het grote winstaandeel van Apple te danken aan hoge winstmarges op de verkoop van toestellen. Om smartphones aan de man te krijgen in de hoog verzadigde markt lijkt marketing essentieel, en pas bij het verkopen van massa’s apparaten kan die marge per toestel dalen en de winstmarge toenemen.

Opvallend aan de analyse van winstcijfers is de afwezigheid van de grote Chinese spelers als Huawei en Xiaomi. Dit is te wijden door een minder transparante bedrijfscultuur. Huawei zet wel steeds meer in op het publiceren van cijfers en transparantie nadat het bedrijf ervan beschuldigd werd zeer dicht betrokken te zijn met de Chinese overheid. Huawei zou heel wat financiering verkrijgen van Chinese banken in opdracht van de overheid en publiceert enkel omzetcijfers.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters